Barça

La bunquerització del Barça

La política comunicativa de l'entitat blaugrana cada vegada és més restrictiva amb els mitjans de comunicació

Barcelona"La crisi del cas Masip va provocar una tensió interna i es va resoldre malament. A partir d'aquesta crisi hi ha hagut més silenci públic al Barça", explica a l'ARA una persona pròxima a Laporta. Es refereix a la polèmica generada per les republicacions a piulades de caràcter racista i homòfob a X per part d'Enric Masip, actual assessor del president blaugrana i llegenda del Barça d'handbol, que el van portar a tancar el seu compte en aquesta xarxa social a principis de juliol. Masip, aleshores, va lamentar haver posat Laporta i el Barça "en una situació incòmoda".

D'això ja fa gairebé dos mesos i des de dins del club blaugrana remarquen que "Laporta està desaparegut del focus mediàtic, pràcticament no assisteix ni a actes públics ni privats". Aquest comportament contrasta amb el que va tenir durant l'inici del seu segon mandat, quan les seves aparicions públiques van ser gairebé setmanals. L'última vegada que Laporta s'ha posat davant un periodista per fer una entrevista va ser amb Francesc Garriga a Catalunya Ràdio el 8 de juliol, quan va assegurar que el Barça es podia permetre econòmicament fitxar Nico Williams, una sentència que en aquell moment, i encara ara, divergia de la realitat financera del club.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, per trobar l'última vegada que Laporta va donar una roda de premsa davant desenes de periodistes dels mitjans de comunicació que segueixen diàriament el Barça s'ha d'anar al 25 d'abril, quan va comparèixer conjuntament amb Xavi Hernández, en aquell moment l'entrenador, per anunciar que aquest continuaria una temporada més després del cèlebre sopar del sushi a casa del president.

Sense presentacions

Des d'aleshores, Laporta i el seu equip de comunicació no han considerat pertinent la celebració de les rodes de premsa tradicionals quan es fitxa un entrenador o un jugador. No les van tenir ni Hansi Flick ni Dani Olmo. "No vaig entendre que no hi hagués roda de premsa de presentació de Flick", expliquen a aquest diari fonts de la cúpula blaugrana. "Aquestes decisions generen soroll en un club com el Barça", afegeixen.

Cargando
No hay anuncios

L'últim gran acte públic davant els mitjans que s'ha portat a terme va ser l'adeu de Sergi Roberto el 13 d'agost. Però ni l'excapità blaugrana ni el president del Barça van acceptar preguntes dels periodistes. Tampoc s'ha considerat necessari fer una roda de premsa per explicar que Socios.com no ha volgut seguir com a inversor de Barça Vision i que el substitueix l'empresa nord-americana Aramark –a canvi de 25 milions d'euros–, a la qual en la mateixa operació se li ha concedit el càtering i la restauració del nou Camp Nou durant els pròxims 25 anys –a canvi de 15 milions– mitjançant una nova palanca.

Una gira més hermètica

Els companys dels diversos mitjans que van seguir el Barça a la gira pels Estats Units d'aquest estiu van fer un primer tast de la política comunicativa que hi haurà aquest curs des de l'entitat blaugrana. A diferència de gires anteriors, als mitjans catalans i estatals no se'ls va donar cap entrevista a jugadors i, fins i tot, algun treballador del club els va dir que no feia falta que haguessin fet el viatge perquè no en traurien gaire cosa profitosa.

Cargando
No hay anuncios

A més, els periodistes van haver d'afrontar diversos intents de dificultar la seva feina, com el propòsit de fer-los fora dels halls dels hotels on estava allotjat el Barça o que no tinguessin la millor visió per veure un entrenament de portes obertes de l'equip català a la US Naval Academy, l'acadèmia militar naval dels Estats Units de la ciutat d'Annapolis, un dels indrets on va fer parada i fonda el Barça.

També s'han establert normes de cara a les rodes de premsa de Hansi Flick prèvies i posteriors als partits. Si abans podien preguntar gairebé tots els periodistes –sempre que no s'allargués massa la duració de l'acte–, a partir d'ara només ho podran fer 12 per roda de premsa. Tenint en compte que habitualment acostumen a superar la trentena els professionals que segueixen l'actualitat del Barça interessats a preguntar a l'entrenador, la xifra és significativament restrictiva.

Cargando
No hay anuncios

Per si no fos prou, en els partits fora de casa Hansi Flick, que de moment només es comunica en anglès amb la premsa, no disposarà de traductor. Aquest fet, per molt nivell d'anglès que tinguin els periodistes, és evident que dificultarà la complexitat de la conversa. Sobretot tenint en compte que Flick no se sent del tot còmode en aquesta llengua perquè tampoc és la seva materna. De moment, el tècnic alemany no s'ha hagut d'enfrontar a gaire soroll gràcies a dues victòries en dos partits de Lliga.