La història de Catalunya a la Copa de Regions UEFA
Una final estatal l'any 2006 va ser el camí més llarg recorregut pel combinat
BarcelonaA finals d'aquesta setmana se celebrarà la primera ronda de la fase estatal de la vuitena edició de la Copa de Regions UEFA, un torneig creat el 1998 (fase prèvia) i amb un primer campionat final el 1999 (el va guanyar la regió italiana de Venècia contra l'espanyola de Madrid). Durant els darrers anys, Catalunya ha participat de l'únic torneig que permet prendre part als jugadors modestos del nostre país d'una selecció catalana oficial.
Tots els estats d'Europa estan convidats a disputar la competició agrupats per regions, comunitats o territoris interns tinguin el règim polític que tinguin. En el cas de l'estat espanyol, com en el dels altres del vell continent, totes les seleccions juguen unes rondes internes per escollir un únic representant territorial. Catalunya mai ha tingut el privilegi de viatjar a Europa. Va quedar-se a les portes l'any 2006, perdent la final estatal davant Euskadi (a Barakaldo) a la tanda de penals. Els combinats de l'estat que han representat el seu territori a Europa al llarg dels anys són Madrid i Euskadi -tots dos en dues ocasions-, Astúries, Castella i Lleó i Galícia.
Catalunya, torneig a torneig
El combinat català ha disputat una única final estatal, la citada de l'any 2006 amb el mateix seleccionador que enguany al capdavant, Toni Almendros. En la primera edició només la comunitat de Madrid es va presentar i sense necessitat de fase prèvia va accedir directament a Europa. Catalunya Amateur no va entrar en joc fins la tercera edició (2001/2002), estrenant-se amb dues derrotes davant Balears (1-0) i Euskadi (1-4). En la quarta edició, el combinat del principat va tornar a caure derrotat per partida doble, en aquesta ocasió a mans de Múrcia (2-3) i Madrid (2-4).
Fins la cinquena edició de la Copa de Regions UEFA no va arribar la primera victòria catalana. Va ser precisament en el torneig on els jugadors del país van arribar a la final. El camí previ va ser un triomf davant Ceuta (0-3), un altre davant Galícia (4-3) i un doble empat contra Castella la Manxa (1-1 i 0-0). A semifinals, l'equip d'Almendros va imposar-se a Astúries a la pròrroga per 0-1 després d'haver igualat sense gols durant els noranta minuts. A la final, contra els amfitrions -Euskadi-, Catalunya va quedar-se a les portes de tocar el cel d'Europa. El també empat a zero del partit es va resoldre als penals amb un 3-0 favorable als bascos. L'onze d'aquella històrica final catalana va estar format per: Craviotto, Aleix Vall, Fernando, Isma, Rubén Salvador, Óscar Alquézar, Gely, Sanchís, Ivi, Charly i Uri.
El camí de la sisena edició va començar bé per Catalunya, derrotant per 5-1 a Canàries i per 0-2 a Galícia. A quarts, en un doble duel amb València, els catalans es van classificar empatant 0-0 el primer partit i guanyant 1-3 el segon. El combinat de les quatre barres va caure a semifinals davant Andalusía per 1-0.
En la darrera edició disputada (2009/2010), Catalunya no va passar de la primera ronda. Una nova derrota 1-0 davant Andalusía va impedir que el triomf per 3-1 davant Cantàbria fos útíl pels catalans, donat que Andalusía va fer doblet en aquell grup format també per València. El proper cap de setmana, precisament a València, Catalunya tornarà a participar a la Copa de Regions UEFA. Els seus dos rivals són Extremadura i Euskadi. Serà l'inici de la primera fase.
CLASSIFICACIÓ FINAL HISTÒRICA
I edició: -no participa-
II edició: -no participa-
III edició: Primera fase (estatal)
IV edició: Primera fase (estatal)
V edició: Sotscampió (estatal)
VI edició: Semifinalista (estatal)
VII edició: Primera fase (estatal)