El Barça fa realitat el relleu de Piqué: Koundé ja és blaugrana
El club català oficialitza l'arribada del central francès sis dies després de donar-lo per descartat
BarcelonaEl Barça ha guanyat –també– la batalla per Jules Koundé. Sis dies després de donar les negociacions per frustrades i de sondejar activament alternatives per a l'eix de la defensa, el club blaugrana ha fet oficial un principi d'acord amb el Sevilla per aconseguir els serveis del jugador francès. A despit d'un acord verbal per traspassar el futbolista al Chelsea, que estava només pendent de la forma de pagament, el club andalús tanca finalment l'operació amb el Barça en virtut d'una ofensiva llampec ordenada per Joan Laporta des dels Estats Units, on acompanya el primer equip durant la seva gira promocional, i executada per Jorge Mendes, intermediari de la màxima confiança del president executiu culer, i Mateu Alemany. L'agent portuguès és una figura clau en aquest serial i porta la veu cantant en les converses. Ha treballat a l'ombra per tancar un acord que garantirà 50 milions d'euros fixos per al Sevilla (10 variables) i un contracte llarg –cinc anys– per al jugador. D'aquesta manera s'espaiarà l'amortització al màxim. Cap dels dos clubs han fet oficials les xifres de la transacció. El Barça únicament ha desvelat la clàusula de rescissió, que serà de 1.000 milions. El futbolista serà presentat dilluns a la Ciutat Esportiva.
Tot i que el Chelsea es movia des de feia molts mesos per fitxar Koundé, qui se l'emportarà del Ramón Sánchez-Pizjuán és el Barça. El gir radical dels esdeveniments s'explica també des de la implicació directa de Xavi Hernández, un tècnic que parla l'idioma dels futbolistes a la perfecció i que ha sabut convèncer el central sobre les bondats del seu projecte. L'absència d'un director esportiu com a tal en l'organigrama atorga aquest poder a l'egarenc, que insisteix des de fa mesos en la necessitat de reforçar la defensa. La pel·lícula dels fets recorda força a la de l'arribada recent de Raphinha. El Chelsea es queda un altre cop amb un pam de nas veient com el Barça s'endú a última hora un jugador que tenia emparaulat amb el seu equip d'origen.
Amb Koundé, però, hi ha un matís important, i és que el club blaugrana s'havia mogut els últims dies en la recerca d'una alternativa, Iñigo Martínez. De fet, fins i tot Alemany havia trucat al president de l'Athletic, Jon Uriarte, per comunicar l'interès pel marcador d'Ondarroa de 31 anys, que acaba contracte el 2023 i no té pressa per renovar. Amb Iñigo l'acord era més o menys senzill: fins i tot acceptava perdre poder adquisitiu –al País Basc, la fiscalitat dels contractes esportius és del 25%– a canvi d'una experiència en un equip dissenyat per guanyar-ho tot. El més feixuc de l'operació era posar-se d'acord amb l'Athletic, que tot i acceptar negociar per sota de la clàusula de rescissió de 80 milions no volia perdre l'ocasió de treure un bon pessic. L'arribada de Koundé al Camp Nou refreda l'opció Iñigo, com a mínim a curt termini, tot i que dimarts el diari Sport deia que Xavi també el volia aquest estiu.
Després de reforçar l'atac amb Raphinha i Lewandowski i de millorar la medul·lar amb Kessie, l'àrea esportiva s'ha centrat en remodelar la defensa. Koundé és el segon central –Christensen va ser el primer– que arriba al Camp Nou en aquesta finestra, de manera que l'eix queda ara mateix amb cinc efectius –sis comptant Umtiti– per a dues posicions. Una superpoblació que amenaça el protagonisme de Gerard Piqué, que fins ara mai havia tingut tanta competència. El central barceloní, de 35 anys, genera algun dubte pel seu estat físic i per això s'ha treballat intensament en el seu relleu. Ara bé, té contracte fins al 2024. D'altra banda, amb la posició de central teòricament coberta, el Barça busca ara la manera de reclutar César Azpilicueta per al lateral dret. El navarrès té un acord amb el club des de fa mesos. La seva llibertat, però, depèn del Chelsea, amb qui té contracte fins al 2023.
Laporta desafia la prudència dels que l'envolten
Koundé és una petició expressa de Xavi Hernández, però també porta el segell de Joan Laporta. Optimista de mena, i en contra del que li recomanen des d'alguns sectors del club, el mandatari prioritza dedicar la majoria dels diners de les palanques a construir un equip que competeixi per tots els títols i reactivi els ingressos en l'última temporada al Camp Nou abans de l'exili a Montjuïc. Laporta també opta per arriscar –els bons futbolistes no esperen– malgrat la incertesa que regna en el capítol de les sortides. Frenkie de Jong i altres futbolistes es resisteixen a marxar o a abaixar-se el sou i la Lliga continua marcant un límit encara que el Barça presenti plusvàlues milionàries per sortir de la norma 1/3 o 1/4. De fet, al si del club no només hi ha dubtes amb les sortides –la Lliga comença a mitjans del mes que ve i hi ha moltes fitxes per inscriure–, sinó també amb la interpretació comptable de les palanques –el 25% dels drets de televisió traspassats a Sixth Street– per part de la patronal.
Koundé farà 24 anys al novembre i és un dels millors centrals de la Lliga. Fitxat del Girondins de Bordeus l'estiu del 2019 per 25 milions, el marcador francès ha jugat 95 partits a la competició estatal, en què ha fet cinc gols. Entre Champions, Copa del Rei i Europa League, ha sumat 35 participacions i quatre dianes més. Tot i no ser gaire alt (1,78 metres), la seva potència de salt li permet guanyar molts duels en el joc aeri. D'altra banda, gràcies a la seva velocitat i bon tracte amb la pilota als peus, de vegades pot ocupar la plaça de lateral dret.