Fita a fita
Esports14/06/2024

La Comuna de Bunyola pel camí dels Cocons i la Coma Gran

Volta circular per un dels espais comunals més grans i extensos de les Illes Balears, que té a Cas Garriguer el seu punt neuràlgic

Joan Carles Palos
i Joan Carles Palos

PalmaLa ruta que proposam discorre per un dels paisatges culturals més interessants i intensos de Mallorca. La Comuna de Bunyola representa un dels espais comunals més grans de les Illes Balears, amb 716 ha, el 8,5% de la superfície del municipi de Bunyola. Un àmbit geogràfic molt ben descrit per Pere J. Brunet en el seu llibre La Comuna de Bunyola, biografia d’un bosc (Ajuntament de Bunyola, 1991). Una unitat paisatgística perfectament diferenciada, a mitjan camí entre les màximes altures de la Serra i el Pla. En el següent itinerari, en feim una aproximació a través dels camins més importants que solquen aquest territori: el camí dels Cocons, la Coma Gran i el pas del Grau. Per arribar a Bunyola podem fer servir el tren o el bus (línies 205, 204 i 303 –consultau-ne horaris en el web tib.org).

La ruta

[00 min] Som a Sa Plaça, lloc on batega amb intensitat la vida del poble: local, externa i forana. El popular bar de Ca s’Espardanyer, la Casa de la Vila i l’església parroquial de Sant Mateu, del segle XVIII, custodien aquest espai tan emblemàtic, on tots els dimecres i dissabtes es fa mercat. Dirigim les nostres passes cap a llevant, en direcció a Santa Maria (Ma-2020). Tot d’una deixam a la nostra esquerra Es Garrigó [10 min], petit nucli residencial des d’on s’inicia la pista, condicionada pel pas de vehicles, que puja a l’àrea recreativa de Cas Garriguer (Comuna de Bunyola). Ens situam ràpidament als afores de Bunyola.

Cargando
No hay anuncios

Sortim de la vila per un passeig per a vianants que per l’esquerra de la calçada arriba fins al cementeri municipal [15 min]. Un centenar de metres més endavant, trobam l’entrada al camí dels Cocons. Voltam a l’esquerra per davant la subestació d’Endesa i continuam la nostra caminada cap a llevant per un vial estret i asfaltat, que avança entre parets de pedra seca. Aviat topam amb les cases de la possessió dels Cocons [25 min], a mà esquerra, un gran casal que ha estat objecte recentment d’una important reforma.

Cargando
No hay anuncios

Es Cocons és una de les possessions emblemàtiques de Bunyola, per on passa un dels camins principals cap a la muntanya de la Comuna. Apareix documentada per primera vegada en el segle XIII, tot i que serà a partir del segle XVII que trobem els registres més importants, com la irrupció al capdavant de la propietat de la família Muntaner, present fins ben entrat el segle XX.

