Esports Act. fa 0 min

La Copa Amèrica es posa en marxa amb les primeres regates

Un grup de manifestants han fet acte de presència al Port Olímpic abans de l'inici de la competició

3 min
La Copa Amèrica ja ha començat

BarcelonaLa Copa Amèrica de vela viu aquest dijous les primeres regates a Barcelona, després de gairebé dos anys de preparació. Per primer cop, els nous vaixells AC75 naveguen al camp de regates situat entre el Port Olímpic i l'Hotel Vela. De dijous a diumenge es farà una regata preliminar d'entrenament, abans de l'inici de la competició la setmana vinent. La primera jornada, marcada per la calor, gaudeix de les condicions necessàries pel que fa a vent per veure els vaixells sortir del port. Els sis vaixells estaran els quatre dies vinents enfrontant-se en un torneig curt sense valor competitiu, tot i que s'entregarà una copa diumenge a qui sigui el millor. Aquesta regata permet als equips acabar d'ajustar idees de cara a la competició, què es posa en marxa la setmana vinent amb la primera fase, on ja aniran caient eliminats equips.

Considerada una de les competicions amb més tradició de la història de l'esport, la Copa Amèrica de vela s'organitza per primer cop a Barcelona, ja que així va decidir-ho l'equip campió, l'Emirates Team New Zealand. L'inici de la competició ha atret turistes i curiosos al litoral, però també manifestants contraris al torneig.

Les primeres regates de la Copa Amèrica.

El programa d'aquest dijous inclou quatre torns de regates, amb duels entre dos vaixells, on es podrà veure en acció els sis competidors. El defensor del títol és l'Emirates Team New Zealand, que participarà en totes les regates prèvies tot i tenir assegurada una plaça a la final. Els altres cinc vaixells lluitaran per una plaça a la final del pròxim octubre contra els neozelandesos. Uns són els finalistes del 2021, els italians del Luna Rossa Prada Pirelli Team. Els altres equips són l’Alinghi Red Bull Racing de Suïssa, que aquesta setmana ha trencat el pal principal, l’INEOS Britannia del Regne Unit, l’NYYC American Magic dels Estats Units i l'Orient Express Racing Team de França. L'American Magic representa el mític New York Yacht Club, el club que va mantenir el trofeu en el seu poder durant 132 anys, fins al 1983. Els britànics també aspiren a tot gràcies a l'INEOS Britannia de Sir Ben Ainslie, que ha apostat per la col·laboració amb l'equip Mercedes de Fórmula 1 per millorar.

Manifestants contra la Copa Amèrica.

Abans de l'inici de les regates, un grup de manifestants de la plataforma contra la Copa Amèrica s'ha manifestat al Port Olímpic. "Aquesta competició no fa res més que potenciar un model de ciutat que expulsa els veïns. Una competició elitista", han explicat abans de la presentació dels nous espais a la zona del Port Olímpic que s'han modernitzat aprofitant la competició. Marta Labata, directora general de Barcelona Serveis Municipals, ha destacat que "la Copa Amèrica ha permès avançar per fer el Port Olímpic dels pròxims 50 anys. Potenciar un port amb esculls artificials amb dos mil blocs de formigó, que regenera el front natural, un espai de plaques que genera electricitat i queda obert a la ciutat. Volem que aquesta zona sigui oberta als veïns i veïnes".

Segons Labata, "la Copa Amèrica ha estat un revulsiu, ens ha permès unir iniciativa pública i privada per fer avançar un projecte que potser s'hauria acabat el 2027. I ja el tenim llest. Un projecte que ha modernitzat el Port Olímpic basat en tres eixos: potenciar l'economia blava, crear espais per acostar la vela i cuidar-la, reivindicant la seva història popular, i també crear una nova zona gastronòmica que volem que sigui una nova referència", en referència al Balcó Gastronòmic.

stats