El caramel del Barça per als fons d'inversió
El club té una trentena d'inversors repartits entre l'Espai Barça, Barça Media i els drets televisius
BarcelonaAra mateix, el Barça té una trentena de fons d'inversió repartits entre tres àrees del club: l'Espai Barça, Barça Media i els drets televisius. En el projecte més important del Barça del segle XXI, hi ha dos fons d'inversió que han capitanejat el finançament de 1.450 milions d'euros que haurà de servir, almenys, per fer realitat la remodelació del Camp Nou. Són els estatunidencs Goldman Sachs i JP Morgan, que han vehiculat una operació en què hi ha implicats una vintena d'altres fons i asseguradores, com el també nord-americà PIMCO.
D'altra banda, en el pastís del 49,5% venut de Barça Media hi ha el fons d'inversió neerlandès NIPA Capital (amb l'inversor xipriota Vestigia Holdings LTD, segons SER Catalunya, al darrere); Orpheus Media, la patrimonial de l'empresari Jaume Roures, i, fins al desembre, el fons d'inversió alemany Libero Football Group, que no va pagar els diners que devia. A més, el club tenia la intenció que Barça Media cotitzés al Nasdaq amb una SPAC (empresa d'adquisició de propòsits especials) creada amb el fons d'inversió suís Mountain Partners. Completa la trentena de fons d'inversió que actualment ja posseeixen diverses parcel·les de l'entitat catalana el nord-americà Sixth Street, que té el 25% dels drets televisius de la Lliga del Barça fins al 2047.
"Els fons d'inversió ara tenen una oportunitat d'or d'entrar al Barça, el seu primer objectiu més enllà de si ho fan a través de l'Espai Barça o de Barça Media", explica a l'ARA una persona que pertany a una de les empreses externes implicades en aquestes àrees de l'entitat. "El Barça continua sent el Barça, per molt que estigui en una situació econòmica molt complicada i ara tingui la necessitat d'atreure fons inversors. Però alguns inversors es tiren enrere perquè no els agrada la manera de governar de Laporta amb persones del seu cercle d'amistats", afegeix. D'altra banda, hi ha inversors que se senten atrets per la presència del Barça en el projecte de la Superlliga.
Per què tenen tant d'interès per entrar al club?
Segons Marc Duch, fundador del grup d'opinió Manifest Blaugrana i soci de Deventer Consulting, hi ha dos motius principals que generen aquest interès multitudinari dels fons d'inversió pel club. "Malgrat la situació que viu, el Barça és una màquina de fer caixa, de generar ingressos. I gran part d'aquests ingressos estan assegurats. Per tant, és bastant senzill avançar diners per a un producte que té una venda garantida, com els drets televisius", considera. "A més, el Barça difícilment deixarà d'estar entre el top 3 d'equips a Espanya i el top 10 a Europa".
En una línia semblant s'expressa Marc Ciria, expert en l'economia del Barça i soci fundador de Diagonal Asset Management. "Ara el Barça té un valor molt per sota respecte a si s'explotés de manera professional i els fons inversors veuen aquí la possibilitat d'incrementar el valor d'allò que han comprat. Ara considero que el seu valor està entre els 3.500 i els 4.000 milions d'euros, perquè s'ha de tenir en compte que té 300 milions de pèrdues ordinàries anuals. Posar el Barça a un valor de 7.000 o 8.000 milions és relativament fàcil amb una estructura professional", exposa.
D'altra banda, la marca Barça, tot i la crisi econòmica i els mals resultats esportius, encara aguanta. Un exemple de la seva salut és que, en un moment de crisi en la relació amb Nike, hi ha tres marques esportives potents esperant per substituir la multinacional nord-americana: Adidas, New Balance i Puma (un interès que va ser destapat per l'ARA).
El perill dels fons d'inversió
L'arribada massiva de fons d'inversió ha encès el llum d'alarma els últims temps en l'entorn blaugrana a causa del poder sobre el club que podrien arribar a exercir si econòmicament les coses no surten com el Barça espera. "El perill el determina el Barça", sentencia Duch. "Tota la vida, el Barça ha tingut socis financers externs. La diferència amb La Caixa és que els fons inversors ara es garanteixin els diners que deixen amb una sèrie de drets", comenta. Però puntualitza que aquests inversors "no són equiparables a un soci que, en una SAD, imposa les seves decisions".
També tranquil·litza en clau Barça el punt de vista d'una persona que ha participat en algunes de les últimes operacions financeres del club i que prefereix mantenir-se en l'anonimat. "Els fons d'inversió, en general, no busquen el control quan inverteixen en una àrea d'un club esportiu. Tu, com a fons inversor, no vols que el projecte surti malament per quedar-te amb l'estadi. Tu, el que vols, és que et paguin els bons". Però avisa que "el control efectiu, Goldman Sachs ja el va aconseguir amb el refinançament del deute del Barça (de 595 milions) que va fer l'estiu del 2021". El problema afegit que veuen els experts consultats és que l'empobrida economia blaugrana comporta que, a l'hora de negociar, el club no tingui una situació de domini i els fons d'inversió obtinguin millors condicions.