Barça
Esports07/05/2018

Què hauria canviat amb el VAR al clàssic?

Fer una simulació de com i quan hauria intervingut l’assistent de vídeo altera el guió del partit

Natalia Arroyo
i Natalia Arroyo

BarcelonaD’un Barça-Madrid amb poc en joc a efectes de classificació, potser no s’esperava tant de nerviosisme en cada pilota dividida, però diumenge, al Camp Nou, es va viure un dels clàssics més moguts dels últims anys. Les primeres picabaralles, superada la mitja hora i després de celebrar l’1-0 i pair l’1-1, van iniciar un ball de bastons que va acabar d’incendiar-se amb l’expulsió de Sergi Roberto prèvia al descans. Abans, Modric se les havia tingut amb Jordi Alba, Luis Suárez amb Sergio Ramos, el mateix Ramos amb Messi i Bale amb Umtiti. Un munt d’accions en tot just cinc minuts que van descol·locar l’àrbitre Hernández Hernández, que va tenir una actuació que no va poder esquivar la crítica en el postpartit.

Justament això, “minimitzar la polèmica”, és el que l’exàrbitre Velasco Carballo deia divendres que s’espera que aconsegueixi l’entrada en pràctica del VAR. L’assistència per vídeo a l’arbitratge s’implantarà a la lliga espanyola a partir de la temporada que ve i hauria pogut resoldre algunes de les accions més conflictives del clàssic de diumenge. Però quines? I quines no? Quedi clar que la voluntat del VAR en cap cas és ni serà rearbitrar els partits, però en aquest article es farà l’exercici d’anticipar en quines accions hauria calgut la intervenció de l’àrbitre assistent de vídeo per ajudar Hernández Hernández.

L’expulsió de Sergi Roberto

Per a molts, la targeta vermella a Sergi Roberto va ser el punt d’inflexió clau del partit. Va obligar el Barça a defensar-se amb un jugador menys i va trencar la inèrcia desbocada que portava el xoc. Però estava justificada l’expulsió? Hernández Hernández, que estava a pocs metres de l’acció, no va dubtar i en l’acta del partit va explicar que la vermella era perquè Sergi Roberto va “colpejar un adversari (Marcelo) amb el seu braç, amb un ús de força excessiu, quan la pilota no estava a una distància com per ser jugada”.

Les targetes vermelles són unes de les quatre situacions que el VAR revisa en els partits. En aquest cas, però, sembla difícil que hagués calgut revisar les imatges al monitor, perquè probablement no s’hauria considerat que era un error “clar i manifest”. En tot cas, es podria considerar “opinable” si la reacció de Sergi Roberto és una agressió o si d’alguna manera es justifica pel xoc previ de Marcelo.

Cargando
No hay anuncios

El 2-1 i la falta de Suárez

A banda d’intervenir en les expulsions, el VAR també té l’obligació de revisar tots els detalls de cada gol. Busca un possible fora de joc, analitza si la pilota ha sortit més enllà del terreny de joc o si hi ha hagut alguna falta prèvia. I aquesta és, precisament, la situació que hauria pogut invalidar el 2-1 del Barça, per infracció de Luis Suárez sobre Varane abans d’assistir Messi.

El mateix davanter uruguaià la reconeix al final del partit. “És una mica falta, perquè Varane controla i jo li poso el peu”. La hipotètica escena que s’hauria viscut al Camp Nou, ja amb el VAR, hauria sigut la d’Hernández Hernández comunicant-se per intercomunicador amb l’assistent de vídeo, que l'hauria informat de la falta per recomanar-li que anul·lés el gol. L’àrbitre principal pot prendre la decisió directament o acostar-se al monitor a peu de camp per revisar personalment les imatges abans de confirmar o canviar la decisió.

El penal d’Alba a Marcelo

Els penals són l’altre escenari d’intervenció del VAR, a banda dels gols o les targetes vermelles. A la segona meitat, hi ha una acció polèmica dins de l’àrea del Barça, on el Madrid reclama un penal de Jordi Alba sobre Marcelo. Certament, el peu del lateral blaugrana xoca amb la canyella del madridista, que acaba caient. Si el VAR hagués considerat que l’error no és interpretable i és “clar i manifest”, hauria aconsellat a Hernández Hernández la revisió. A partir d’aquí, s’hauria pres una decisió: seguir jugant o xiular la pena màxima. El marcador ja era de 2-2.

Cargando
No hay anuncios

El fora de joc de Rakitic

El clàssic va deixar una altra jugada polèmica que, amb el VAR, hauria pogut tenir un desenllaç diferent. A la segona meitat, amb el 2-1, hi ha un gol anul·lat al Barça per fora de joc de Rakitic. A la repetició televisiva s’aprecia que el migcampista croat està en posició legal.

Aquí, però, la qüestió és si l’acció queda invalidada o no abans que Suárez remati a porteria. Si el xiulet de l’àrbitre, com va passar diumenge, atura la jugada abans que es marqui el gol, ni tan sols la intervenció del VAR hauria fet possible el gol perquè es consideraria que el joc està aturat. “La idea és que els àrbitres segueixin xiulant com si el VAR no existís. Ell només actuarà com una assegurança en cas d’accident”, insistia Velasco Carballo en la presentació. De tota manera, el col·lectiu arbitral admet que pot acabar condicionant l’arbitratge, en favor de més lleis de l’avantatge que no frustrin una jugada que, la revisió del VAR, pugui donar per bona després.

Cargando
No hay anuncios

L’entrada dura de Bale a Umtiti

A Itàlia, on ja des d’aquesta temporada s’ha estat jugant amb VAR, la reducció de conductes antiesportives s’ha reduït en un 43%. Això inclou des de simulacions de penal a agressions que, fins ara, s’escapaven de la mirada de l’àrbitre. Al clàssic no es va donar ben bé cap d’aquestes situacions, però el VAR hauria pogut induir Hernández Hernández a revisar l’entrada dura de Bale a Umtiti i valorar l’amonestació. El gal·lès, de fet, ni tan sols va veure la targeta groga en aquesta acció.

La segona groga a Ramos

El VAR només actuarà sobre les expulsions directes amb targeta vermella i no intervindrà en cap targeta groga, de manera que en cap cas hauria pogut entrar a valorar si alguna de les entrades que va fer Sergio Ramos a l’inici de la segona meitat mereixia càstig o no.

Cargando
No hay anuncios

El penal de Keylor a Suárez

A la primera meitat, molts aficionats blaugranes reclamaven un penal de Keylor Navas sobre Luis Suárez, en una acció en què també hauria pogut haver falta de Casemiro sobre Sergi Roberto en el moment de la centrada.

En aquest cas, però, el VAR hauria hagut d'esperar que el joc s'aturés (o que entrés en una zona neutral) per poder suggerir a l'àrbitre la revisió de la jugada. De tota manera, no sembla una jugada prou "clara i manifesta" com per alterar el veredicte en directe d'Hernández Hernández. Perquè aquesta és la clau del VAR: l'àrbitre principal segueix sent qui comanda el partit. L'assistent de vídeo només és això, una ajuda extra.