Barça
Esports04/02/2024

El comprador de l'NFT d'Alexia era propietari d'una altra obra que el Barça encara no havia fet pública

L'usuari 'amartinb' va rebre la col·lecció 'Gold Edition', avui descatalogada pel club blaugrana després que no hagi estat mai a la venda

BarcelonaL'ARA va explicar en exclusiva que la subhasta de l'NFT d'Alexia Putellas Empowerment que es va fer entre el 26 i el 28 de juny del 2023 va ser anòmala després d'haver recopilat diverses proves durant setmanes amb l'assessorament d'experts en el món del blockchain, les criptomonedes i els NFT (arxius digitals col·leccionables). A més, l'article va incloure el testimoni del comprador final de l'NFT d'Alexia Putellas, Antoni Martín Bertran (l'usuari amartinb a OpenSea, la plataforma on es va fer la subhasta), que es dedica professionalment al blockchain.

"Si hagués estat una subhasta pura i dura com altres, m'hauria quedat un ethereum (ETH) per sobre, no n'hauria pujat 40 [concretament, 42] de cop", va explicar a l'ARA, i va afegir que "feia temps que anava al darrere d'una peça com aquesta" i que, des de dins del mateix Barça, li van demanar que fes "un esforç extra" per apujar l'oferta "com a favor" al club. Quan faltaven una hora i quinze minuts per al final de la subhasta, l'oferta més alta per l'NFT d'Alexia eren els 25 ETH (58.306 euros) d'amartinb. Aleshores, un usuari anònim darrere del compte MoonPayHQ –i no MoonPayHG com va expressar el Barça en el comunicat que va publicar després de la notícia– va portar la subhasta a una altra dimensió econòmica a l'oferir 120 ETH (204.999). És a dir, incrementant el preu de cop un 380%. Poc després, amartinb va contraatacar amb els 42 ETH que ell mateix mencionava abans per emportar-se l'NFT per 162 ETH (286.589). Així, l'oferta encara es va incrementar un 35% més.

"La frase «un usuari anònim darrere del sobrenom MoonPayHG (sic)» demostra un desconeixement periodístic impropi del món del blockchain, ja que MoonPay és un mètode de pagament comú del sector (com Visa o MasterCard ho són en les nostres transaccions bancàries habituals) i no és pas un usuari", diu el segon punt del comunicat del Barça en relació amb l'article de l'ARA. Com va publicar aquest diari, MoonPayHQ és un compte d'OpenSea que va ser utilitzat per una persona anònima que va incrementar el preu un 380% de cop a última hora, circumstància que els experts consultats consideren "anòmala" en una subhasta d'aquest tipus.

Cargando
No hay anuncios

La col·lecció 'Gold Edition' d'Alexia

"El diari ARA parla d’una col·lecció Gold Edition de l’NFT associada a la Masterpiece #2 com a vincle [apreciació d'aquest diari: com un dels diversos vincles] entre el comprador i el FC Barcelona. El club vol aclarir que no existeix cap col·lecció anomenada Gold Edition de l’NFT ni cap projecte en aquest sentit a curt o mitjà termini", assegura el tercer punt del comunicat del club presidit per Joan Laporta.

En l'article publicat ja es van exposar diverses captures que demostren que aquesta col·lecció, encara que el club blaugrana ho negui, va existir. De fet, al mateix Antoni Martín, durant la conversa amb l'ARA, se li van mostrar les proves que certifiquen que ha tingut en propietat l'NFT Gold Edition d'Alexia. La seva reacció va ser mostrar-se sorprès per no saber-li donar una explicació a l'assumpte fins al punt d'informar que parlaria amb els responsables de la plataforma OpenSea per trobar-la. Així, l'ARA mostra de nou les captures que demostren com els comptes amartinb i MoonPayHQ van rebre el 28 de juny, poc abans de les 15 h (quan faltava aproximadament una hora perquè acabés la subhasta de l'NFT principal d'Alexia), aquests NFT Gold Edition d'Alexia.

A més, s'afegeixen captures que mostren com el dia d'avui aquests arxius digitals de la Gold Edition d'Alexia han quedat descatalogats després que el Barça no arribés a posar-los mai a la venda per al públic general. Això significa que les persones que el van posseir tenen un vincle amb el projecte Barça Vision, que és la branca del club impulsora de la subhasta de l'NFT d'Alexia, perquè el públic general no va tenir mai la possibilitat de comprar aquest producte. La col·lecció continua apareixent als comptes d'OpenSea d'amartinb i MoonPayHQ. Actualment, com a descatalogada.

