Futbol
Esports23/05/2023

Cas Vinícius: els tres aficionats del València detinguts per la policia han quedat en llibertat

Polítics i clubs demanen sancionar la xacra, però continuen sense canviar un protocol que deixa en mans de l'àrbitre què fer en casos com el del davanter brasiler

BarcelonaLa taca del racisme empastifa el nom de la lliga espanyola de futbol. Després de veure com almenys un aficionat del València proferia insults racistes al jugador brasiler del Reial Madrid Vinícius Júnior, l’ens presidit per Javier Tebas s’ha intentat defensar de l’allau de crítiques rebudes, especialment des del Brasil, on fins i tot n'ha parlat el president, Lula da Silva. El cas ha transcendit l’àmbit esportiu, ja que el Reial Madrid ha decidit acudir a la Fiscalia General de l’Estat com a acusació particular perquè s’investiguin els fets.

Segons el Reial Madrid, els fets "constitueixen un atac directe al model de convivència del nostre estat social i democràtic de dret", motiu pel qual presenta "la corresponent denúncia davant de la Fiscalia General de l'Estat, en concret davant de la Fiscalia contra els delictes d'odi i discriminació, perquè s'investiguin els fets i es depurin responsabilitats". L’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) i el Moviment contra la Intolerància també han presentat una denúncia davant l'àrea de delictes d'odi i discriminació de la Fiscalia General de l'Estat. Els dos organismes creuen que LaLiga, la Federació Espanyola (RFEF) i el govern "disposen dels mecanismes disciplinaris necessaris per actuar amb prou contundència davant d'aquest tipus d'actes".

Cargando
No hay anuncios

Vinícius, que acabaria expulsat per una posterior picabaralla amb els jugadors del València, va identificar com a mínim un aficionat que hauria imitat el gest i el soroll d’un mico. Al final del partit, el brasiler va rebre una allau de suport d’altres futbolistes i polítics, però també crítiques, especialment de l’entorn valencianista, que l'acusaven de ser un provocador. El tècnic dels blancs, Carlo Ancelotti, va demanar actuar amb contundència i aturar els partits, ja que va afirmar que "tot l’estadi havia cantat" que el brasiler és un mico, fet que el València nega.

A les xarxes socials, es va produir un fort debat sobre si els vídeos gravats a l’estadi mostraven aficionats cantant la paraula tonto o mono. Diferents associacions d’aficionats del València van denunciar que un vídeo gravat fora de l’estadi quan va arribar el bus del Madrid havia estat manipulat, ja que s’hi havia sobreposat l’àudio dels insults racistes de l’afició de l’Atlètic de Madrid d’ara fa uns mesos. El València va anunciar que un cop s’identifiquin els aficionats culpables, seran expulsats de per vida si eren socis del club, tal com ja es va fer el 2019 amb un seguidor que va ser enxampat fent una salutació feixista en un partit contra l’Arsenal. La major part dels radicals d’extrema dreta del València ja no poden entrar a Mestalla pel mateix motiu des de fa anys.

Picabaralla entre Tebas i Vinícius

El cas ha situat de nou la Lliga i Vinícius al centre de l’huracà. Les dues parts, en lloc de donar-se suport, s’han creuat declaracions acusant-se l’un a l’altre, just en una època en què les relacions entre el Reial Madrid i el president de la Lliga, Javier Tebas, són molt dolentes per culpa de l’afer de la Superlliga. Tebas va criticar Vinícius per generalitzar i afirmar que "la Lliga és racista", recordant que el seu ens ja ha presentat aquest any 9 denúncies per racisme, 8 en incidents amb el futbolista brasiler. "No podem permetre que es taqui la imatge d’una competició per un cas puntual", va afegir, i va acusar Vinícius de no conèixer els protocols de la Lliga contra el racisme i de no haver fet acte de presència en dues reunions on l’havien convidat per parlar del tema.

Cargando
No hay anuncios

L’agència de representació del brasiler, TFM, i Frederico Pena com a màxim representant van contraatacar afirmant que Vinícius va quedar "immobilitzat de forma covarda, violenta i inacceptable", i acusant la lliga espanyola de no poder “acceptar que l'esportista més decisiu” sigui “un jove negre”. Al comunicat deien: "Hem assistit a escenes de racisme generalitzat, intencionat i ja institucionalitzat, que són de les més repugnants de la història del futbol. Tres anys després que el món es commocionés amb un vídeo en què George Floyd era brutalment immobilitzat, avui, el món sencer ha estat testimoni d'un succés en què Vinícius ha estat immobilitzat de forma covarda, violenta i inacceptable durant una discussió". La premsa internacional així com personalitats com el president de la FIFA, Gianni Infantino, s'han solidaritzat amb el jugador, recordant com els darrers anys el futbol espanyol ha vist diferents casos de racisme contra jugadors com Eto'o, Iñaki Williams, Dani Alves o Roberto Carlos, entre d'altres, sense el tancament de graderies o estadis.

