Futbol

Per què l'aixecament del secret del VAR té a veure amb el cas Rubiales?

A partir de la Supercopa i de la segona volta de la Lliga es podran escoltar les converses dels àrbitres en determinades situacions

La sala del VAR durant l'Athletic-València.
27/12/2023
3 min

SabadellLa Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha arribat a un acord amb la Lliga i ha anunciat que es publicaran els àudios del VAR. Una petició que el món del futbol demanava a crits, però que el Comitè Tècnic d’Àrbitres es negava a concedir. Per què ara sí?

Luis Medina Cantalejo, president del CTA, sempre s’ha oposat frontalment a obrir el búnquer de Las Rozas als mitjans de comunicació perquè considera que hi tenen molt a perdre i poc a guanyar. El dirigent sevillà va manifestar que mentre ell fos al capdavant del CTA, els àrbitres no atendrien els periodistes després dels partits i els àudios del VAR estarien protegits a pany i forrellat, però el context electoral de la RFEF ha fet canviar radicalment el full de ruta.

Pedro Rocha, el substitut de Luis Rubiales al capdavant de l'ens, es vol proposar com a candidat continuista i tant ell com els presidents territorials volen mantenir el control de la RFEF per continuar gaudint dels avantatges dels respectius càrrecs. Les últimes actuacions de Rubiales van causar un terratrèmol social que li va passar per sobre i l’estratègia de Rocha és desmarcar-se del seu excap. Per fer-ho, vol insuflar el màxim nombre de canvis visibles per transmetre una imatge de renovació i transparència. 

En aquesta conjuntura, la mala maror dels clubs amb l’estament arbitral ha estat una oportunitat d’or per tirar endavant la publicació dels àudios del VAR. Medina Cantalejo s’ha vist abocat a canviar la línia editorial i ha donat el vistiplau a la mesura amb l’objectiu de guanyar-se la confiança de Rocha, que decidirà el futur de l’andalús en el cas que sigui elegit president de la RFEF.

Medina Cantalejo en una roda de premsa a la seu de la Federació Espanyola de Futbol.

L’estrena, a la Supercopa d’Espanya

Aquesta mesura s’estrenarà a la Supercopa d’Espanya que es disputarà a l'Aràbia Saudita del 10 al 14 de gener i tindrà continuïtat a partir de la jornada 20 de Primera Divisió i de la jornada 22 a Segona. És a dir, la segona volta ja tindrà àudios de VAR públics.

Les comunicacions entre àrbitre i VAR es publicaran un cop finalitzada la jornada a través de les televisions amb drets. En cap cas s’emetran en directe perquè la International Board, l’organisme que regula les regles de joc, ho prohibeix taxativament. 

Els àudios que es publicaran… i els que no

La publicació dels àudios del VAR s’ha anunciat a bombo i platerets, però té certs matisos: únicament es podrà escoltar el diàleg intern dels àrbitres quan el col·legiat revisi una jugada a través del monitor. Un exemple d’aquest cas seria la darrera jugada del Getafe-Barça (jornada 1), on es comet un penal sobre Araujo que Soto Grado invalida per una mà prèvia de Gavi.

L’inconvenient és que la resta de jugades polèmiques en queden excloses. És a dir, si hi ha un penal, l’àrbitre no el xiula i el VAR no hi intervé, no sabrem què ha passat. De la mateixa manera, tampoc podrem escoltar el diàleg dels àrbitres en els fores de joc posicionals, com el que van xiular a Ferran Torres al camp del Granada i que hauria suposat la victòria de l’equip blaugrana.

Internament, els àrbitres rebran instruccions per professionalitzar el seu llenguatge i reduir les expressions col·loquials que s’acostumen a fer servir en les comunicacions entre companys. Ben aviat sabrem si la publicació d’aquests àudios aporta una certa comprensió de la tasca arbitral o contribueix a generar (encara) més polèmica.

stats