Cargando
No hay anuncios

Coincidència de noms

D'altra banda, el Barça assegura: "El departament de comunicació va facilitar al diari ARA el contacte amb el comprador de la Masterpiece #2 com a mostra de transparència informativa, i per facilitar el desmentiment de la història [...] el comprador ha contactat amb el club per informar que, malgrat haver sol·licitat mantenir-se en l’anonimat, el diari publica detalls del comprador i ha modificat el sentit de les seves paraules per intentar provar una relació inexistent entre ell i el FC Barcelona". Abans de rebre del Barça el contacte d'Antoni Martín, l'ARA va intentar parlar amb ell per diverses vies, però no ho va aconseguir fins que el club no va facilitar el contacte. De totes maneres, en el moment de la conversa, el comprador no va demanar quedar-se en l'anonimat, sinó que aquest diari s'abstingués de publicar la fotografia que s'havia fet amb Alexia. D'altra banda, va admetre un vincle directe amb alguns responsables de Barça Vision i que representants del club van demanar-li que fes "un esforç extra" per apujar l'oferta de la subhasta "com a favor" a l'entitat blaugrana.

Per acabar, el Barça acusa els periodistes de l'ARA d'"assetjament telefònic" a un dels seus treballadors fruit de l'intent per part d'aquest diari de descartar que un dels empleats de l'àrea audiovisual –amb un nom molt semblant al del propietari de l'NFT d'Alexia– havia participat en la subhasta amb el compte guanyador. El contacte amb el citat treballador va constar únicament de quatre missatges de WhatsApp en què no s'exposava el motiu de la consulta, tan sols demanaven poder parlar d'un assumpte que hi havia la possibilitat que l'impliqués.

Cargando
No hay anuncios

--

El Futbol Club Barcelona ha sol·licitat la publicació d’una rectificació en la informació que conté aquest article en el sentit que amb relació als passatges dels articles on es diu: “[...] (l'usuari d'Ethereum d'amartinb) i moonpay.eth (el compte d'Ethereum de MoonPayHQ) van propietaris de la col·lecció Gold Edition de l'NFT d'Alexia que Barça Vision encara no havia tret a la llum (ni ha tret fins ara) mentre estaven fent ofertes per l'NFT principal de la futbolista, que finalment es va emportar amartinb a les 16 h del 28 de juny. D’això es dedueix que darrere d'aquests usuaris hi havia persones vinculades al Barça, perquè el públic general mai ha tingut accés a aquesta obra digital” i "a més, s'afegeixen captures que mostren com el dia d'avui aquests arxius digitals de la Gold Edition d'Alexia han quedat descatalogats després que el Barça no arribés a posar-los mai a la venda per al públic general”.

El FCB vol deixar expressa constància que lo col·lecció Gold Edition de l'NFT d'Alexia, no ha estat promoguda per Barca Vision. De fet és una col·lecció no verificada i que no pertany ni al FC BARCELONA ni a cap de les seves filials i per comprovar-ho només calia revisar que aquesta col·lecció no esta verificada ni autentificada en lo plataforma OpenSea.

L'NFT subhastat pel FC BARCELONA incorpora en la pròpia web un sistema de verificació específic d'aquest lloc web (força similar al que ofereix la xarxa social X als usuaris verificats}, que acredita de forma fefaent que l'única subhasta realitzada pel FC BARCELONA és la Masterpiece #2; circumstància que es podia haver verificat fàcilment a través d'eines com Etherscan.

Aquestes col·leccions i captures de pantalla que apareixen en la informació publicada pel diari ARA (Gold Edition) són imitacions no oficials del NFT original publicades en diferents market places per intentar enganyar als usuaris amb la finalitat d'accedir als seus wallets o moneders i captar-ne el seu contingut de forma fraudulenta i/o aconseguir ofertes per NFT no originals i obtenir el corresponent benefici econòmic. Per fer-ho, imiten la peça del FC BARCELONA i per donar-li major veracitat fins i tot imiten els noms dels participants.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, cap vincle existeix entre els participants en la subhasta oficial del FC Barcelona ni de la imitació Golden Edition amb el club ja que ni tan sols coincideixen els sobrenoms d'usuari.

Per últim, indicar que el motiu pel que no apareixen a OpenSea referencies a aquesta Gold Edition és que OpenSea elimina tots aquells elements fake o scam en relació a productes subhastats quan els identifica. Per tant, el FC Barcelona no ha remogut ni eliminat de la venda al públic en general cap NFT sinó que va ser OpenSea qui va eliminar l'NFT fake per protegir als usuaris de la seva pròpia plataforma.

