"Abans la Copa Amèrica era només per a homes i ens tocava mirar-la per televisió, ara les dones podrem ser-hi"

Barcelona presenta la primera edició de la Copa Amèrica Puig de vela, on 12 equips formats només per dones lluitaran per ser campiones

3 min
La presentació de la Copa Amèrica femenina de vela, a Barcelona

BarcelonaLa Fundació Miró ha estat l'escenari de la presentació oficial de la primera edició de la Copa Amèrica de vela femenina. La competició esportiva més antiga del món, nascuda a mitjans del segle XIX, tindrà per primer cop una edició amb naus tripulades només per dones. La Puig Women's America's Cup es disputarà entre els dies 28 de setembre i 13 d'octubre a les aigües de la capital catalana, amb la presència d'alguns dels noms més importants de la vela femenina dels últims anys, com la regatista gal·lesa Hannah Mills, una de les regatistes amb més medalles en Jocs Olímpics i Copes del Món, que serà la capitana de l'equip femení de la Gran Bretanya. S'esperen més de 20 regatistes olímpiques, algunes d'elles presents també als Jocs de París uns dies abans de ser a Barcelona.

L'organització aquest any de la Copa Amèrica de vela s'ha convertit en una oportunitat per reivindicar i potenciar la vela femenina. Abans, algunes valentes ja havien competit a la Copa Amèrica amb un vaixell format només per dones que va desafiar els dels homes, com va passar amb l'equip America3 del 1995. Ara s'organitza una competició femenina en paral·lel a la masculina per primer cop. I a diferència de la competició masculina, a la femenina sí que hi ha un equip amb seu a Catalunya, el Sail Team BCN, format per Tamara Echegoyen, Sílvia Mas, Paula Barceló, María Cantero i Neus Ballester. Un equip que aspirarà a guanyar per primer cop un trofeu dissenyat per l'artista asturiana establerta a Itàlia Patricia Urquiola, present a l'acte de Barcelona. Una copa de plata inspirada en el mar i les veles dels vaixells.

En total, la Copa tindrà la participació de 12 equips, el doble que en categoria masculina. Es tracta de Nova Zelanda, Itàlia, la Gran Bretanya, els Estats Units, Suïssa i França –aquells que tenen equip en categoria masculina–, així com Espanya, Suècia, els Països Baixos, Austràlia, Alemanya i el Canadà. "Per guanyar cal consistència i rebre constantment informació. Cal una gran precisió quan es navega per les aigües, s'ha convertit en un esport molt competitiu. Aquest any, gràcies al suport de Puig, podem fer un salt endavant cap a un panorama més equitatiu, i obrir un escenari global per a aquestes grans atletes", ha dit la coordinadora de la prova, Abby Ehler.

"Volem promoure el futur de la vela, la vela femenina i fer arribar aquest esport als més joves. Sabíem que no ens podíem limitar a organitzar una competició, calia deixar un llegat", ha defensat el neozelandès Grant Dalton, el pal de paller de tot el projecte, ja que és el CEO de la Copa Amèrica. Ell, l'home que va donar a Nova Zelanda el primer triomf a la Copa Amèrica com a mariner, va ser una peça clau en portar la Copa a Barcelona ara que mana als despatxos, i ha obert nous horitzons. "L'últim cop que una dona va ser a la Copa va ser el 1995. Abans algunes havien format part de les tripulacions de forma esporàdica. Després del 1995, res", ha admès Dalton. Marc Puig, el president de la marca Puig, que dona suport a la Copa i li dona nom, ha destacat: "Portem més de 40 anys associats a la vela, vam ser patrocinadors de la Copa del Rei de vela de Mallorca i ara fem la regata de vaixells clàssics de Barcelona. Som una marca on la major part de treballadores i la major part de clients són dones, tenia tot el sentit fer-ho". Puig s'ha mostrat emocionat de poder fer l'acte a la Fundació Miró, ja que l'artista català va fer dues obres inspirades en productes de Puig.

En l'acte també ha participat la barcelonina Sílvia Mas, campiona del món en classe 470 i olímpica, que ha explicat: "En estimar aquest esport sempre he mirat la Copa Amèrica, on tot eren homes. I ara podem formar-ne part i fer-ho a casa, a Barcelona". Mas ha recordat que els vaixells de la Copa són els de la classe AC40, una "embarcació molt difícil de portar, on cal un gran control tècnic". Vaixells que requereixen molta feina d'equip per volar per sobre les aigües.

El futur de la Copa dependrà de veure qui guanya la Copa Amèrica enguany. A la Copa masculina, qui guanya obté el dret d'organitzar la competició en el futur en un port que poden escollir ells. En funció de qui guanyi la primera edició femenina, s'iniciaran converses per veure com i on s'organitzaria la segona edició de la Copa Puig femenina.

stats