BARÇA

Faus explica que Laporta incloïa posar publicitat a la samarreta per aconseguir el crèdit sindicat

El vicepresident respon a les preguntes dels advocats en el judici per l'acció de responsabilitat

Javier Faus / TONI GARRIGA / EFE
Albert Llimós
16/09/2014
3 min

BarcelonaDesprés de gairebé dues hores i mitja de declaració de l'expresident Sandro Rosell, ha estat el torn de Javier Faus, vicepresident econòmic i persona a la que han remès moltes de les preguntes Josep Maria Bartomeu i el mateix Rosell. Faus, que ha declarat durant gairebé dues hores, ha estat enèrgic en afirmar que la junta de Joan Laporta "va deixar el deute més alt de la història del club.

Faus ha explicat també que quan es va renegociar el crèdit sindicat amb els bancs el juliol de 2010, es van trobar amb unes condicions desfavorables: "la triple S". Segons Faus, Laporta i la seva junta van pactar amb els bancs pujar un 15% els abonaments dels socis (primera S), rebaixar el pes de les seccions (segona S) i posar publicitat a la samarreta (tercera S). Segons el vicepresident econòmic, per tant, la junta de Laporta volia posar publicitat a la samarreta, com a condició per poder tenir accés a un crèdit sindicat. Segons Faus això està reflectit a les actes de la junta del 2010, i formava part del "pla de negoci" que es va presentar a l'entitat bancària per aconseguir el crèdit. La nova junta, segons Faus, va aturar les dues primeres "S", socis i seccions. "El crèdit sindicat que vam firmar estava treballat per la junta sortint, però amb un petit matís i per això nosaltres vam haver de canviar el crèdit sindicat. El pla de negoci incorporava les famoses 3 's', que estan documentades en les actes de la junta: socis, samarreta i seccions", ha dit el vicepresident econòmic. "És a dir, aquest pla de negoci incloïa un augment del 15% anual als socis durant tres anys, és a dir, un 50%; incloïa també posar publicitat a la samarreta i reduir les seccions. Està totalment documentat. Aquesta junta entrant es va negar a tirar endavant aquestes 3 's' i per això vam haver de renegociar les condicions del crèdit sindicat", ha sentenciat Faus, que ha afegit sobre l'anterior equip de govern: "Estaven negociant amb un patrocinador".

Un dels advocats de la part demandada ha posat èmfasi en què Faus, segons el lletrat, no va diferenciar a l'Assemblea del 2010, quan es va explicar la reformulació dels comptes de Laporta, entre "excepcions i incerteses". “Les vam anar explicant una a una, què era excepció, què era incertesa. En l'antiga llei d'auditoria, la incertesa és una excepció, ara no”, ha dit Faus, que ha afegit: "M'he de regir per la llei en vigor del moment”. “Vaig explicar els dos comptes, el del 30 de juny i els reformulats. L'única diferència van ser les excepcions", ha sentenciat el directiu, còmode en l'un contra un amb els lletrats, sent molt més taxatiu i vehement en les respostes que els seus predecessors.

Un altre tema d'interès, precisament una d'aquestes "excepcions i incerteses", ha estat la provisió de 37 milions pel tema Sogecable. “Ho tornaríem a fer”, ha dit el vicepresident. Un dels lletrats ha sostingut que Faus va dir "quatre cops" en l'Assemblea del 2010 que el Barça recorreria al Suprem la sentènci que l'obligava a pagar a l'operador televisiu, i finalment no es va fer i es va pagar a Sogecable. Faus ha dit que es va prendre aquella decisió perquè es van consultar als “advocats més importants del país” i van donar “el cas per perdut”. "Vam pagar a Sogecable, per poder cobrar de Sogecable", ha dit.

Faus ha reiterat que Ferran Soriano (sense citar-lo directament) no va comunicar a la resta de la junta del 2005 que no es pagaria a Sogecable, origen del cas, i que va derivar l'any 2010 en la reformulació dels comptes i la provisió de 37 milions. “Algú va prendre aquesta decisió, però no trobarà cap acta de junta amb aquesta decisió. Algú la va prendre sense avisar a la resta de companys”, ha conclòs.

Sobre Sant Joan Despí, una altra de les excepcions que va notificar Deloitte i que van derivar en la reformulació dels comptes, Faus ha dit que la junta de Laporta estava avisada. "És la pròpia auditoria del club, que durant sis mesos, reiteradament, fins a cinc cops, diu que no pot comptar com a plusvàlua Sant Joan Despí, i no fan cas. L'auditor no ho deixar fer. El 30 de juny volen córrer per tenir la plusvàlua", ha explicat el directiu.

El jutge José Manuel Martínez Borrego ha estat contundent quan ha demanat a Faus si el Barça pensa explicar les diferències entre les quantitats que plantejaven les excepcions i les que van presentar el club després de la reformulació.

stats