RCD Espanyol

Un any de greuges arbitrals que posen en perill el futur de l’Espanyol

El club blanc-i-blau es resigna després de patir una desena de decisions que el poden mantenir a Segona

L'Espanyol va demanar penal a Valladolid per una falta sobre Jofre en què l'extrem va acabar lesionat

BarcelonaLa deriva de l’Espanyol s’explica per un cúmul d’errades esportives, però també per una concatenació de greuges arbitrals. Els blanc-i-blaus, que no han estat encertats ni als despatxos ni a la gespa, han patit en l’últim any més d'una desena d’injustícies arbitrals que han tingut una incidència directa en vuit partits. Són polèmiques que amenacen el futur d’una entitat que viu aquest curs una important caiguda d’ingressos, i que haurà d’aplicar una retallada encara més severa la temporada vinent si no aconsegueix tornar a Primera. “No vull tocar el tema arbitratge perquè ja sabem el que passa després”, ha lamentat en alguna ocasió Manolo González. “Hem fet consultes discretes sobre el VAR, hem anat a Madrid, però no podem fer més, no serveix de res”, afegeixen fonts de l’Espanyol.

Alguns arbitratges polèmics van acabar d’empènyer l’entitat a Segona el curs passat. El maig del 2023 n’hi va haver dos de consecutius. Primer, Melero López va donar validesa a un gol fantasma de Griezmann (era el 0-2, just abans del descans, en un partit que va acabar 3-3) tot i que no hi havia cap imatge que confirmés que la pilota havia entrat del tot. El club va emprendre accions legals contra aquell arbitratge després de conèixer la sentència d’un jutjat de Madrid que assegurava que la sala VOR havia omès unes imatges "que feien dubtar si la pilota havia entrat o no del tot a la porteria".

Tot el contrari del que va passar en l’últim clàssic al Santiago Bernabéu, on segons els àudios publicats per la Federació Espanyola els mateixos àrbitres admetien que “no hi ha cap evidència que la pilota hagi entrat”. En aquest últim cas es va optar per no validar un gol fantasma de Lamine Yamal que hauria pogut canviar la sort del Barça en aquesta Lliga. Quatre dies després de rebre l’Atlètic, l’Espanyol va confirmar el descens a Mestalla, on Gil Manzano va anul·lar un gol de César Montes per una falta inexistent –hauria estat l’1-3, al minut 77–, i al temps afegit, amb 2-2, no va veure oportú assenyalar un clar penal sobre Braithwaite. Una victòria a València hauria permès als blanc-i-blaus dependre de si mateixos per salvar-se en l’última jornada, a casa, davant de l’Almeria.

Ara, a Segona, els blanc-i-blaus tampoc estan tenint sort amb alguns arbitratges, cosa que els està dificultant el retorn a l’elit. A Tenerife ni Dámaso Arcediano ni l’àrbitre del VAR van veure una puntada de peu sobre Omar a dins de l’àrea que hauria significat un penal amb el qual els blanc-i-blaus haurien pogut empatar el partit. En la visita de l’Eibar a l’Stage Front Stadium es va donar per bo l’empat visitant al minut 98 tot i la més que evident empenta d’Arbilla a Roger Martínez a dins de l’àrea. En la jornada posterior es va validar un gol en fora de joc d’Ignasi Vilarrasa al minut 78.

La mala sort amb els arbitratges per a l’Espanyol s’ha intensificat en l'últim mes. A Butarque, tant Trujillo Suárez com el VAR van ometre un penal de Diego Conde sobre Melamed quan el mitjapunta blanc-i-blau ja havia superat el porter local i es disposava a marcar el 0-1. A la jornada següent, contra l’Andorra, González Díaz es va empassar un altre penal per una empenta sobre Gragera al minut 97 amb què l’Espanyol hauria pogut desfer l’empat.

L’últim càstig arbitral el va viure a Valladolid: al minut 10, Masip va blocar la pilota amb les mans fora de l’àrea, evitant que Braithwaite pogués recollir-la. De nou, silenci al VAR. Aquella jugada hauria hagut d’acabar amb l’expulsió amb vermella directa del porter local, tal com han confirmat dos àrbitres de Primera Divisió a l’ARA. “Si la meitat de la mà és a dins de l’àrea i l’altra meitat a fora, és punible”, asseguren. Tres minuts després també es va obviar un penal d’Anuar, que va provocar un esquinç al turmell de Jofre, que no podrà jugar dilluns (20.30 h, #Vamos) contra l’Oviedo.