Cargando
No hay anuncios

Consultada per l’ARA, des de la lliga de futbol s’explica que el compromís contra el racisme "és innegociable" i que l’àrbitre del partit, Ricardo de Burgos Bengoetxea, va aplicar el protocol contra el racisme "a la perfecció". El protocol explica que "aturar de manera provisional el partit on es produeixin conductes racistes, xenòfobes o intolerants, tant d’obra com de paraula, és una facultat reservada als àrbitres". Si l’àrbitre, com va fer el col·legiat basc, considera que cal aturar el partit, es procedeix a demanar per megafonia i per les pantalles de l’estadi que es condemnin aquestes actituds, com va passar a Mestalla. En cas que els incidents continuïn, l’àrbitre pot demanar que es comuniqui un nou missatge en què s'avisi que en cas de no aturar-se els insults, el partit se suspendria definitivament. En aquest cas, De Burgos Bengoetxea va considerar que no calia fer-ho després de parlar amb totes les parts i veure com la Policia Nacional entrava a la zona de l’afició valencianista d’on havien sortit els incidents. Diumenge, els cossos de seguretat de l’Estat van identificar dues persones i, aquest dimarts, han estat detinguts tres aficionats del València, entre els quals es troba el seguidor assenyalat per Vinícius durant el partit. Posteriorment, els tres han quedat en llibertat després d'haver declarat. De totes maneres, la investigació segueix i no es descarten més detencions.

Aquest protocol s’inspira en aquell que va proposar l’ens que controla el futbol mundial, la FIFA, on s’ordena aturar temporalment els partits en casos de racisme, per identificar els responsables i prendre mesures. I si cal, suspendre de manera definitiva el matx, un fet que encara no ha passat a les grans lligues. Xavi Hernández, tècnic del Barça, va mostrar el seu suport a suspendre els partits si cal en casos de racisme. "Només al futbol es normalitza que puguis anar al camp a insultar", afegia. La llei contra la xenofòbia a l’esport d’Espanya funciona d’una manera similar: dona poders als àrbitres per aturar el partit, però demana que prioritzin finalitzar-lo.

Cargando
No hay anuncios

La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), que manté una relació dolenta amb la Lliga, ha demanat a Tebas que sigui dur, apostant pel "tancament de grades i estadis", si cal. "Tenim un problema al nostre país, el primer és reconèixer-ho. De comportament, d'educació, de racisme. Mentre hi hagi un sol aficionat, un indesitjable o un grup que insulti per condició sexual, per color de pell, per credo, tenim un greu problema que taca tot un equip, una afició, un club i un país". Rubiales va criticar, a més, l'actitud de Tebas per demanar a Vinícius que s’informi "adequadament abans de criticar i injuriar".

Precisament, aquest dimarts, el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, ha criticat obertament a la RFEF: "El que va passar és realment molt greu i, a més, amb el greuge que no és la primera vegada que passa. La societat on vivim no s'ho mereix. El Reial Madrid no tolerarà més incidents i insults racistes contra cap dels nostres jugadors. Per aconseguir això és essencial canviar radicalment l'estructura arbitral del futbol a Espanya perquè mai es pugui fer responsable del delicte a la víctima que el pateix com està succeïnt ara".

Cargando
No hay anuncios

Els polítics hi diuen la seva en plena campanya electoral

L’incident, en plena campanya electoral, ha saltat a l’esfera política ràpidament, amb alguns polítics afanyant-se a defensar que "Espanya no és racista", com la candidata a la reelecció com a presidenta de la regió de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. El president valencià Ximo Puig ha condemnat els "preocupants insults racistes" afegint que no es pot criminalitzar tota l’afició valencianista, mentre des de l’esquerra s’exigia sancions exemplars. La ministra d'Igualtat i secretària d'acció de govern de Podemos, Irene Montero, ha condemnat "rotundament els atacs i les agressions racistes", i ha afirmat que cal relacionar-ho amb la "normalització dels discursos d'odi" per part de certs partits polítics. Un dels partits que menys han parlat del tema és Vox, precisament aquell que vota Javier Tebas, president de la Lliga.

El novè cas de racisme denunciat en un any a la Lliga ha arribat just en una temporada en què s’han multiplicat els casos de racisme a tot el futbol europeu, especialment a les xarxes socials, com demostra un estudi de l’associació britànica Kick It Out, que destaca la bona feina feta a la lliga anglesa contra el racisme als estadis, amb expulsions i sancions dures, però alerta de com a internet l’abús per racisme creix. A Itàlia, aquesta temporada s’han viscut greus insults a jugadors com Romelu Lukaku, de l’Inter, o el serbi del Juventus Dusan Vlahovic, que no han acabat encara amb greus sancions. També a França els casos de racisme han crescut, mentre a l’est d’Europa la situació és molt preocupant.

Segons l’informe de Kick It Out, del 2018 al 2023 els casos de racisme denunciats als estadis han crescut un 35% a les grans lligues europees, en part perquè ara hi ha més valor a l’hora de denunciar-ho i, en part, "per la normalització dels discursos racistes d’extrema dreta a la societat; el que passa a la societat arriba als estadis", segons afirma Christos Kassimeris, professor de ciència política de Xipre especialitzat en el racisme al futbol, que ha col·laborat en aquest informe. "El que preocupa és que molts dels protagonistes d’incidents racistes són gent jove que han vist com alguns polítics normalitzen els atacs racistes. Gent que arriba a continguts racistes a les xarxes i els porta als estadis". Kassimeris admet que el fanatisme porta aficionats a justificar un insult racista a un jugador rival, donant-li menys importància.