Futbol

El CTA indulta els àrbitres que no van sancionar l'agressió del madridista Endrick

Els col·legiats avalen la política de zero protestes i continuaran castigant amb targeta els jugadors que discrepin amb l'àrbitre

3 min
Endrick, durant el partit entre el Reial Madrid i l'Alabès

BarcelonaCom és habitual, el Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) s’ha reunit amb els col·legiats de Primera i Segona Divisió per resoldre les accions polèmiques de l'última jornada de Lliga. Una trobada setmanal que serveix per marcar la línia editorial que han de seguir els àrbitres en els següents partits. Però la d'aquest divendres ha estat especialment important. Perquè era una setmana amb jornada doble de Lliga i perquè ha estat farcida de polèmiques.

Medina Cantalejo, president de l’estament arbitral, ha incidit en el missatge que ja ha transmès durant les últimes setmanes: tolerància zero amb les protestes. Una directriu que ve condicionada per les exigències de la UEFA, que té entre cella i cella netejar la imatge del futbol i acabar amb les faltes de respecte dels jugadors envers l’àrbitre. Els col·legiats espanyols s’havien pres al peu de la lletra les instruccions dels seus superiors i durant l’última jornada han amonestat 14 jugadors per protestar, entre ells els madridistes Valverde, Vinicius i Modric i el blaugrana Raphinha. Tot i que alguns ho han considerat exagerat, el CTA opina que van en la bona direcció.

Però la polèmica més cridanera va ser el cop de genoll que va etzibar el madridista Endrick a la cama del jugador de l’Alabès sense que la pilota estigués a distància de ser jugada. L’àrbitre principal, el gallec Muñiz Ruiz, va resoldre l'acció amb una targeta groga. El VAR-man Figueroa Vázquez va considerar que el seu company no va cometre cap error greu i, per tant, tot i que els vitorians reclamaven la vermella, no el va enviar al monitor. Els dirigents arbitrals han acceptat la interpretació dels col·legiats i ha decidit indultar-los, ja que tots dos han rebut designacions per dirigir partits aquest cap de setmana. Una política molt diferent de l'executada durant la temporada passada, en què la pluja de neveres va indignar als mateixos àrbitres, que consideraven que el Comitè els exposava de cara al públic en comptes de tancar files i defensar-los amb dents i ungles.

Una de les altres decisions controvertides va ser la puntada de Cardona a Lamine Yamal en el partit que va enfrontar a Vila-real i Barça. Mateo Busquets Ferrer va peritar l’acció i va considerar que l’amonestació amb targeta groga era suficient per al jugador groguet. L’inquilí de la Sala VAR, Javier Iglesias Villanueva, va recolzar la visió de l’àrbitre mallorquí i el CTA es mostra satisfet amb la resolució, fins al punt que els ha premiat amb la designació del millor partit de la jornada 8: l'Atlètic de Madrid - Reial Madrid al Metropolitano.

El derbi madrileny en mans de l'àrbitre que no va expulsar Cardona per l'entrada a Lamine Yamal

De fet, la designació de Busquets Ferrer per al derbi madrileny ha estat la bomba de la jornada. Medina Cantalejo, president del CTA, va quedar molt satisfet de la gestió del partit entre groguets i blaugranes a la Ceràmica.

El col·legiat balear trepitja fort. Als 30 anys, la seva progressió és meteòrica: fa tres anys xiulava a Primera RFEF i va encadenar dos ascensos consecutius que el van catapultar a la màxima categoria. Ara, a la seva segona temporada a l’elit, tindrà l’oportunitat de demostrar la seva vàlua en un enfrontament d’alt voltatge.

D'altra banda, sorprèn que un partit d’aquestes característiques el xiuli un àrbitre que no és internacional, ja que els partits de més dificultat sempre recauen en els àrbitres que tenen més experiència. Al VAR hi haurà Javier Iglesias Villanueva, el mateix tàndem que diumenge a la Ceràmica.

stats