Neymar demana que el judici pel seu fitxatge pel Barça se celebri a Barcelona
Aquest dilluns s'ha fet una vista pública, però els acusats han sigut representats pels advocats
MadridEl futbolista Neymar i els seus pares han demanat aquest dilluns a l'Audiència Nacional, a través dels seus advocats, que el judici pels suposats delictes de corrupció i estafa en el fitxatge del jugador el 2013 pel Barça se celebri a Barcelona i no a l'Audiència Nacional. L'Audiència Nacional ha celebrat una vista en la qual s'han adherit a aquesta sol·licitud els lletrats dels altres acusats, el president del Barça, Josep Maria Bartomeu; el del seu antecessor, Sandro Rosell; el mateix club català; el Santos –equip brasiler del que provenia Neymar quan va ser fitxat pel Barça–, i N & N, l'empresa de la família del jugador.
A aquesta reclamació s'hi ha oposat el fiscal, que estima que l'Audiència Nacional és competent per jutjar aquest cas, ja que hi ha acusats espanyols i part de l'activitat delictiva investigada es va cometre fora d'Espanya, concretament al Brasil.
Igualment s'hi ha oposat l'advocat de l'acusació, exercida pel fons d'inversió brasiler DIS, que tenia part dels drets federatius del jugador i que va presentar la denúncia que va provocar aquest procediment a veure perjudicada en l'operació del fitxatge de Neymar pel Barça.
El 2015 l'Audiència Nacional ja es va inhibir a favor de l'Audiència de Barcelona per a l'enjudiciament de la causa que es va obrir en aquest tribunal pel suposat frau de 13 milions d'euros en el fitxatge de Neymar pel Barça. En aquest cas, les defenses van arribar a un acord de conformitat amb la Fiscalia pel qual finalment només va ser condemnat el Barça al pagament de 5,5 milions d'euros per dos delictes fiscals en el fitxatge del davanter brasiler.
Aquesta nova causa, oberta arran de la denúncia de DIS, ha sigut instruïda pel jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que la va elevar per al seu enjudiciament al jutjat central penal d'aquest tribunal –al qual correspon l'enjudiciament de delictes que no superin els 5 anys de presó–, si bé aquest, finalment, la va remetre a la sala penal a l'entendre que la pena d'un dels delictes és de 6 anys de presó. La causa va recaure en la secció segona i ara les defenses dels acusats han plantejat una declinatòria de competència perquè la causa sigui remesa als jutjats de Barcelona.
Per aquests fets, la Fiscalia demana 2 anys de presó i 10 milions d'euros de multa per al jugador i 5 anys de presó per a l'expresident del Barça Sandro Rosell, que recentment ha sigut absolt d'un delicte de blanqueig de fons de la Confederació Brasilera de Futbol després d'estar dos anys en presó preventiva. El ministeri públic reclama així mateix 8,4 milions d'euros de multa per al Barça i 7 milions per al Santos brasiler, d'on provenia Neymar quan va ser fitxat pel Barça el 2013. També sol·licita 2 anys de presó per al pare de Neymar i un any per a la seva mare, tots dos pel delicte de corrupció en els negocis, el mateix que li imputa al fill, i demana també una multa d'1,4 milions d'euros per a l'empresa familiar N & N.
Segons el fiscal, en aquesta causa, coneguda com el cas Neymar 2, Rosell va arribar a un acord amb el pare del davanter del PSG "amb la intenció d'ocultar el cost real del jugador", que després es va saber havia ascendit a 83 milions d'euros.
Quan el 2013 es va donar a conèixer el fitxatge, "el FC Barcelona va decidir mantenir públicament que l'adquisició del jugador un any abans del previst li costaria al club" els 40 milions inicialment pactats als quals caldria afegir 17,1 milions per l'adquisició dels drets federatius al Santos.
DIS va percebre el 40% d'aquesta quantitat, però "la quantitat real del traspàs dels drets federatius" va pujar a 25.100.000, de manera que el fiscal considera que ha de ser indemnitzat amb 3,2 milions.
DIS, que exerceix com a acusació, reclama penes de 5 anys de presó per a Neymar, el seu pare, Rosell i l'actual president del club, Josep Maria Bartomeu, a qui la Fiscalia no acusa per aquesta operació.