Barça
Esports09/01/2024

El Barça recomana no tenir relacions amb persones del mateix sexe a l'Aràbia Saudita

El club blaugrana ha penjat a la seva pàgina web una sèrie de polèmics consells per als seguidors que viatgin a la Supercopa d'Espanya

BarcelonaLa Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) posa un avió xàrter des de Madrid per viatjar fins a l'Aràbia Saudita a cadascuna de les edicions de la Supercopa d'Espanya que disputa en aquest país totalitari del Pròxim Orient i hi convida desenes de periodistes de mitjans de comunicació espanyols i internacionals per tal que la cobertura de l'esdeveniment sigui de primer nivell. Una vegada aterrats a l'Aràbia Saudita, aquests periodistes s'allotgen al mateix hotel de la ciutat que acull la competició, que en les últimes dues edicions ha estat la capital, Riad, com també ho serà enguany. Allà ja apareix la primera mostra de masclisme: les periodistes dones no poden fer ús del gimnàs ni de la zona d'aigües. És exclusiva per als homes.

A l'Aràbia Saudita, les dones no poden escollir la seva parella o casar-se sense el permís del seu pare o tutor legal. A l'Aràbia Saudita, l'homosexualitat pot arribar a comportar la pena de mort. El Barça viatjarà per quarta vegada a aquest país totalitari per disputar-hi la Supercopa d'Espanya. La idea de portar el torneig a l'Aràbia Saudita va ser de Luis Rubiales, l'expresident de la RFEF investigat per assetjament sexual i coaccions a la futbolista Jenni Hermoso, amb la col·laboració de Gerard Piqué quan encara era futbolista blaugrana.

Cargando
No hay anuncios

El Barça, conscient de la manca de llibertats de l'Aràbia Saudita, ha publicat a la seva web una sèrie de recomanacions per als seus seguidors que viatgin pel seu compte a Riad per veure la Supercopa que fan posar les mans al cap. "Es recomana tenir respecte i prudència en els comportaments en públic i demostracions d'afecte. El comportament indecent, incloent-hi qualsevol acte de caràcter sexual, podria tenir conseqüències legals per als estrangers", diu l'escrit. "També poden ser motiu de sanció les relacions entre persones del mateix sexe i les mostres del suport del col·lectiu LGTBI, inclòs a les xarxes socials", afegeix. El Barça s'ha posat en contacte amb l'ARA per puntualitzar que "les recomanacions són de l'ambaixada d'Espanya a Riad", la qual les ha traslladat al club blaugrana amb la recomanació de fer-les arribar als seus seguidors.

Cargando
No hay anuncios

En una clara operació per netejar la seva imatge internacional gràcies al futbol que també ha comportat fitxatges com els de Cristiano Ronaldo, Neymar i Benzema, l'Aràbia Saudita paga uns 40 milions anuals a la RFEF per tal que el món vegi com el Barça i el Reial Madrid competeixen a les seves terres. Dels 40 milions, uns 12,5 es reparteixen entre el club blaugrana i el blanc i la resta van a parar als altres equips participants (en aquesta edició, l'Atlètic de Madrid i l'Osasuna, el rival del Barça el dijous a les semifinals) i a les arques de la RFEF. El contracte perquè la Supercopa se segueixi disputant a la monarquia autoritària del rei Salman de l'Aràbia Saudita s'estén fins al 2029.

El punt culminant d'aquesta projecció a l'estranger mitjançant el futbol serà el Mundial que l'Aràbia Saudita organitzarà el 2034, el qual la FIFA de Gianni Infantino li va concedir el passat octubre després que fa un any Qatar, un altre estat totalitari veí, ja n'organitzés un. Però el futbol no és l'únic instrument que està utilitzant el país per fer la rentada de cara. Durant aquest inici de gener, precisament, allà s'està disputant el ral·li Dakar i durant l'any també se celebra un Gran Premi de Fórmula 1. A més, l'Aràbia Saudita ja té un acord amb Dorna perquè Moto GP arribi allà en el futur. Per si no n'hi hagués prou, el país ha creat el LIV Golf, el circuit saudita de golf que pretén desbancar el PGA Tour. De moment, ja l'està jugant l'espanyol Jon Rahm, qui ha firmat un contracte d'uns 500 milions d'euros fins al 2029.

Cargando
No hay anuncios

El xoc amb els estatuts del Barça

La participació en la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita xoca frontalment amb els valors i els estatuts del Barça. Sobretot des que el 21 d'octubre del 2021, ja sota el segon mandat de la junta directiva de Joan Laporta, es va incorporar als estatuts el següent article: "El club vetllarà per la protecció i promoció de la Declaració Universal dels Drets Humans recollida en la Carta Internacional dels Drets Humans proclamada per les Nacions Unides. El club, en les seves actuacions, tant de caràcter públic com privat, vetllarà per la igualtat de drets i la dignitat de totes les persones". A més, afegeix que "promourà els valors democràtics de la igualtat i la no discriminació" i "lluitarà per l'erradicació de totes les actituds masclistes, homòfobes i racistes en l'àmbit social i de l'esport".

Cargando
No hay anuncios

Aquestes intencions ja es van posar en dubte quan, només dos mesos després d'aquest canvi en els estatuts del club, el Barça va anar a l'Aràbia Saudita a jugar-hi un amistós davant del Boca Juniors i a embutxacar-se una bona quantitat de diners amb el pretext d'homenatjar Diego Armando Maradona. El desplaçament, però, no el va fer la vicepresidenta institucional del Barça, Maria Elena Fort, la màxima impulsora de la inclusió d'aquest article en els estatuts del club.

Cargando
No hay anuncios

"Em genera una contradicció personal molt important. Jo no aniré a Aràbia, no hi he volgut anar", va explicar aleshores Fort als micròfons de SER Catalunya. De totes maneres, va puntualitzar: "No és una excusa, però és una realitat. En aquests moments hem de salvar el Barça i, per tant, molts hem de respirar i fer coses que a vegades no ens semblen bé". Durant el 2023, el president Laporta ha viatjat a l'Aràbia Saudita, Qatar i els Emirats Àrabs Units per buscar noves vies d'ingressos amb el propòsit de millorar la precària economia del Barça.