BARÇA

El Barça descobreix la partitura del seu primer himne, del 1910

La partitura manuscrita per a piano de José Antonio Lodeiro Piñeiroa la va trobar Xabier Andrés Garrote va a finals del mes d’octubre passat

La partitura del primer himne del Barça, del 1910
Ara
28/11/2014
2 min

BarcelonaCoincidint amb el 115è aniversari de la seva fundació, el Barça ha comunicat la troballa de la la partitura del primer himne oficial que va tenir el Club en la seva història, que data de l’any 1910, i que responia al nom de 'Foot-ball Club Barcelona Himno Marcha'. Un segle després doncs, l'himne ha estat enregistrat de nou en una gran troballa que podeu escoltar aquí.

Aquest himne va ser compost per José Antonio Lodeiro Piñeiroa (1868-1934), natural de Mondoñedo (Lugo), músic major de la banda del regiment d’infanteria d’Alcántara n. 58 que va estar destinat a Barcelona entre el 1907 i el 1915. La troballa ha estat el resultat d’una crida feta pel Club a través del seu web al mes de juliol passat, amb motiu de la descoberta de l’existència d’aquest primer himne de la història del Club, i gràcies a una tasca conjunta del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona amb la Peña Barcelonista de Mondoñedo, i Andrés García, cronista d’aquesta població de Lugo.

La crida ha donat els seus fruits i a finals d’octubre Xabier Andrés Garrote, fill, nét i besnét de músics fundadors de la Banda Garrote, d’Ortigueira, a la Corunya, es va posar en contacte amb el Club per comunicar la bona notícia: havia trobat una partitura manuscrita per a piano de l’himne del FC Barcelona del 1910, entre l’amplíssim arxiu musical del seu pare, Andrés Garrote, l’últim director de la saga.

Manel Tomàs, documentalista del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona, va trobar la referència a l’himne del 1910 al llibre Historial del FC Barcelona (1924), de Daniel Carbó. Continuant amb la recerca, va trobar més informació a les actes de reunions de la Junta Directiva d’aquella època i l’hemeroteca dels diaris ‘Mundo Deportivo’ i ‘La Vanguardia’. A partir d’aquí, va investigar sobre el compositor, José Antonio Lodeiro Piñeiroa, i va contactar amb el cronista del municipi de Mondoñedo, Andrés García Doural, que es va comprometre a ajudar en la recerca d’informació sobre l’himne. Posteriorment, García va contactar amb el seu bon amic Suso Robles, secretari de la Peña Barcelonista de Mondoñedo, que va col·laborar en la recerca de la fotografia de l’autor i de la partitura. La tasca va permetre trobar una fotografia de gran qualitat de Lodeiro, propietat de Concepción Piñeiroa, neboda-neta del compositor. La recerca, però, no ha finalitzat, ja que hi ha indicis que aquest himne pot tenir lletra i Xabier Andrés Garrote continua buscant en l’arxiu del seu pare una possible partitura per a banda de música, que seria més fidel a la creació original de Lodeiro.

Aquest himne del 1910 va estar vigent fins al 25 febrer del 1923, quan en ocasió d’un homenatge tributat a Joan Gamper se’n va estrenar un de nou, amb lletra de Rafael Folch i música d´Enric Morera. Un cop descoberta la partitura, s’ha pogut interpretar el primer himne del Club amb la col·laboració del músic Ignasi Terraza, un dels pianistes de jazz més destacats a l’Estat. Podeu escoltar l'himne aquí.

stats