Cargando
No hay anuncios

Aquest, però, és un espai tocat per les muses inspiradores de les arts. “La possessió apareix a l’obra literària de Llorenç Villalonga; el seu padrí, el metge Guillem Villalonga Gelabert, es casà amb Catalina Muntaner dels Cocons Sancho, la filla major del senyor dels Cocons i ell hi passà algunes temporades de la infantesa” (Les possessions de Bunyola, història i patrimoni de Gaspar Valero i Martí, Bàrbara Suau Font i Jaume Mateu Verdera (Editorial Olañeta, 2012). Dues novel·les de Villalonga, Bearn o la sala de les Nines (1956) i Les fures (1967) prenen com a referent aquestes terres per recrear els respectius espais literaris. Per una altra banda, gràcies al llibre de Caterina Valriu i Llinàs, Les Rondalles que l’Arxiduc no va publicar (Galés Edicions, 2022), sabem que una d’aquestes històries, la que du per títol ‘Es dos amics’, té com a escenari principal la possessió dels Cocons. Una rondalla de caràcter meravellós que junta dos amics, un de bona intenció i un de mala intenció, que han pactat d’anar cadascun a les noces de l’altre; però abans, el dolent li proposa al que és bo anar a robar als Cocons. La resta de la història l’heu de llegir al llibre de la doctora Valriu. Per acabar, una anècdota, mig coverbo mig llegenda, protagonitzada per qui era batle de Bunyola a finals del segle XIX, Jaume Muntaner Sancho, que recull Gaspar Valero i Marí en el llibre Palma, ciutat de llegenda (Editorial Olañeta, 1995). Conten que en ocasió de la visita del rei Alfons XII a Mallorca, a mitjan mes de març de 1877, tingué lloc una audiència al palau de l’Almudaina, a la qual acudiren tots els batles de l’illa. Arribà l’hora de les presentacions. En ser el torn de Jaume Muntaner, els presentaren, al rei com a batle de Bunyola, però ell hi afegí tot orgullós: “I senyor dels Cocons!”. Ras i curt, el Borbó li respongué: “Que Déu els hi conservi molts anys, senyor batle”.

La Cova del Senyor Guillem

Continuam el nostre camí en direcció a l’àrea recreativa de Cas Garriguer. A poc a poc, la ruta s’engorja i serpenteja, fins que es torna a obrir a l’altura de Ca na Moragues [40 min], a la cruïlla dels camins de Cas Bergantet, a la dreta, i de la Coma Gran, just davant nosaltres. Tiram dret, iniciam un llarg i pausat ascens fins al cor d’aquesta muntanya. A la part més estreta del comellar, hi trobam la casa de Sa Cova [50 min], també coneguda com la Cova del Senyor Guillem, una construcció encastada dins la penya i que sembla tenir l’origen en el segle XIV. Tot seguit, el comellar s’obre de nou al voltant de Can Fundo, a l’esquerra.

Cargando
No hay anuncios

[1 h 05 min] Deixam enrere les marjades d’oliveres i els sementers per travessar la barrera d’accés al bosc de la Comuna. Ens fonem dins la verdor closa i vigorosa de l’alzinar, per on els rajos de sol travessen amb no poques dificultats. [1 h 40 min] Assolim el planiol de Cas Garriguer, centre neuràlgic de la Comuna de Bunyola. Sortim a la pista que puja des del Garrigó, voltam a l’esquerra i seguim els indicadors del GR-221.5 cap al pas del Grau. Després d’un primer tram per pista, [1 h 55 min] les estaques de fusta ens desvien cap al comellar d’en Cupí. A la següent cruïlla [2 h 05 min], giram a la dreta pel pas del Grau. Ens dirigim cap als penyals que guaiten damunt Can Grau per un camí ample i còmode. Atents als indicadors, perquè en uns revolts tancats, a l’altura del mirador de ‘La màquina vella’ [2 h 15 min], ens faran entrar dins un camí més estret i antic en direcció a Bunyola. Es tracta d’un vell camí de ferradura que descriu unes curtes llaçades per dins el que seria pròpiament el pas, una encletxa entre el roquissar. Passam ranxos de carboner, petits aljubs i qualque forn de calç. Un paisatge antròpic propi dels boscos de muntanya. [2 h 45 min] Sortim de la Comuna al camí del Planiol entre el penyal de Can Fil, a l’esquerra, i el puig del Castellet, a la dreta. Sense perdre de vista els indicadors, giram a la dreta i recorrem els últims metres abans d’entrar de ple dins Bunyola pel carreró de la Comuna. Un enfilall de camins que ens duran fins Sa Plaça, on finalitza la nostra ruta [3 h 00 min].

Cargando
No hay anuncios
Les dades

Dificultat 2 sobre 5

Distància 11,3 km

Desnivell 586 m

Durada 3 h 00 min

Altitud màxima 673 m

Ruta circular

@Fita_a_Fita