Més canvis a l'estructura executiva del Barça. Ferran López ja ha arribat a un acord per abandonar el club. L'aposta de Joan Laporta per liderar l'àrea de seguretat deixarà la institució la setmana que ve, el dia 30 de novembre. La seva vacant serà per al també exmosso Lluís Venteo, que complirà un paper sobretot operatiu i respondrà directament davant la directora corporativa, Maribel Meléndez, mà dreta del CEO Ferran Reverter. La setmana passada el diari ARA va explicar els motius interns de la decisió de prescindir de López, que va arribar al Barça avalat per 30 anys de carrera a la policia catalana i després d'haver liderat el cos durant la inhabilitació del major Trapero. López podria tornar als Mossos d'aquí a un any i escaig, quan hagin passat els dos d'excedència que es va agafar abans d'acceptar la proposta de Laporta.
La guerra interna que va fer marxar Ricard Pruna, l’”àngel de la guarda” que Xavi reclama
El Barça negocia amb el Sharjah FC, propietat d'un emir àrab, el retorn del metge
BarcelonaXavi Hernández vol que Ricard Pruna torni al Barça com a cap dels serveis mèdics. El club treballa des de fa setmanes amb el Sharjah FC per propiciar la desvinculació d'un professional que el nou entrenador blaugrana considera imprescindible en els seus plans. L'experimentat metge de Badalona, a qui el vallesà en el seu dia va batejar com el seu "àngel de la guarda", té un acord blindat amb aquest club dels Emirats Àrabs Units fins al maig del 2022. Per tant, i de la mateixa manera que va passar amb l'Al-Sadd i la sortida de Xavi, la rescissió prematura del pacte necessitarà temps i mà esquerra. L'objectiu és comptar amb Pruna com més aviat millor. L'escenari ideal és que prengui possessió pels volts de l'aturada nadalenca. De moment, però, les converses van a foc lent.
"Vull rodejar-me de gent de la meva confiança. Lleial i professional. Per a mi Ricard Pruna és el millor metge que ha tingut el primer equip. Espero que pugui tornar aviat. No hauria d'haver deixat mai el club. Va ser un error. És el número u", ha expressat Xavi en la roda de premsa prèvia al partit a Vila-real.
Els contactes entre el Barça i el Sharjah existeixen des del dia en què es va fer oficial el retorn de Xavi al Camp Nou. Al capdavant de l'entitat àrab hi ha Sultan bin Muhammad al-Qasimi, emir de Sharjah i família llunyana dels Al-Thani, propietaris de l'Al-Sadd, del PSG i governants de Qatar. Al-Qasimi va confiar a Pruna els serveis mèdics de l'equip de la ciutat –Sharjah, veïna de Dubai i la tercera més gran dels Emirats Àrabs–. El fitxatge es va produir al mes de juliol, quan va quedar clar que Xavi no entrenaria el Barça i que Laporta li concediria una nova oportunitat a Ronald Koeman. Abans d'aquella decisió, el metge va treballar uns mesos a l'Andorra, propietat de Gerard Piqué, després de desvincular-se del Barça voluntàriament, sense la indemnització que li tocava, a causa d'una guerra interna amb l'encara cap dels serveis mèdics, Ramon Canal.
Pruna i Canal van conviure durant 14 anys al mateix equip de treball, des que el segon va ser reclutat per Laporta l'any 2006. Tot i que amb l'un als despatxos i l'altre a la consulta els serveis mèdics del Barça es van convertir en una referència al món de l'esport, a Sant Joan Despí era vox populi que la relació algun dia es trencaria. El moment en qüestió va arribar el gener del 2020. Amb la destitució d'Ernesto Valverde després de la derrota a semifinals de la Supercopa contra l'Atlètic de Madrid a Jiddah (Aràbia Saudita), l'expresident Josep Maria Bartomeu va ordenar a Éric Abidal i Òscar Grau que negociessin el fitxatge de Xavi com a relleu del Txingurri. Les converses amb l'entrenador vallesà no van arribar a bon port i, ja amb Quique Setién a la banqueta, Canal va apartar Pruna del primer equip i el va substituir per Lluís Til, que estava treballant al Mònaco.
Secundat pel responsable dels recuperadors físics, Juanjo Brau, l'abanderat dels serveis mèdics va prendre la decisió després d'assabentar-se que una de les peticions de Xavi era donar més poder a Pruna i canviar dinàmiques al departament. "Després va venir el covid, la competició es va haver d'aturar i el tema va passar desapercebut, de manera que Pruna va ser víctima d'una tempesta perfecta", diu a l'ARA una de les fonts consultades per elaborar aquesta peça.
Lluís Til deixarà el primer equip
Tal com va publicar aquest diari la setmana passada, l'implicat va denunciar internament un assetjament laboral, però l'assumpte no va tenir gaire recorregut perquè va coincidir amb la suspensió de la complianceNoelia Romero pel Barçagate. Mesos després, a les portes de l'inici de l'exercici 20-21, Pruna va decidir marxar del Barça sense forçar un acomiadament que li hauria reportat centenars de milers d'euros, ja que portava a la institució des de finals dels 90. Tampoc es va acollir a una excedència.
Ha passat un any i dos mesos d'aquell desenllaç i, com que tots els camins portaven a Xavi, és qüestió de dies que Pruna també torni a casa. El badaloní no ha signat encara la renúncia amb el Sharjah. Mentrestant, el relleu a la banqueta ja ha provocat canvis rellevants en l'estructura, com les sortides del primer equip de Brau i Linde, dos físios, i de Til i Yanguas, dos metges. La baixa de Til s'ha comunicat internament aquest mateix divendres. De moment, qui continua al càrrec és Canal, testimoni de la sacsejada que precisament volia evitar fa uns mesos.
Més enllà de Pruna, que encara no ha rescindit el contracte amb el Sharjah, i de la promoció de Jaume Munill o Xavi Valle, recuperador físic i metge que passaran al primer equip de futbol, falten peces per definir el nou organigrama. Tot plegat es recull en un context en què les lesions s'han convertit en el pa de cada dia de la plantilla, fet que n'està afectant el rendiment i els resultats. L'última prova de la mala dinàmica és Pedri González, que enguany ha jugat només quatre duels oficials després d'haver-ne disputat 70 la temporada passada. El motiu, més enllà d'una evident sobrecàrrega de minuts: una lesió mal curada al quàdriceps.