Respecte d’aquestes manifestacions, l’ARA es ratifica en el contingut dels seus articles i afegeix amb relació a les afirmacions del FCB Barcelona que:

  • El mateix compte que va promoure l'NFT subhastat d'Alexia també va promoure altres col·leccions, com la Gold Edition. A més, els dos últims comptes que van fer ofertes a la subhasta van rebre aquesta Gold Edition abans que acabés la subhasta.
  • La Gold Edition és una col·lecció que mai es va posar a la venda i tampoc es va encunyar. Precisament per aquest fet, és una anomalia que els dos comptes que estaven licitant a la subhasta per emportar-se l'NFT d'Alexia rebessin aquesta Gold Edition abans que se sabés el guanyador. OpenSea la va descatalogar de la seva plataforma, però la persona que es va emportar l'NFT d'Alexia, Antoni Martin, encara apareix com a propietari de la Gold Edition.
  • Efectivament, l'única subhasta realitzada pel FC Barcelona és la Masterpiece #2; i l’ARA mai ha publicat el contrari. La Gold Edition no havia estat encunyada ni posada a la venda al públic general. Per tant, és evident que no es podia subhastar. D'aquí la pregunta clau: aleshores, com pot ser que el guanyador de la subhasta, amartinb (l'usuari d'Antoni Martin), sí que la tingués?
  • Les col·leccions que apareixen en la informació publicada per l’ARA (Gold Edition) no són "imitacions no oficials de l'NFT original". I les captures de pantalla són de la plataforma Zapper, que és de les més prestigioses per seguir les transaccions. A més, no imiten els noms dels participants sinó que són directament els noms dels participants.

Així mateix, el Barça sol·licita la publicació d'una rectificació amb relació al següent passatge: "Com va publicar aquest diari, MoonPayHQ és un compte d'OpenSea que va ser utilitzat per una persona anònima que va incrementar el preu un 380% de cop a última hora, circumstància que els experts consultats consideren 'anòmala' en una subhasta d'aquest tipus".

Cargando
No hay anuncios

El FC BARCELONA vol fer constar que MoonPayHQ és un mètode de pagament ofert per OpenSea, perquè aquells participants en la subhasta, si així ho desitgen, puguin realitzar la seva oferta en format FIAT; és a dir, en una moneda comuna i convertir-la a la criptomoneda utilitzada en la subhasta. En aquest cas concret, MoonPayHQ va registrar diferents licitacions dins el procés de subhasta. Per tant, no va ser una única oferta de cop o a última hora la que va incrementar el valor de la subhasta, sinó que aquest increment es va produir amb diverses licitacions recollides dins d'aquest sistema.

En tot cas, el FC BARCELONA vol completar la seva informació, manifestant que no es van utilitzar de cap de les maneres perfils o usuaris anònims per incrementar de forma artificial el valor de les ofertes rebudes i que totes elles van ser realitzades per persones terceres alienes al FC BARCELONA.

Per últim, aquest tipus d'increments a darrera hora en el valor d'una subhasta no són una anomalia sinó que són fruit de la lliure concurrència dels diferents postors, que esperen a l’últim moment per fer l'oferta guanyadora i, per això, és força habitual registrar increments o pujades en els moments finals de les subhastes electròniques.

Respecte d’aquestes manifestacions, l’ARA es ratifica en el contingut dels seus articles i afegeix amb relació a les afirmacions del FC Barcelona que:

  • Sense perjudici que MoonPayHQ sigui o no un mètode de pagament, qüestió en la que els experts consultats per l’ARA tenen diferents opinions, el que és rellevant és que un usuari anònim darrere d'aquest compte (sigui o no un mètode de pagament) va fer una oferta a última hora que va incrementar el preu de la subhasta de cop un 380% en oferir 120 ETH (204.699 euros). És cert que MoonPayHQ va fer altres ofertes durant la subhasta, però van ser abans que el preu pugés desorbitadament. L'anterior oferta que havia fet només era de 21 ETH (44.837 euros).
  • No és cert que no es van utilitzar perfils o usuaris anònims per incrementar de forma artificial el valor de les ofertes rebudes ni que totes elles van ser realitzades per persones terceres alienes al Barça. El comprador de l’NFT, Antoni Martin, és CEO i fundador de l’empresa Polygon, que ha dut a terme diversos projectes amb el FC Barcelona i té una relació fluida amb l'àrea de recerca del club. Això és una vinculació.
  • Experts consultats per l’ARA són unànimes en considerar que els increments d’última hora descrits als articles són una anomalia. De fet, el mateix comprador de l’NFT va admetre que si la subhasta hagués estat "normal", només hauria incrementat l'oferta en 1 ETH respecte a MoonPayHQ en lloc de 42 ETH com va fer.