RCD Espanyol

Joselu jugarà al Reial Madrid: àngels i dimonis a la davantera de l’Espanyol

El davanter marxa cedit amb una opció de compra al conjunt blanc, que facilitarà la sortida de jugadors del seu planter

Joselu, celebrant el gol de penal de l'Espanyol davant del Getafe
19/06/2023
5 min

BarcelonaJoselu jugarà al Reial Madrid. L'Espanyol i el club blanc han fet oficial aquest dilluns l'acord per a la cessió, amb opció de compra, del davanter, que als 33 anys torna a un dels clubs on es va formar. Tot i no estar-hi obligat, per la clàusula que permetria Joselu marxar cedit a l'equip de Primera que li mantingui la seva fitxa, finalment el Madrid ha accedit a pagar prop de mig milió d'euros, xifra a la qual se li podrien afegir 1,5 milions més en el cas que el club madrileny faci efectiva l'opció de compra contemplada en el préstec. Una xifra assumible que el club blanc-i-blau dona gairebé per fet que acabarà ingressant si Joselu acaba fent una temporada a un bon nivell. El jugador tenia clar que volia marxar al Madrid, fet que ha jugat un pes a l'hora que l'Espanyol hagi accedit a facilitar-li la sortida. El jugador, de fet, marxa perdonant prop de mig milió del seu salari, xifra que assumirà el club blanc.

El club blanc-i-blau no volia que es repetís un serial com el de RDT l'estiu passat. Amb aquesta operació, l'Espanyol entra en un nou escenari econòmic, ja que ara no estarà obligat a afrontar una altra venda important per necessitat. Alliberant la seva fitxa, a més, l'entitat periquita podrà començar a fer moviments abans de començar la pretemporada, a principis de juliol.

Aquest acord no només tindrà una lògica econòmica, sinó que el Madrid pagarà part del jugador amb espècies: és a dir, posant facilitats perquè l'Espanyol esculli alguns jugadors del Castilla un cop finalitzi el playoff d'ascens a Segona. De moment, això sí, no s'ha parlat de noms. D'aquesta forma, es reprendrà una relació que en les últimes temporades s'ha concretat amb acords com les cessions de Lucas Vázquez i Marco Asensio, a banda dels traspassos de Kiko Casilla i Mario Hermoso i les facilitats que va posar fa uns mesos per alliberar Luis García, aleshores tècnic del tercer equip blanc, que lluitava per l'ascens. El Madrid no va voler aprofitar la clàusula de cessió del jugador perquè entenia que podria perjudicar la relació entre els clubs. L'Espanyol necessita alliberar massa salarial com més aviat millor per tal de poder definir la plantilla 2023-24 abans que comenci la pretemporada. Quan es tanqui la negociació, Joselu s'afegirà a la llista de davanters que, durant l'era Chen Yansheng, han arribat a ser força estimats per una afició que ha acabat vestint dol per la seva sortida.

Amb 24 anys, Borja Iglesias era a Segona i només acumulava 13 minuts a Primera. Amb 25 anys i una única temporada a Primera, Raúl de Tomás vivia a l’ostracisme a Portugal. Amb 32 anys, Joselu acabava de patir el seu primer descens a Segona. Cap dels tres no va dubtar-ho a l’hora d’abraçar la proposta de l’Espanyol: rescatar-los a canvi de poc més de 30 milions d’euros i uns generosos salaris. El club blanc-i-blau els va oferir l’oportunitat de revifar unes carreres que no passaven pel seu millor moment i ells ho van agrair fent el que saben fer millor, marcar gols. Un win-win de manual. 

El Panda en va firmar 23 en poc més d’una temporada. El madrileny, 45 en dos cursos i mig. El gallec nascut a Alemanya n’acaba de marcar 17. Els dos últims, a més, han aconseguit el Trofeu Zarra amb l’Espanyol, un club trampolí que els ha permès trobar la confiança necessària per triomfar i arribar a la selecció espanyola. L’últim a aconseguir-ho, un Joselu que va marcar el gol de la victòria que va donar a l'equip de Luis de la Fuente el bitllet per la final de la Nations League d'aquest diumenge davant Croàcia (20.45 h, La1).

A base de gols, tots tres van aconseguir fer oblidar dos símbols com Sergio García i Gerard Moreno, l'empremta dels quals va transcendir l’aspecte golejador. Ells, com Raúl Tamudo, van aconseguir establir relacions d’amor que han perdurat en el temps. Eren considerats uno di noi, per la grada de Cornellà-El Prat, ara rebatejat com a Stage Front Stadium. El Panda, RDT i Joselu també van arribar a mostrar una important identificació amb els colors i valors del club, però el seu abrupte divorci, demanant sortir de l'Espanyol, va trencar de cop qualsevol lligam amb la grada. Borja Iglesias va escollir el Betis; RDT, el Rayo Vallecano. Joselu fa setmanes que tenia aparaulada la seva sortida al Reial Madrid. El punta té una clàusula per sortir cedit a un Primera que li iguali la seva fitxa, però com va avançar l'ARA, la voluntat de l'Espanyol era buscar una sortida definitiva, és a dir, un traspàs. El club preferia aquesta fórmula a una cessió per motius econòmics. Això permetrà no només alliberar l'alta fitxa del davanter, sinó també la possibilitat de negociar un possible intercanvi de jugadors. L'Espanyol necessitarà talent de cara a la propera temporada i buscarà oportunitats d'aquest tipus. El club blanc-i-blau va descartar retenir a Joselu, perquè hipotecaria una gran part de la massa salarial que necessitarà per reforçar diferents posicions.

“Quan acabi la concentració [amb la selecció espanyola] començarem a parlar, esperem que tot surti bé i pugui seguir gaudint de jugar a Primera la temporada vinent”, va explicar fa uns dies en una entrevista a l’As. Unes paraules que no van sentar bé a l’afició de l’Espanyol, molesta amb les formes escollides per un davanter amb contracte al club fins al 2025. La seva sortida contrasta força amb la dels altres dos puntes, si bé ha estat igual de dolorosa. Borja Iglesias va guardar silenci mentre negociava la seva sortida al Betis; això sí, va mostrar un gran compromís amb el club fins al final: va marcar tres gols en els tres partits d’eliminatòries prèvies a l’Europa League que va disputar. RDT tampoc va fer cap declaració pública en tot l’estiu, però va negar-se a participar en els entrenaments i partits, fins al punt de forçar un traspàs un cop tancat el mercat. Una operació nefasta tant per a l’Espanyol com per a ell mateix, que va renunciar a qualsevol opció de disputar el Mundial. 

Tres ruptures traumàtiques per a l’afició que els davanters van explicar, més tard, de forma diversa. “Marxar al Betis ha suposat un salt econòmic, esportiu i professional, tot i que estic molt agraït a l’Espanyol per l’aposta que va fer per a mi, vaig gaudir-hi molt”, va dir el Panda. RDT va marxar assegurant que estimava l’Espanyol, però disparant amb bala contra Diego Martínez i Domingo Catoira: “Em fa pena veure el comiat que doneu a un jugador que ha fet història en aquest club. Es vol amagar la mala gestió dels incompetents d’aquest gran club a les oficines”. Després d’admetre que no va trobar a l’Espanyol “el projecte que esperava”, Joselu també va mostrar la seva estima per un club que “aviat tornarà on ha de ser”. Ho va escriure en tercera persona, deixant entreveure que ja no és la seva lluita. Tots ells han rebut una allau d’insults i de crítiques a les xarxes socials per part d’una afició que, un estiu més, ha tornat a quedar-se orfe d’ídols.

stats