Jocs Olímpics

Així combat París el sexisme caduc dels operadors de càmera

L'organisme responsable de la cobertura televisiva internacional ha actualitzat les seves directrius

Un operador de càmera grabant l'equip de relleus australià de natació
05/08/2024
3 min
Regala aquest article

BarcelonaL'emissora oficial que distribueix el senyal internacional dels Jocs Olímpics ha instat els operadors de càmera a filmar els atletes masculins i femenins de la mateixa manera per evitar que els estereotips i el sexisme esquitxin la cobertura televisiva. L'esdeveniment de París és el primer en els 128 anys d'història de l'esdeveniment que aconsegueix la paritat de gènere entre els atletes, i els professionals del sector volen traslladar a les televisions d'arreu del món aquesta imatge.

Olympic Broadcasting Services (OBS), l'operador responsable de la cobertura televisiva dels Jocs Olímpics, reconeix que la seva empresa ha actualitzat les directrius per als operadors de càmera, la majoria dels quals són homes. "Desafortunadament, en alguns esdeveniments les dones encara s'estan filmant d'una manera que manté els estereotips i el sexisme, fins i tot per la diferent manera en què alguns operadors de càmera estan enquadrant els atletes homes i dones", diu Yiannis Exarchos, director executiu d'OBS.

Brandie Wilkerson durant un partit de vòlei platja

"Les atletes no hi són perquè siguin més atractives o sexis o el que sigui. Hi són perquè són atletes d'elit", recorda Exarchos, que des que ocupa el càrrec (2015) s'ha adonat que la transformació que ha experimentat la societat s'ha de veure traslladada a la cobertura televisiva.

El principal problema prové d'un "biaix inconscient", ja que els operadors de càmera i els realitzadors de televisió tendeixen a mostrar més primers plans de dones que d'homes. Els organitzadors dels Jocs Olímpics de París han impulsat una sèrie de canvis en la programació per impulsar l'esport femení. "Els horaris dels esdeveniments esportius han estat tradicionalment esbiaixats per destacar els esdeveniments masculins. Tradicionalment, en els esports d'equip, primer tens les finals femenines i després la masculina. En els esports de força i de combat, tradicionalment tens competicions femenines al matí i masculines a la tarda", assegura Exarchos.

"L'esport i França han canviat molt en els últims anys. La igualtat de gènere és un dels punts clau dels Jocs Olímpics de París 2024. Aquest esdeveniment ha de deixar un llegat important perquè totes les franceses incorporin l'esport en el seu dia a dia", explica, en perfecte català, Olivier Ramadour, cònsol general de França a Barcelona.

"Hem avançat"

"No estem com fa cent anys i hem avançat bastant. El moment social actual és un punt d'inflexió pel que fa a la introducció de la dona en els diferents rols de la societat i això és molt visible en la pràctica esportiva, però hi ha altres estaments del sector en què tenim la missió de visibilitzar les dones. Falten més entrenadores, més presidentes i més àrbitres, per exemple", argumenta Maribel Zamora, presidenta de la Federació Catalana de Voleibol, vicepresidenta de la UFEC i responsable de la Comissió Dona i Esport.

La Generalitat fa temps que introdueix mesures per acabar amb el menysteniment de l'esport femení. “Fins ara hem centrat els esforços en generar visibilitat i referents, i el següent pas és obrir nous horitzons amb un pla d'impuls diferent, que fugi de la teoria. Seran accions per desenvolupar a l’abast de tothom, amb la complicitat del sector per accelerar aquest impuls i fer més potent l’esport femení català. Això no va d'una sola acció màgica que transformi el món, sinó de mantenir una constància. Estem en un moment de canvi i és a les nostres mans accelerar el procés”, assegura Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física.

Eurosport expulsa un comentarista per comentaris sexistes

Eurosport va expulsar de la cobertura dels Jocs Olímpics de París Bob Ballard, un veterà comentarista de natació, per fer un comentari sexista sobre les nedadores australianes del 4x100 lliure que va aconseguir la medalla d'or. Quan Shayna Jack, Mollie O'Callaghan, Meg Harris i Emma McKeon abandonaven l'escenari del Centre Aquàtic Olímpic, Ballard va dir en directe: "Bé, les dones estan acabant. Ja saben com són les dones... donant voltes, maquillant-se". El comentari no va trigar a viralitzar-se a les xarxes socials.

"Els comentaris que vaig fer durant la cerimònia de victòria del relleu australià d'estil lliure han causat certa ofensa. No va ser mai la meva intenció molestar o menysprear ningú i, si ho vaig fer, demano disculpes. Soc un gran defensor de l'esport femení. Trobaré moltíssim a faltar l'equip d'Eurosport i els desitjo el millor per a la resta dels Jocs Olímpics", va defensar-se el periodista.

stats