Jocs Olímpics

Un català amb paràlisi cerebral i una discapacitat del 76% intentarà completar la marató de París

Alex Roca vol enviar un missatge d'empoderament a totes les persones que s'han trobat una societat limitant i plena de prejudicis

Alex Roca, durant la seva preparació
06/08/2024
3 min

BarcelonaDesprés de córrer cinc mitges maratons com a preparació, Alex Roca intentarà completar el seu repte més ambiciós realitzant a París la Marathon Pour Tous (marató per a tots), una cursa reservada per a 20.024 corredors que seguirà el mateix recorregut que els atletes olímpics. El català és el primer atleta amb paràlisi cerebral, un 76% de discapacitat física i hemiplegia que va acabar dins del temps màxim oficial la Marató de Barcelona. A més, també ha completat altres proves molt exigents, com la Titan Desert.

"Aquest repte planteja moltes dificultats. En primer lloc, perquè es farà el 10 d'agost a París, lluny de Barcelona. La prova començarà a les nou de la nit i, probablement, acabarem entre les tres i les quatre de la matinada. Això m'ha obligat a canviar els meus hàbits de son i equilibrar els meus horaris alimentaris durant els últims dos mesos. La humitat estarà entre el 86% i el 92%. El recorregut és complex, ja que inclou rampes de fins al 16%. A mi el que em costa més és baixar perquè tinc una gran curvatura al peu esquerre i això afecta la meva estabilitat. Una persona s'haurà de posar al meu davant i jo faré força sobre la seva esquena perquè l'impacte no sigui tan gran", diu Roca a l'ARA. La seva dona, Mari Carme Maza, facilita la conversa entre el periodista i l'atleta, que es comunica amb el llenguatge de signes.

Alex Roca ha canviat els seus hàbits durant dos mesos

L'exigència de la preparació de la prova de París ha estat màxima des de fa mesos. Durant aquest temps, Roca ha continuat compaginant el treball físic i de recuperació amb la seva agenda. L'atleta, que és ambaixador de la Fundació del FC Barcelona i d'Allianz, imparteix conferències de manera regular. El sobreesforç, la manca d'hidratació i la manca de son són elements que promouen les crisis d'epilèpsia. Alex n'ha patit sis al llarg de la seva vida. "La preparació ha sigut molt exigent. He comptat amb dos doctors del son, un nutricionista i dos entrenadors personals. Amb un treballem la tècnica de carrera i la coordinació, aspectes més tècnics. Amb l'altre, la força. A més, compto amb dos fisioterapeutes que m'han ajudat en la recuperació perquè fa un mes vaig tenir un esglai i vaig pensar que no podria córrer per culpa dels dolors al genoll. És un procés molt difícil", explica.

Roca va viatjar del 19 al 21 de juliol a París per conèixer i inspeccionar el recorregut. "Acabi o no aquesta marató, el missatge que vull enviar al món és molt clar. El meu objectiu és ser un referent en aquesta societat, ser un model per a les persones amb discapacitat que fa deu anys creien que no podien fer algunes coses. Jo també era una d'elles, però vaig seguir lluitant. Em vaig adonar que em faltaven persones que em fessin de referents, que em fessin empoderar. Vull enviar un missatge d'empoderament a totes les persones amb discapacitats o dificultats que s'han trobat una societat limitant i plena de prejudicis. Espero que, quan em vegin a mi, vulguin lluitar pels seus somnis", assegura.

Alex Roca, atleta amb paràlisi cerebral i una discapacitat del 76%

"Veig la societat una mica diferent, però encara queda molta feina per fer. Vull que quan vegin una persona amb discapacitat la vegin capaç d'estudiar, de treballar i de somiar. No vull que només em vegin com un referent esportiu", recorda Roca. La seva sogra li anirà realitzant el control dels temps.

"Fer aquest repte durant els Jocs Olímpics em permetrà tenir un altaveu més potent. És un esdeveniment que connecta tots els continents del món. Mai a la vida podré disputar uns Jocs, però per a mi enviar aquest missatge serà un somni. Espero que el meu repte es difongui en tots els idiomes", resumeix.

stats