Fita a fita

De Cala en Porter a Binissafúller, per barrancs i garrigues

Una plàcida i agradosa caminada per una etapa del Camí de Cavalls (GR-223) a través del paisatge cultural del litoral sud de Menorca

La ruta de Cala en Porter a Binissafúller.
Joan Carles Palos
03/12/2022
5 min

Palma“El que s’ha genèricament anomenat ‘perill moro’ dins la tradició popular menorquina és alguna cosa més tibant i amb molta més base històrica que la mera apreciació llegendària amb què avui percebem el fenomen. Hi ha motius fonamentats per no judicar-ho com el producte (o si es vol, un subproducte) de les nostres rondalles de l’avior reculada, ancestral i tòpica.” (A propòsit d’una bandera: Barçola, l’assalt del 1644 i el ‘perill moro’. Miquel Àngel Limón, 2010)

Tornam a l’illa de Menorca per fer un altre tram del Camí de Cavalls. En aquest cas, la dissetena etapa del GR-223 que uneix Cala en Porter i Binissafúller per aquesta via històrica d’origen medieval. Més enllà de la importància cabdal del jaciment de Calescoves, amb 90 espais d’enterrament que alberguen 1.500 anys d’història en un museu a l’aire lliure, tenim l’espai simbòlic i llegendari de la Cova d’en Xoroi. El nucli costaner de Cala en Porter, en el municipi menorquí d’Alaior, és conegut per aquest espai d’oci nocturn des d’on s’ofereixen esplèndides postes de sol.

Però la cavitat que guaita sobre el penya-segat d’aquesta profunda rada on desemboca el barranc de Cala en Porter és famosa, sobretot, per la llegenda d’en Xoroi, un pirata musulmà mancat d’una orella (xoroi) que, abandonat pels seus companys després d’un assalt a la zona –algunes fonts apunten que els fets històrics que generaren la llegenda es produïren el 9 de juliol de 1644–, acabarà refugiat en una cova on faria vida amb una donzella segrestada del lloc Biniadrís, amb qui tingué tres fills. Les petjades sobre la neu d’un hivern molt sever el delatarien. Veient-se perdut, en Xoroi desaparegué per la mar juntament amb el seu fill major. La dona i els altres dos fills retornaren a la casa pairal.

Panoràmica del vessant marítim de Calescoves (Alaior), la ciutat dels morts amb milers d’anys dhistòria.

Podem iniciar la caminada des de diversos punts. La més lògica seria des de la mateixa parada del bus TIB (L-31/33), a l’altura del número 54 de l’avinguda Central, davant les oficines de l’Ajuntament d’Alaior (Centre Cívic de Cala en Porter). No obstant això, l’arrancada oficial d’aquesta etapa se situa ran de mar, molt a prop de l’aparcament de la platja, al final de l’etapa 16 (Son Bou-Cala en Porter), a tan sols 700 metres de les instal·lacions municipals. Nosaltres hem triat la més ortodoxa de les dues. Així que...

La ruta

[00 min] Ens posam a caminar des de l’aparcament de la platja per un vial asfaltat, en sentit ascendent, seguint les marques ben visibles del GR. En passar per davant el centre cívic [05 min], giram a la dreta cap a Ponent, pel passeig marítim que ens conduirà per damunt d’aquest racó costaner de la costa sud de Menorca, flanquejat per penya-segats alts i ben verticals. [10 min] Un mirador a la dreta amb unes escales que baixen a la platja ens obliga a fer una petita aturada per gaudir d’una bella panoràmica de Cala en Porter, aquest entrant de mar enorme i sinuós, que marca la desembocadura del torrent de Cala en Porter, on trobam la platja, en forma de copinya, i una zona humida a la part posterior.

Aviat els indicadors ens desvien cap a l’interior de la zona urbana [15 min], per darrere la cova d’en Xoroi. Continuam fent passes per la travessera de l’avinguda Central fins a la zona poliesportiva i el carrer Alt, on voltam a l’esquerra i avançam fins al fons. Es tracta d’un tram de carrer sense sortida, al final del qual veurem a la dreta els indicadors del Camí de Cavalls, que definitivament ens treuen de la zona urbana i ens endinsen per un paratge natural, d’espessa vegetació. Iniciam una petita travessa per enfonsar-nos finalment en el comellar de Calescoves, fins on arriba un camí que connecta la Me-12 amb aquest espai. Nosaltres hi accedim per un tram de GR de baixada rosta i rocallosa [45 min]. Ens desviam un moment a la dreta per anar a guaitar sobre la cala, escortats per un bell canyissar, i ran de mar observar un entorn que ens remet al passat més remot de l’illa, fa més de tres mil anys.

Calescoves

La necròpolis i el castellet de Calescoves es troben en una cala situada a la desembocadura d’un barranc de la part sud de Menorca, en el municipi d’Alaior. Al seu entorn s’hi troben restes arqueològiques d’èpoques diverses. Les més conegudes són les coves que formen la necròpolis, però també s’hi pot observar una cova que va servir com a lloc de culte en època romana. Al jaciment hi ha també restes subaquàtiques que evidencien l’ús de la cala com a embarcador entre finals de l’època talaiòtica i el segle II dC i un assentament fortificat, amb un pou excavat a la roca, de cronologia desconeguda.

Tornam enrere i recuperam el camí. Giram a la dreta i inicam una breu, emboscada i intensa pujada que ens situarà sobre un replà, des del qual assolim una ampla i serena panoràmica de tot l’entorn de Cala en Porter i Calescoves. [1 h 15 min] Passam un portell que se situa a la frontera entre els municipis d’Alaior i de Maó, per on continuam ara la caminada.

Per dins el bosc dels voltants de Calescales, hi trobam bells racons que altre temps havien estat llocs d’enterrament.

Després d’un episodi tranquil i planer tornam a tastar els desnivells provocats pels nombrosos barrancs de solquen el vessant sud de Menorca. Ens acostam als Canutells, un nucli turístic costaner, que ens recorda les servituds i amenaces de la principal activitat econòmica del nostre arxipèlag. Abans d’accedir a la zona urbana, just després de travessar el fons de la barrancada –barranc de les Penyes– i deixar un sestador a mà dreta, el relat del nostre camí fa un gir inesperat cap a una zona boscosa sota la qual trobam un bell empedrat que remunta fins a una petita i agradosa àrea recreativa [1 h 40 min].

Sortim al vial asfalt, al qual ens incorporam per la dreta amb l’objectiu d’anar a cercar el passeig central dels Canutells. Tot dret per amunt fins a sortir a la carretera de Sant Climent. A partir d’aquí ens ve un tram d’asfalt de 1.750 metres de llargària fins a la desviació [2 h 05 min] que ens traurà de la carretera en direcció al lloc de Santa Catalina i Binissafúller, que ens queda ja a poc menys de cinc quilòmetres. [2 h 15 min] Deixam a la dreta les cases de possessió abans esmentades mentre seguim els indicadors que ens menen en direcció sud per un camí de terra. Travessam la carretera de Binidalí i iniciam un tram preciós de GR, vorejant belles construccions –Binidalí Nou– per un camí entre paret seca. [2 h 45 min] Passam un camí asfaltat i iniciam un tram plàcid per garriga i sense gaire desnivell fins a sortir a primera línia de mar, a Binissafúller [3 h 00 min].

Les dades

  • Dificultat 2,5 sobre 5
  • Distància 12,84 km
  • Desnivell 167 m
  • Durada 3 h 00 min
  • Altitud màxima 66 m
  • Ruta no circular


stats