Barça
Esports15/06/2023

L'atzucac del Barça amb la 'palanca' d'Ansu Fati

Sense marge per activar més operacions que salvin el pressupost, el Barça fia la seva sort econòmica a la venda de jugadors

BarcelonaEls tancaments dels exercicis econòmics del Barça (el 30 de juny) els últims anys estan sent moguts, ja des de l'etapa de Josep Maria Bartomeu. L'expresident blaugrana, per quadrar comptes, va protagonitzar operacions de mercat sota l'eufemisme "d'enginyeria econòmica". D'aquí els intercanvis esportivament estranys, però que comptablement suposaven un baló d'oxigen com l'operació amb el Juventus d'Arthur Melo-Pjanic (29 de juny del 2020), per la qual el club italià és investigat, o amb el València de Cilessen-Neto (26 de juny del 2019). Amb la patacada de la pandèmia i el canvi de junta, Joan Laporta va optar per carregar les pèrdues en el seu primer mig any de mandat, en una operació arriscada i, l'estiu passat, el club va augmentar ingressos a cop de palanca. La primera es va activar el 30 de juny del 2022 i va consistir en la venda del 10% dels drets televisius durant els pròxims 25 anys al fons d'inversió Sixth Street a canvi de 207,5 milions d'euros que va servir per salvar el pressupost.

Després del canvi de normativa de Javier Tebas a mitja temporada, que restringeix els beneficis d'activar més palanques, el Barça fia ara part de la seva sort a la venda de futbolistes. Els actius més valuosos són els jugadors formats al planter o que han arribat a cost zero. Dit d'altra manera: els futbolistes que ja estan amortitzats. Aquí és on entra en escena Ansu Fati. Les urgències econòmiques converteixen l'hereu del dorsal 10 en un actiu que encapçala la llista de transferibles. Salvant les diferències, tot i que mantenen molts punts en comú, a l'hispanoguineà se'l convidarà a sortir de la mateixa manera que es va intentar l'estiu passat amb Frenkie de Jong, quan el Manchester United estava disposat a abonar més de 80 milions d'euros (entre fix i variables) pel neerlandès. En el cas de De Jong, era sobretot també per una qüestió de fair play perquè l'ex de l'Ajax, renovat amb diferiments l'octubre del 2020, té una de les fitxes ascendents i més generoses.

Cargando
No hay anuncios

"Som conscients que el Frenkie és un gran jugador, però hi ha futbolistes a la casa que poden ocupar el seu rol [Gavi] i vendre'l ajudaria molt a les necessitats econòmiques del club", justificava llavors la direcció esportiva. Mantenir De Jong té un cost per al club d'aproximadament 40 milions d'euros i traspassar-lo suposava alliberar uns 20 milions respecte de la massa salarial. Però el migcampista, amb contracte fins al 2026, tenia la paella pel mànec i va voler quedar-se de totes totes malgrat que el club li va traslladar l'oferta del United i el va pressionar per sortir. Un any després, De Jong s'ha convertit en un gran actiu per a Xavi: ha estat titular en 37 dels 46 partits en què ha estat disponible.

Les xifres que expliquen la venda d'Ansu

Ben diferent és la situació d'Ansu Fati, que en cap moment ha aconseguit ser titular de manera recurrent. L'atacant només ha sortit d'entrada en 14 dels 52 partits en què estava amb l'equip. Això sí, amb força menys minuts que Raphinha (2.924 a 1.824) ha aconseguit, amb deu dianes, igualar el brasiler com a segon màxim golejador només per darrere de Robert Lewandowski (33). Tot i que els seus darrers gols han arribat en partits en què el Barça ja no es jugava res, serveixen a Ansu per demostrar que manté el seu idil·li de cara a porteria. El seu representant, el superagent Jorge Mendes, el considera un "fenomen" i un "futur Pilota d'Or". Un missatge amb aires de revalorització d'un futbolista pel qual té l'encàrrec del president Joan Laporta de buscar-li mercat.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que tingui només 20 anys i els dubtes interns que planteja la seva venda als despatxos del club, el traspàs d'Ansu s'explica perquè, amb el Barça condicionat amb la regla del 40% (no pot aplicar la de l'1:1 perquè segueix excedit en més de 200 milions d'euros de massa salarial), el 20% de la seva venda i el 40% de l'estalvi del seu sou (que és d'aproximadament uns 10 milions d'euros bruts) servirien per generar espai salarial. En canvi, el marge és menor i, per tant, cal ingressar un traspàs molt més alt, si es transfereix un futbolista fitxat a cop de talonari i pendent d'amortitzar com Raphinha o Ferran Torres, que també estan a la llista de transferibles. El primer, perquè manté un bon cartell a la Premier i pel conflicte ètic que suposa per a Deco, que ja exerceix malgrat no ser anunciat oficialment en el càrrec. Menys cartell té l'extrem valencià, però el seu traspàs també està condicionat, tal com va avançar l'ARA, per les variables que el Barça va acordar amb el City l'hivern del 2021.

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat obre les portes de sortida a Ansu Fati, que vol quedar-se i que segueix comptant amb el vistiplau de Mateu Alemany, però no amb l'aval indiscutible de Xavi. "Surt d'una situació difícil per culpa de les lesions, però ha de tenir continuïtat i no l'hi puc garantir. Això és el Barça, no una ONG", va dir el tècnic a principis de juny. Però Xavi no descartarà jugadors fins que no sàpiga com es podrà reforçar. "Estem pendents de la foto general del fair play", diuen a la Ciutat Esportiva. En aquest sentit, confien que en una setmana puguin tenir més certeses en aquest aspecte. Però per generar fair play cal vendre jugadors. Mentrestant, Ansu segueix apareixent en alguns actes promocionals del club vinculats a la pròxima temporada.