El Barça a Montjuïc

La cara i la creu de l'arribada del Barça a Montjuïc

La presència del club blaugrana a l'Estadi Olímpic Lluís Companys ha alterat l'ecosistema habitual del barri del Poble-sec

El Bar les Cascades és un dels establiments que més es veuen afavorits per la presència del Barça a Montjuïc.
16/10/2023
4 min

BarcelonaLa sequera impedeix un dels rituals de la Barcelona turística. Les fonts ornamentals de la ciutat han deixat de funcionar per mandat de la Generalitat, també les de la Font Màgica de Montjuïc, les quals atreien cada nit centenars de visitants il·lusionats per veure l'espectacle de llum i aigua. "Sort que el Barça ha vingut a jugar aquí, això ens ha salvat. Perquè des que no funcionen les fonts aquest lloc estava mort a partir de mitja tarda i el lloguer és molt car", explica a l'ARA el Manel, el responsable del Bar les Cascades, situat al passeig Jean Forestier, just abans de l'últim tram d'escales que porten al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). El Manel assegura que la suspensió temporal de les fonts –que va començar a finals de febrer– ha provocat "que segueixin sense estar en funcionament" els bars que hi havia una mica més avall, a la plaça Carles Buïgas. Tots quatre tenen la persiana abaixada.

Des de l'agost, aquestes escales formen part de la ruta per arribar als partits del Barça a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, on juga el primer equip de futbol culer mentre es remodela el Camp Nou. Milers de persones hi passen abans i després dels partits a causa que el públic no té permès l'excés amb cotxe privat fins a l'estadi. "Les vendes d'un dia de partit s'incrementen entre un 20 i un 30% respecte a un dia normal. I si el partit coincideix amb un concert –com va passar el 29 de setembre amb el de Joaquín Sabina i el Barça-Sevilla–, l'augment s'enfila fins al 35%", assegura el Manel referint-se als números del seu establiment.

Tot això, sumat als concerts multitudinaris que hi ha hagut a l'Estadi Olímpic aquesta primavera i estiu –de Coldplay a Harry Styles, passant per Bruce Springsteen–, actualment li permet tenir contractades 13 persones. "La terrassa acostuma a estar plena, però la majoria de la gent els dies de partit demana per emportar: cerveses, entrepans i patates braves, que és una de les nostres especialitats", explica, orgullós, el Manel.

La pastisseria Gea The Healthy Bakery, al carrer Lleida, no ha notat un increment de les seves vendes.

En canvi, no han notat tant l'arribada del Barça els establiments que són en una ruta cap a l'estadi més paral·lela, la del carrer Lleida, en ple Poble-sec. "Veig passar molta gent de camí a l'estadi, però això no m'ha comportat un increment de les vendes", diu la Gea, la responsable de Gea The Healthy Bakery. La seva especialitat són els dolços, entre els quals destaquen els dònuts farcits. "No venc cervesa", diu conscient que això la perjudica a l'hora de ser un reclam per als seguidors un dia de partit. Però no descarta fer entrepans quan jugui el Barça.

El Barça - Reial Madrid, la prova de foc

"Porto 40 anys amb aquest negoci i segueixo vivint dels dinars que faig al migdia per als treballadors que venen a les fires, perquè només amb el consum dels veïns no ens dona per viure", informa la Mercedes, la responsable d'un restaurant que no podia haver escollit un nom millor per a la seva història: Ferial. De fet, malgrat la presència del Barça, de moment ha decidit continuar tancant a mitja tarda. Però té dipositades esperances de cara al Barça - Reial Madrid que es jugarà el 28 d'octubre a les 16.15 h –davant l'Alabès, el 12 de novembre, l'equip blaugrana també competirà a aquesta hora–. "Espero que aleshores alguns aficionats vinguin a dinar aquí", desitja.

El restaurant Ferial fa 40 anys que està obert.

Altres establiments de restauració del carrer Lleida, com l'O Barco o El Manjar de las Brasas, sí que incrementen la seva facturació gràcies a l'arribada massiva al Poble-sec d'aficionats que es dirigeixen a l'estadi. També és un nucli de concentració de seguidors la plaça de Santa Madrona, malgrat que els responsables del Carrefour Express de la cantonada consideren que les seves vendes s'han incrementat molt poc –i es basen en cervesa i menjar preparat– gràcies al Barça. A prop d'allà, a la parada de taxis situada davant l'Hotel Intercontinental, diversos taxistes conversen entre ells mentre esperen que se'ls giri feina. "És més fàcil treballar en un partit del Barça a Montjuïc que a les Corts", assegura un d'ells. "Aquí, sense vehicles privats, pots entrar i sortir –els taxis sí que tenen permís per arribar fins al davant de l'estadi– ràpidament. En canvi, al Camp Nou tardaves 20 minuts per entrar i 20 més per sortir", afegeix.

Poca afectació en el conjunt del barri

"En general, l'arribada del Barça a Montjuïc no ha afectat el comerç del Poble-sec. Ni per a bé ni per a mal", informa Manel Tort, president de l'Associació de Comerciants Poble-sec i Paral·lel. "Però la restauració en concret, en alguns casos i en algunes hores, hi surt guanyant", matisa. Aquesta associació, juntament amb altres del barri, es queixa que, des del març, volen una reunió amb la vicepresidenta institucional del Barça, Maria Elena Fort, amb la intenció de treballar conjuntament amb el club la seva presència temporal a la zona, i set mesos després, encara no han rebut resposta.

Seguidors ensangonats

El pitjor moment per als comerciants del Poble-sec en els dos mesos que fa que conviuen amb el Barça va tenir lloc durant la prèvia del partit de la primera jornada de la fase de grups de la Champions League davant l'Anvers del 19 de setembre. Un miler d'aficionats belgues van passar pel carrer Lleida i allà va haver-hi llançament d'objectes i enfrontaments amb seguidors culers i Mossos d'Esquadra que van acabar amb sis agents ferits. "De cop i volta, van entrar a la farmàcia uns set o vuit aficionats belgues ensangonats i ebris demanant que els curéssim", explica l'Antonio, un dels responsables de la Farmàcia Aranzana. "Els vam dir que truquessin a la policia, però ells ens van respondre que precisament era la policia qui els havia ferit. Aleshores, els vam recomanar que truquessin a una ambulància perquè nosaltres no hi podíem fer res", continua explicant.

Després d'aquests incidents, les associacions del barri van demanar a l'Ajuntament i al Barça implicació per evitar que fets com aquests tornin a passar. Segons ha pogut saber l'ARA, s'està treballant perquè durant les prèvies dels partits europeus hi hagi una fan zone a l'Anella Olímpica –una proposta dels veïns– que permeti que els seguidors visitants estiguin en una zona controlada i allunyada dels nuclis urbans. El pròxim partit de Champions League del Barça com a local serà el 25 d'octubre davant el Xakhtar Donetsk ucraïnès.

stats