Les entitats sobiranistes planten cara a la UEFA amb 30.000 estelades i una demanda judicial
ANC, Òmnium, Plataforma Pro Seleccions i Drets presenten les accions previstes per respondre a la UEFA en el partit d'aquest dimecres del Barça al Camp Nou

BarcelonaInundar el Camp Nou amb 30.000 estelades i presentar una demanda a la justícia ordinària per vulnerar la llibertat d'expressió. Aquestes són les actuacions que duran a terme les entitats sobiranistes com a resposta a la sanció de la UEFA al Barça per l'exhibició d'estelades. Unes accions que tindran lloc aquest dimecres 4 de novembre en el transcurs del partit entre els blaugranes i el BATE Borissov de la Champions.
"No és acceptable, aquesta sanció. Les estelades són un símbol habitual d'expressió catalana i cap organisme pot decidir quan i on s'exhibeixen", comenta Jordi Sànchez, president de l'ANC, una de les entitats que ha tirant del carro per encapçalar aquesta resposta de consens i aliena al club. Les altres són la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, Òmnium Cultural i Drets. Com ja va avançar l'ARA, les estelades es repartiran fora de l'estadi abans del partit. Inicialment es demanaven 50 voluntaris, tot i que al final en seran 300, segons han explicat les entitats
"Els camps de futbol són llocs d'expressió ciutadana i exigim respecte a la UEFA", comenta Xavier Vinyals, president de la Plataforma Pro Seleccions, mentre que Quim Torra, president d'Òmnium, afegia que el repartiment d'estelades es complementaria a la sala de premsa amb el lliurament d'un dossier als periodistes per explicar "què és l'estelada, què representa i una resolució del Parlament on se la reconeixia com un símbol d'anhel i d'una reivindicació democràtica".
Demanda judicial
La reivindicació de les estelades anirà de bracet d'una demanda judicial que tira endavant el col·lectiu Drets, que encapçala Sergi Blázquez. Es tracta principalment d'"interposar una demanda a la justícia ordinària per coartar la llibertat d'expressió". Una demanda que es presenta inicialment als jutjats de Barcelona, però que Drets té decidit elevar, "si cal", fins a la justícia internacional.
"No som els advocats del Barça ni hi tenim cap relació. Actuem en defensa dels socis que veuen coartada la seva llibertat d'expressió", comenta Blázquez. L'acció que tira endavant Drets compta amb la complicitat de les altres entitats. De fet, a nivell intern, no tenen cap dubte que aconseguiran que la justícia els doni la raó i que aquesta resolució seria de compliment obligat per part de la UEFA. D'aquesta manera, o bé aconseguiran canviar el codi disciplinari de la UEFA –el Barça està sancionat per l'article 16.2– o bé arribaran a un pacte perquè les estelades deixin d'estar penalitzades. Quan això passi, explica Blázquez, es retiraran les demandes i es posarà punt final a l'acció.
El Barça se'n desvincula
L'acció és independent de les entitats i no està vinculada al Barça. De fet, en la presentació, les entitats sobiranistes han volgut deixar clar que el club només no ha participat a les reunions i que únicament se n'ha informat la directiva perquè estiguessin al cas de la resposta pactada. "El Barça en té constància, l'hi vam comunicar la setmana passada i li vam dir que era una decisió ferma", afegeix Sánchez. La resposta del Barça ha sigut la mateixa que ja havia anunciat fa unes setmanes, insistint que no retirarà cap bandera independentista ni farà cap crida perquè cap persona s'abstingui de portar-ne.
Tot i això, el club té por d'una sanció més forta per part de la UEFA –seria la tercera, després de la que va rebre arran de la final de Berlín i del partit contra el Bayer Leverkusen–, i per això les entitats han insistit que repartiran les estelades "fora de l'estadi", i que a dintre només es fa una crida que els aficionats les exhibeixin. "Ho demanem tant als que són independentistes com als que no", conclou Jordi Sánchez.