Un any del petó que va sacsejar-ho tot: què se n'ha fet de Luis Rubiales?

Actualment s'acusa el polèmic expresident de la RFEF de cinc delictes diferents

Luis Rubiales en una imatge d'arxiu.
3 min

BarcelonaAquest dimarts, 20 d'agost, es compleix el primer aniversari de la Copa del Món aconseguida per la selecció espanyola femenina de futbol. Una selecció plena de jugadores del Barça –en concret, vuit– va aconseguir imposar-se a la resta de seleccions per guanyar un Mundial per primera vegada a la història. El protagonisme, però, no se'l van endur pas les futbolistes. El llavors president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, va acaparar totes les portades després d'etzibar-li un petó no consentit a la davantera del combinat Jennifer Hermoso. Ara, un any més tard, la vida de Rubiales ha canviat radicalment: lluny de Madrid, apartat de la RFEF i amb dues causes pendents.

Però situem-nos al principi. Un cop acabada la celebració del Mundial, per les xarxes socials van començar a circular vídeos on es veia Rubiales fent-li un petó a Hermoso, imatge que en directe va passar desapercebuda per a molts. L'episodi va acabar de degenerar poques hores després, quan el dirigent de Motril va titllar d'"idiotes" i "estúpids" els que es pronunciaven de forma condemnatòria. La RFEF va intentar aplacar la polèmica difonent un vídeo on Rubiales assegurava que "segurament" s'havia equivocat. Ara bé, el govern espanyol va demanar-li una disculpa més contundent, i això va fer que s'enroqués. La seva dimissió va arribar tres setmanes més tard, dues després d'una assemblea extraordinària on, en lloc de dimitir, es va situar com una víctima del "fals feminisme".

La seva renúncia no va arribar fins després que Hermoso interposés una demanda contra ell, fet que va portar la Fiscalia a obrir-li una via d'investigació per agressió sexual i coaccions. Aquesta ha esdevingut una de les dues causes que ara mateix pesen sobre ell. Des de llavors, a poc a poc s'ha anat apartant dels focus, si bé durant els finals de l'any passat va concedir diferents entrevistes a diferents periodistes i pòdcasts d'extrema dreta, com per exemple el d'ara eurodiputat Alvise Pérez. De fet, en aquella entrevista, Rubiales va acusar el govern espanyol d'haver utilitzat el petó no consentit per tapar les negociacions de l'amnistia. També va assegurar que tot es va tractar d'una "venjança" de les jugadores per no haver cessat Jorge Vilda mesos abans. El judici per aquest cas se celebrarà durant el febrer del 2025.

De la República Dominicana a Granada

Ara bé, aquest cas no és l'únic pel qual la justícia espanyola el té entre cella i cella. Durant aquest mes de març, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) va fer una sèrie d'escorcolls per la investigació de presumptes contractes irregulars relacionats amb la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita. Entre les intervencions, va destacar l'entrada a la seu de la Reial Federació Espanyola de Futbol a Las Rozas. En el moment dels registres també es van fer set detencions. Luis Rubiales, però, justament no era a Espanya, ja que estava de vacances a la República Dominicana.

La seva detenció va arribar dues setmanes més tard: el 3 d'abril d'enguany, l'expresident de la Federació va arribar a l'aeroport de Barajas, on va ser detingut tan bon punt va trepitjar terra, i, de fet, el van interrogar a les mateixes dependències policials de l'aeroport. Un cop va respondre les preguntes dels inspectors, Rubiales va quedar en llibertat sense mesures cautelars. Aquest cas no passarà a disposició judicial fins que la jutgessa del jutjat número 4 de Majadahonda ho sol·liciti. Per aquests presumptes contractes irregulars s'investiga el de Motril per blanqueig, corrupció i administració deslleial.

El nucli d'aquesta investigació se centra en els contractes signats entre la RFEF i la companyia pública saudita Sela, operació en què Kosmos, l'empresa de l'exblaugrana Gerard Piqué, va fer d'intermediari. Amb aquest moviment, el govern saudita va acordar pagar 40 milions d'euros a la Federació per acollir la Supercopa d'Espanya, competició que passaria a tenir quatre participants. A més, també estan sota la lupa alguns contractes d'uns esdeveniments celebrats a la Xina i els d'unes obres a l'Estadi de la Cartuja, a Sevilla.

Un dels domicilis registrats durant el març va ser el del mateix Rubiales a Granada, on es va desplaçar des de Madrid un cop acabada la seva vinculació amb la RFEF i on resideix avui. De fet, el trasllat no va estar lliure de polèmica: Rubiales, després d'haver estat rebent una ajuda de lloguer de 3.000 euros per part de la RFEF durant la seva presidència, va posar a la venda el seu àtic amb piscina al carrer Ferraz de Madrid per 2,5 milions d'euros. Aquesta ajuda hauria estat rebuda de manera irregular, ja que la casa era de propietat.

stats