Barça

Una milionada gràcies a la insistència de Mateu Alemany

Mikayil Faye, aposta de l'exdirector de futbol blaugrana, està a punt de marxar al Porto

3 min
Mikayil Faye

BarcelonaSi bé va sortir a la foto de la derrota a Còrdova (2-1) que suposarà un any més del Barça Atlètic a Primera RFEF, Mikayil Faye és un dels centrals joves amb més pretendents del panorama europeu. El senegalès ha multiplicat per més de sis el seu valor de mercat tot i jugar en una categoria no professional. Segons el portal especialitzat Transfermarkt, ha passat d'una taxació d'1,5 milions d'euros ara fa un any als 10 milions actuals. A punt de fer 20 anys, la seva carrera va molt de pressa: en 18 mesos ha passat de jugar al Diambars FC del seu país a estar a punt de marxar traspassat del Barça (malgrat no haver debutat mai amb el primer equip) al Porto. Si l'operació acaba fructificant, Mateu Alemany, avui fora de l'òrbita blaugrana, serà el gran responsable d'una plusvàlua superior als 13 milions, en cas que el traspàs es tanqui per 15, una xifra que ajudarà a tancar els números de l'entitat en positiu.

Entre els seus inicis al continent africà i la meteòrica experiència barcelonista d'aquest curs, Faye va jugar uns mesos al Kustosija, un equip de segona fila de Zagreb. Aquest pintoresc canvi d'aires va ser degut a la vinculació entre el Diambars i un dels integrants de l'agència de representació Niagara Sports, que té una delegació a Croàcia, i el posterior interès del Barça —arran del bon rendiment del jove central— va néixer d'un suggeriment de Juanma López, exfutbolista de l'Atlètic de Madrid i propietari de Niagara, a Alemany, que l'estiu passat encara era director de futbol blaugrana. "El Mateu va apostar per ell i, per tant, el mèrit de l'operació és seu", diu a l'ARA una font d'aquella negociació, que va ser de les últimes que va liderar l'executiu mallorquí basant-se en el seu olfacte. En aquell moment, Alemany ja era a la rampa de sortida: setmanes abans havia comunicat a Joan Laporta que marxava a l'Aston Villa i el president del Barça ja havia promès la direcció esportiva a Anderson Luis de Souza, Deco.

Al Barça, fitxatges com el de Faye, que arriben per competir directament amb jugadors de La Masia, són més difícils de defensar internament que els que es fan per al primer equip. I si a sobre impliquen pagar un traspàs (2,2 milions d'euros, en aquest cas), encara més. Tanmateix, Alemany va rebre la llum verda per completar la transacció i el defensa senegalès va firmar un acord per cinc temporades i una clàusula de rescissió de 400 milions. Faye va entrar directament en dinàmica del filial i ha acabat jugant 33 partits a les ordres de Rafa Márquez, que l'ha considerat imprescindible en els seus plans. També ha marcat 4 gols, un dels quals de falta directa. Aquest bon rendiment, però, no s'ha traduït en presències amb el primer equip, ja que Xavi Hernández sempre va preferir Pau Cubarsí com a opció de refresc de la casa. A Flick, nou entrenador blaugrana, li hauria agradat provar-lo en pretemporada, però tot apunta que se'n quedarà amb les ganes.

Massa competència, un futur incert i un vell conegut

Faye, que també va rebre propostes en el mercat d'hivern, pot deixar un bon pessic a les arques perquè té moltíssima projecció, però també perquè no té una perspectiva clara de participació en el primer equip. La plantilla blaugrana té molts marcadors en nòmina —Araujo, Kounde, Christensen, Iñigo Martínez i Cubarsí— i en recuperarà dos més de cessió —Eric Garcia i Lenglet—, de manera que el senegalès no té garantida una posició en la composició final del conjunt de Flick. Deco n'és conscient, i per això veu amb tan bons ulls aprofitar l'interès del Porto per rendibilitzar l'olfacte d'Alemany. La negociació, en què el Barça vol assegurar-se una opció de futur, viu hores decisives. Per cert, Andoni Zubizarreta, un vell conegut del club blaugrana, apareix a l'altra banda de la taula. L'exporter basc és des de fa setmanes el director esportiu de l'entitat portuguesa. Hi ha pocs àmbits més endogàmics que els despatxos del futbol.

stats