Barça

Així ha convertit Joan Laporta la incertesa econòmica en costum

El president blaugrana ha posposat la data per explicar el tancament de l'exercici quan el club català tradicionalment ho feia al juliol

3 min
Joan Laporta durant una compareixença pública recent.

BarcelonaLa junta directiva de Joan Laporta, un cop superada la primera setmana de setembre del 2024, encara no ha tancat oficialment un exercici econòmic 2023-2024 que, formalment, va acabar el 30 de juny. L'única informació que el club ha proporcionat sobre quins seran els números la va donar el mateix president del Barça aquest dimarts a la roda de premsa que va oferir per fer un repàs del mercat: l'exercici es tancarà amb "resultats ordinaris positius". Però no va precisar quins beneficis hi haurà ni com s'han aconseguit.

Que aquestes altures de l'any els socis i els aficionats del Barça encara no coneguin els números del club blaugrana és una anomalia respecte a dècades anteriors. "El modus operandi era fer un comunicat explicant els números de l'exercici després de la reunió de la junta del juliol –assegura a l'ARA una persona que va tenir un paper important en aquest àmbit–. Es donava un avançament dels números del tancament a l'espera del vistiplau de l'auditor i al setembre, ja amb el vistiplau i abans de l'assemblea, es feia una roda de premsa amb els números definitius", continua relatant.

L'hemeroteca demostra que va ser així. Entre les temporades 2008-2009 i 2018-2019, el Barça sempre es va fer un comunicat per anunciar els números entre el 30 de juny i el 30 de juliol. El més matiner va ser el de la 2009-2010, corresponent a l'últim exercici del primer mandat de Laporta, que la nova junta de Sandro Rosell va reformular mesos després amb la due diligence. I el comunicat més tardà va ser el del curs 2013-2014, marcat per la dimissió com a president del mateix Rosell i el nomenament de Josep Maria Bartomeu. El comunicat per informar dels comptes va arribar el 30 de juliol del 2014.

Publicació dels comptes del tancament de l'exercici econòmic
Data de publicació del comunicat oficial

Del juliol a l'octubre

El president blaugrana que va canviar la tendència de donar els números al juliol va ser el mateix Bartomeu. El curs 2019-2020, després de tot el seu mandat fent-ho a ple estiu, va publicar el comunicat de caràcter econòmic el 5 d'octubre del 2020. De totes maneres, hi ha un asterisc. Aquell va ser l'exercici de la pandèmia del coronavirus i la temporada esportiva del curs 2019-2020 no es va acabar fins a mitjans d'agost, amb el terrorífic 2-8 davant el Bayern Múnic als quarts de final de la Champions League.

Però aquest precedent va marcar un abans i un després que ha continuat Laporta en el seu segon mandat. Els números de l'exercici econòmic 2020-2021 els va donar el 6 d'octubre del 2021, exactament el mateix dia del 2022 que va informar dels de l'exercici 2021-2022. Una mica abans va anunciar els primers números del tancament 2022-2023: el 28 de setembre. En el cas dels del curs 2023-2024, quan ja ha transcorregut una setmana de setembre, encara no els ha mostrat. Des del club blaugrana s'argumenta que el marge per tancar l'exercici és fins a finals de setembre i que, en aquest moment, l'auditor, Grant Thornton, es troba analitzant els números. El forat de Barça Vision serà difícil de justificar en l'informe.

Per la seva banda, el Reial Madrid de Florentino Pérez (per posar com a exemple el màxim rival del Barça) va fer el comunicat oficial sobre els seus números de l'exercici 2023-2024 el 23 de juliol, que va tancar amb un benefici de 16 milions d'euros, amb uns ingressos de 1.073 milions. Això sí, ja es pot anar descartant que el màxim mandatari blanc faci una roda de premsa davant dels mitjans de comunicació per explicar-los.

stats