Barça

El Barça es queda sense l'impuls de Nike per fitxar a última hora

L'ARA pot avançar que no hi haurà acord ni preacord entre el club i la multinacional nord-americana abans que es tanqui el mercat de fitxatges

3 min
Joan Laporta i altres integrants de la seva junta directiva a la llotja de Montjuïc durant el partit davant l'Athletic Club.

BarcelonaNike ha decidit canviar les regles del joc que havien acompanyat històricament la seva relació amb el Barça des que va començar el 1998. És a dir, s'han acabat els favors. Segons pot avançar l'ARA, no hi haurà una renovació de contracte ni un precontracte que permeti fitxar i inscriure jugadors abans que es tanqui el mercat de fitxatges divendres a mitjanit.

"En diversos moments el Barça ha utilitzat Nike com un banc quan ha tingut urgències econòmiques", explica a aquest diari una font que coneix de primera mà la relació. El cas més evident va ser el 2016, quan Josep Maria Bartomeu va demanar a la multinacional nord-americana renovar el contracte que finalitzava el 2018 amb l'objectiu de tenir uns ingressos per afrontar operacions i ennoblir els números del club en un moment en què l'economia blaugrana ja començava a presentar esquerdes greus.

El problema d'aquelles presses va ser que van portar a signar un precontracte (conceptualment anomenat short form) que deixava moltes clàusules obertes a la interpretació de les dues parts i que mai s'ha convertit en un contracte amb cara i ulls. Aquesta anomalia ha estat la font de molts conflictes entre el Barça i Nike i ara mateix la relació no permet que la marca d'Oregon tingui ganes de fer un nou favor al club. Sobretot, després que Joan Laporta critiqués públicament Nike a principis d'any i, fins i tot, el Barça la denunciés per un incompliment greu del contracte. L'Audiència de Barcelona va donar la raó a Nike.

Una llarga partida de pòquer

Nike continua jugant la seva partida de pòquer amb el Barça amb tranquil·litat i no s'immuta per les presses financeres blaugranes. No hi haurà acord ni preacord entre la multinacional esportiva i el club a curt termini. Per tant, si la junta de Laporta vol afrontar algun fitxatge d'última hora haurà de buscar alternatives. Una possibilitat és un aval dels directius, una solució prevista per la Lliga de Javier Tebas que el Barça ja va portar a terme els dos estius anteriors. Una altra possibilitat, força plausible, és que no hi hagi cap novetat més a la plantilla de Hansi Flick.

"No té pressa [Nike] i ara mateix no hi ha res signat ni a punt de signar-se", explica a l'ARA una persona assabentada de les negociacions entre Nike i el Barça. De totes maneres, això no vol dir que les converses s'hagin trencat. Ni de bon tros. Simplement, van al ritme que vol Nike, insuficient perquè el club pugui utilitzar aquesta renovació de contracte (amb la milionària bonificació esperada) per efectuar fitxatges i incorporacions entre avui i demà. "Les negociacions amb Nike avancen en la bona direcció", diuen a aquest diari fonts oficials del Barça.

Converses entre el Barça i la Lliga

Una opció que el club va estudiar els últims dies va ser aconseguir, almenys, un preacord amb Nike abans que es tanqués el mercat amb l'objectiu que la Lliga el validés per alliberar massa salarial i així poder inscriure jugadors. De fet, es van produir converses en aquest sentit entre el Barça i la patronal dirigida per Javier Tebas. Però només van ser per temptejar el terreny i no es va arribar a cap conclusió. Sobretot tenint en compte que, de moment, no hi ha cap preacord signat que es pugui valorar.

Almenys, el Barça ara treballa amb la tranquil·litat que Dani Olmo, el gran fitxatge de l'estiu que ja ha donat un rendiment immediat en el terreny de joc, està inscrit fins al 31 de desembre gràcies a la lesió de llarga durada d'Andreas Christensen. Per tant, ja no hi ha la mateixa urgència que la setmana passada per arribar a un acord immediat amb Nike.

Però la història entre el Barça i Nike està destinada a viure nous capítols pròximament. Quan es tanqui aquest divendres el mercat de fitxatges, la renovació del contracte amb la multinacional i l'entrada de nous inversors a Barça Vision seran les dues solucions més potents amb què comptarà la junta de Laporta per contrarestar les pèrdues del negoci ordinari del club i donar aire al fair play financer. El problema del Barça és que Nike, per ordre judicial, té assegurat que l'entitat blaugrana hagi de complir el contracte vigent, que finalitza el 2028. Nike continuarà tenint la paella pel mànec a l'hora de negociar.

stats