La Copa Amèrica de Barcelona ja té campió: el Team New Zealand

Festa 'kiwi' al port de Barcelona amb la victòria dels vigents campions, que s'han mostrat molt superiors a l'INEOS Britannia

La Copa Amèrica de Barcelona ja té campió: el Team New Zealand
19/10/2024
3 min

BarcelonaEl món capgirat. A Barcelona s'ha viscut una festa de Nova Zelanda. A Oceania, milers de persones han seguit ja de nit per televisió com l'Emirates Team New Zealand guanyava la Copa Amèrica de vela a Barcelona, la ciutat on han fet port aquests mesos, fent-la casa seva. Quan s'ha confirmat el triomf del vaixell Teihoro, un grup de ballarins maori l'ha rebut al port barceloní. Aquest país ha passat de reprimir la cultura maori a fer-la seva, integrant-la també al món de l'esport. Una nació petita però competitiva, com han descobert els britànics, derrotats a la final. "Ha guanyat el millor equip de tota la història de la Copa Amèrica" ha admès el timoner de l'INEOS, Sir Ben Ainslie.

La primera Copa Amèrica de vela de la història feta a Barcelona ja té campió, doncs. Cap sorpresa, de fet. L'equip kiwi ha dominat els mars durant la darrera dècada amb molta superioritat, encadenant el tercer triomf en la competició més prestigiosa de vela mundial. Després de guanyar les dues regates de divendres, avui en tenien prou si s'imposaven en una de les dues previstes davant l'INEOS Britannia per arribar als set triomfs que necessitaven per ser campions. Ho han fet a la primera, dominant amb facilitat, situant el 7 a 2 al marcador final. Encara lluny del port, han fet onejar la seva bandera i han obert ampolles de cava, a dalt del vaixell més ràpid que s'ha vist mai a la copa, un vaixell que s'eleva, vola. En poc s'assembla als vaixells de vela de fa dècades. "No és una competició d'esports, també és una gran competició de disseny" admetia el tripulant dels campions Nathan Outteridge. Escuderies de Fórmula 1 com Red Bull o Mercedes col·laboren amb vaixells que contracten enginyers aeronàutics, com el català Roger Frigola en el cas del Team New Zealand.

La regata on ha arribat l'èxit del Taihoro, el nom maori del vaixell AC75, de Nova Zelanda, s'ha posposat inicialment 30 minuts per manca de vent. Un cop ha començat, semblava que l'equip liderat per Peter Burling dominaria amb facilitat, ja que ha agafat uns 300 metres d'avantatge. Però a la meitat de la regata l'INEOS ha aconseguit acostar-se a uns 10 metres, i els dos vaixells han començat a avançar de costat. L'INEOS de Sir Ben Ainslie necessitava un miracle i ha arriscat, però el Team New Zealand tècnicament és molt superior. Ells van ser els primers a crear fa més de 10 anys els foils, cosa que permet fer volar els vaixells, i els primers que van portar ciclistes a bord. Peter Burling no s'ha posat nerviós; han mantingut el liderat i han aconseguit el triomf que els calia amb un marge de més de 500 metres, cosa que ha donat pas a un festa al port dels seus aficionats i familiars. Aquesta és la cinquena victòria del Team New Zealand a la Copa, el segon equip amb més títols, només superat pel New York Yacht club, campions del 1851 al 1983 de manera consecutiva. Els darrers tres triomfs, per cert, amb Burling al timó. Per als britànics, tot i la gran inversió de diners de la marca farmacèutica INEOS, la ferida segueix oberta: ells van crear la competició però no l'han guanyat mai.

El Team New Zealand rebrà la famosa copa de les 100 guinees en una festa avui a les 19 h a la zona del Port Vell, i es posarà el punt final a gairebé dos mesos de competició. Aquest diumenge està prevista una festa final al passeig de Gràcia amb actuacions de Josep Carreras i Sara Baras per donar per finalitzada la 37a edició de la competició. A partir d'avui, qualsevol equip podrà presentar-se per intentar derrotar els kiwis en el futur. Serà l'equip liderat als despatxos per l'exmariner Grant Dalton qui decidirà el calendari, les condicions i l'escenari de la 38a edició. Les autoritats de Barcelona volen que el Team New Zealand repeteixi i organitzi la propera edició un altre cop a Barcelona.

Un toc català amb la regata de 350 patins de vela

La darrera regata de la final ha arribat després de veure 350 patins de vela al port de Barcelona, aportant una pinzellada de tradició catalana a la Copa. El patí de vela o patí català és un catamarà per a un sol tripulant amb origen a les platges de la Barceloneta i Badalona als anys vint del segle passat, sense timó, botavara ni sabres a les veles, i que es pilota amb el cos del patró i la gestió de l'escota de la vela. Es tracta de la Regata dels 300 de Patins de Vela, un esdeveniment impulsat pel Club Patí de Vela en el marc de la IV Setmana Catalana de l'Esport i en el que el vencedor ha estat Oriol Castellà, del Club Nàutic Sitges, encara que el guanyador final es decidirà a la regata de diumenge.

stats