Barça

El canvi a les normes del futbol que obre la porta a la picaresca

Els equips podran fer una substitució extra si un jugador pateix (o se sospita que ha patit) una commoció cerebral

2 min
De Jong, lesionat al camp de l'Athletic

BarcelonaDurant la pandèmia, quan es va reprendre el futbol fora de temporada, la International Football Association Board (IFAB) va autoritzar que els equips poguessin fer cinc canvis en comptes dels tres habituals. L'organisme que estableix les normes del futbol ho justificava pel fet que, com que el calendari s'havia alterat i molts partits es diputarien o bé en un període més breu de temps o fora de la temporada habitual, calia posar les coses fàcils als futbolistes. La norma havia de ser passatgera, però en realitat va quedar-se indefinidament. Aquesta temporada, a les competicions espanyoles, els canvis poden ser sis, en comptes de cinc, tal com ha establert el Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA).

Just en la setmana que comença la competició oficial, l'ens que dirigeix Luis Medina Cantalejo ha informat de les novetats d'aquesta temporada i ha fet algunes puntualitzacions sobre el criteri que seguiran els col·legiats en les accions polèmiques. El canvi més revolucionari és que els equips poden afegir un canvi extra, tant a Primera com a Segona, en cas que algun dels participants pateixi una commoció cerebral.

"Hi haurà una substitució addicional permanent quan un jugador pateixi, o se sospiti que ha patit, una commoció cerebral. Aquest jugador no participarà més en el partit i la substitució no es comptabilitzarà en el còmput de les substitucions normals ja permeses", ha dit Medina Cantalejo en la presentació feta a Las Rozas, a la seu de la Federació Espanyola. Aquesta substitució extra per commoció cerebral és, en realitat, una mesura opcional recollida per la IFAB i que ja va ser aplicada aquest estiu a la Copa Amèrica.

La mesura, revolucionària, ha generat certa controvèrsia perquè obre la porta al fet que un jugador, en l'hipotètic cas que el seu equip hagi esgotat els cinc canvis establerts, pugui simular aquest tipus de lesió per guanyar una substitució extra. L'àrbitre no pot valorar si un futbolista ha patit una commoció cerebral o no, sinó que és el metge del seu equip qui ho indica.

Quan s'ha de xiular mans i quan no?

En la presentació, Medina Cantalejo ha explicat el criteri que seguiran els àrbitres per sancionar les mans. Seran considerades una infracció les mans voluntàries i les que estan en posició antinatural. En cas d'aconseguir un gol, seran sancionades les mans si són immediatament anteriors al gol, encara que siguin accidentals, amb el braç o la mà.

En canvi, no es considerarà infracció quan les mans estiguin en posició natural, enganxades o properes al cos, recolzades o serveixin de punt de suport. Tampoc seran mans si venen com a conseqüència involuntària d'un mal control o d'un refús d'un company. En aquest punt, Medina Cantalejo ha aclarit que, si la jugada del gol ve precedida d'una mà accidental, aquesta no se sancionarà a excepció que s'hagi produït just en l'instant previ. És a dir, el gol pujarà al marcador si entre les mans i que la pilota travessi la línia el futbolista ha fet un retall, una conducció llarga, etc.

Per a aquest curs, a banda d'entrar en funcionament el fora de joc semiautomàtic, els àrbitres sancionaran el fora de joc si la pilota ve d'un defensa que l'ha tocat de manera inesperada o sense capacitat de reacció. En canvi, si el defensa té temps de jugar la pilota, i de jugar-la "de forma controlada i no forçada", aleshores no s'indicarà l'orsai.

stats