Tragèdia a Indonèsia
Esports02/10/2022

Almenys 125 morts a Indonèsia per uns disturbis en un partit de futbol

La tragèdia ja és considerada una de les pitjors en la història del futbol

ARA
i ARA

Almenys 125 persones han mort i 320 han resultat ferides en un brot de violència després d'un partit de futbol a l'illa de Java, a Indonèsia, quan els seguidors de l'equip perdedor han saltat al camp. En un primer moment s'havia informat de 174 morts, però les autoritats han rebaixat la xifra hores després. La tragèdia ja és considerada una de les pitjors en la història del futbol.

Els fets han passat a l'estadi Kanjuruhan de la ciutat de Malang, a la província de Java Oriental, en un partit entre els equips Arema i Persebaia Surabaya (2-3). Per dispersar els disturbis la policia ha fet servir gasos lacrimògens. La major part de les morts s'han produït arran de l'estampida dels aficionats, quan desenes s'han asfixiat mentre intentaven fugir de les forces de seguretat.

Cargando
No hay anuncios

"Era un espai ple de gent, cosa que ha provocat que molts tinguessin dificultats per respirar. Faltava l'oxigen", ha assenyalat en una roda de premsa Nico Afinta, cap de la policia de Java Oriental. Així, la majoria de les víctimes han mort, segons fonts hospitalàries, com a conseqüència de l'asfíxia, també de traumatismes després de ser trepitjats per la multitud. Els més de tres centenars de ferits han estat ingressats a diferents hospitals de la regió amb diferents nivells de gravetat, per la qual cosa les autoritats no descarten que el nombre de morts pugui augmentar en les pròximes hores.

L'espiral de violència ha començat quan uns 3.000 seguidors de l'equip perdedor han irromput a la pista i han començat a atacar els jugadors, cosa que ha provocat un fort enfrontament amb les forces de seguretat, que han utilitzat gasos lacrimògens en un intent de frenar els atacs. L'ús d'aquests gasos ha sigut criticat per algunes entitats internacionals, com Amnistia Internacional, que ha instat les autoritats indonèsies a dur a terme una "investigació ràpida, exhaustiva i independent sobre l'ús de gasos lacrimògens a l'estadi". L'organització ha remarcat que "el gas lacrimogen mai no ha de ser disparat en espais confinats" a causa del seu alt nivell de perillositat i ha recordat que les normes de seguretat dels estadis de la FIFA prohibeixen el transport o l'ús dels anomenats "gasos de control de multituds". "El gas lacrimogen només s'ha d'usar per dispersar multituds quan s'ha produït una violència generalitzada i quan altres mètodes hagin fallat. S'ha d'advertir la gent que es farà servir gas lacrimogen i permetre que es dispersi", ha insistit en un comunicat el director executiu d'Amnistia Internacional Indonèsia, Usman Hamid.

Cargando
No hay anuncios

Després d'aquest "terrible" incident, la lliga de futbol del país ha suspès tots els partits durant una setmana i s'ha obert una investigació per esclarir els fets."Lamento aquesta tragèdia i espero que aquesta sigui l'última tragèdia del futbol al país. No deixeu que una altra tragèdia humana com aquesta succeeixi en el futur. Hem de mantenir unit l'esperit esportiu, la humanitat i el sentit de germanor de la nació indonèsia", apuntava el president d'Indonèsia, Joko Widodo.

Entre els punts claus de la investigació figura, a banda de l'ús de gas lacrimogen per la policia, la presumpta venda d'unes 4.000 entrades més enllà de l'aforament permès pel centre esportiu. El govern també durà a terme una "avaluació" sobre les mesures de seguretat referents als partits de futbol al país, on ja es van registrar en el passat altres brots de violència a causa de la forta rivalitat entre els clubs.