Ciclisme

La cursa ciclista més divertida del món es fa a Berga

La capital del Berguedà s'omplirà aquest dissabte amb la Portal Attack, cursa on cal fer servir bicicletes anteriors al 1987

4 min
La Portal Attack de Berga del 2023

Berga"Va ser com barrejar ingredients, com un experiment o una beguda. I de la barreja en va sortir una bomba. Sense saber massa bé com hem fet una cosa única", diu Oriol Rego, membre del Club Esquí Berguedà i un dels responsables de la Portal Attack. Aquest dissabte Berga viurà una nova edició d'una cursa ciclista diferent. De fet, les places d'hotel a la capital del Berguedà van acabar-se fa mesos. "És una cursa pel Barri Vell amb bicicletes antigues", seria la definició més fàcil d'entendre segons Rego. "Però la Portal Attack ja és molt més que això", afegeix amb raó.

Nascuda fa set anys, a la Portal Attack més d'un centenar de ciclistes s'enfilen pels carrers del Barri Vell de Berga seguint un circuit d'1,78 km i 50 metres de desnivell positiu. Aquest any el circuit creix una mica, ja que la sortida serà des de la plaça Viladomat, i augmentarà així el recorregut d'una cursa on la condició bàsica és participar amb bicicletes anteriors al 1987 amb canvi al quadre, pedals no automàtics i el cablejat de fre per fora del manillar.

El format de la cursa és a partir de rondes eliminatòries abans d'una final masculina i una de femenina que sol fer-se passada la mitjanit, ja que la Portal Attack sempre es fa quan el sol cau. Aquesta aposta per l'estètica d'altres èpoques li dona un toc romàntic i divertit, ja que els participants no només porten la bicicleta antiga, també arriben amb equipacions d'aquelles èpoques. Per una nit, als carrers de Berga et trobes persones que semblen els dobles de Gino Bartali, Eddy Merckx o Jacques Anquetil, envoltats per milers de persones que els animen. Molts, també disfressats.

"Sense voler hem creat un nou format en el ciclisme que no existeix enlloc. Fa anys volíem recuperar una marxa cicloturista i, pensant en el ciclisme clàssic, va sorgir la idea de fer una cursa de bicicletes antigues. Vam barrejar ingredients com l’orografia de Berga al Barri Vell, amb les pujades que tenim, les bicis antigues i fer-ho de nit. A partir del segon any, la cursa ha crescut molt. L'ambient és molt bèstia. Pensa que la gent que no segueix el ciclisme s'hi acosta per veure-ho, és una gran festa", assegura Rego.

Aquest any les 140 inscripcions van volar en menys de 24 hores, quan van obrir-se al juny. I cada cop gent de més lluny s'interessa per ser-hi. De fet, al voltant de la cursa han anat sorgint diferents actes i activitats, com la Portal Avalanche, una cursa a peu que comparteix circuit amb les bicicletes. A la plaça Viladomat s'hi farà l'Attack Fest, amb xerrades, concerts i menjar.

Tot l'esdeveniment és organitzat pel Club Esquí Berguedà i l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el suport del Consell Comarcal del Berguedà i més d’una desena d’entitats i empreses. De fet, la Portal Attack s'ha convertit en un regal per als comerços de Berga, especialment els del sector de la restauració, que fan l'agost el primer cap de setmana de setembre gràcies a la gentada que arriba de fora. "El primer any ens miraven com uns bojos i ara tot el centre ho viu amb passió", explica Rego. "Podríem dir que Berga té la Patum, i després la Portal Attack", afegeix.

La Portal Attack de Berga del 2023.

Aquest any dins de l'agenda d'actes s'hi inclou un recorregut amb bicicleta per diferents espais de la ciutat a càrrec de l'historiador Sergi Serra i la quarta edició de la Portal Attack Xics, una prova per a nens de 6 a 16 anys, el divendres 6 de setembre a les 17 h. El dissabte 7 a les 9 h del matí serà el torn de la Retrotrobada, una marxa cicloturista no competitiva que recorre diversos municipis de la comarca. I, finalment, quan caigui el sol arribarà la sisena edició de la Portal Attack. Aquest any hi participaran 20 dones i 118 homes. L'èxit de la cursa confirma que el Berguedà viu una època dolça gràcies al ciclisme. Hi ajuda que l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, sigui aficionat a aquest esport.

"El Berguedà és territori ciclista perquè fa anys que hi ha molts clubs que pedalen perquè el ciclisme arreli a la comarca. De manera contrària, no hauríem apostat per la Portal Attack ni per portar la Volta Ciclista a Catalunya", explicava el batlle aquests dies, en referència a la preciosa etapa de la Volta que s'hi va fer l'última primavera. "Abans hi havia cert pessimisme, com si les coses bones sempre haguessin de passar fora. Però aquesta és una terra excepcional per al ciclisme, sigui mountain bike o de carretera. Ara veiem que podem viure coses sorprenents a casa, fent que el ciclisme ajudi tota la comarca", raona Oriol Rego. El cap de setmana que molta gent estarà pendent del final de la Vuelta a Espanya, a Berga es farà un viatge al passat amb bicicletes de ferro velles, per demostrar que un futur diferent és possible. I tot, amb bon ambient i ratafia als vorals dels carrers per on suaran els ciclistes que tenen la sort de sentir-se, per un dia, com si fossin campions d'altres temps.

stats