Roland Garros

La fi d'una era: Rafa Nadal perd el seu últim partit a Roland Garros, l'escenari de les seves millors gestes

Amb 37 anys, el jugador de Manacor s'acomiada del torneig que ha guanyat en 14 ocasions

4 min
Nadal, acomiadant-se de Roland Garros

BarcelonaLa pista central de Roland Garros s'ha acomiadat del millor jugador que l'ha trepitjat mai. Rafa Nadal, amb 37 anys, ha perdut el partit de primera ronda contra l'alemany Alexander Zverev en tres sets (3-6, 6-7 i 3-6). Ha estat el seu últim partit al torneig en què ha escrit les millors pàgines de la seva història. Fins avui només havia perdut tres cops al torneig, amb un balanç de 112 victòries i dues derrotes davant Djokovic i una davant del suec Soderling. Contra Zverev, Nadal ha plantat cara, especialment en un segon set en què ha firmat punts marca de la casa, però amb menys ritme després de setmanes lesionat ha acabat perdent en una última exhibició del seu caràcter lluitador. No s'ho han volgut perdre un dels seus grans rivals, Novak Djokovic, ni el murcià Carlos Alcaraz, el seu successor, que eren a la graderia.

"Si ha estat la darrera vegada, l'he gaudit" ha dit Nadal a peu de pista, emocionat, negant-se a confirmar que ho deixarà aquest any. "És difícil per a mi parlar, no sé si serà l'última vegada que sigui aquí davant de tots vosaltres" ha explicat, afegint que "no puc confirmar al 100% que no torni a jugar aquí. Potser en dos mesos diré que ja n'hi ha prou" deia. Les darreres temporades les lesions han castigat al jugador de Manacor, qui ha admès que aquesta podria ser la darrera temporada. Però competitiu com és, encara no acaba de fer el pas. De moment, ha confirmat que potser torna a la pista central de París en uns mesos, per jugar els Jocs Olímpics.

Nadal, que no va poder competir a França el 2023 per culpa d'una lesió, s'acomiada lentament dels escenaris on ha escrit la seva llegenda. I cap de més especial que Roland Garros, on ha trencat totes les estadístiques. Nadal té una relació especial amb la capital francesa, tot i que ell sempre recorda que no va poder guanyar el torneig en categoria júnior, quan tenia 15 anys, ja que la seva mare, Ana María Parera, va prioritzar que fes els exàmens de quart d'ESO. Diuen que quan va veure el fill enfadat, li va dir: "Ja guanyaràs el torneig quan siguis gran". No va trigar gaire. Dos dies després de fer els 19 anys, un 5 de juny del 2005, Rafa Nadal va tocar el cel. És cert que ja venia de guanyar els principals tornejos sobre terra batuda, a Montecarlo, el Godó de Barcelona i Roma, però pocs esperaven que pogués guanyar a Roland Garros l'any del seu debut. Aquell 2005 va superar Lars Burgsmüller, Xavier Malisse, Richard Gasquet, Sebastien Grosjean, David Ferrer i Roger Federer, abans de batre a la final l'argentí Mariano Puerta per 6-7, 6-3, 6-1 i 7-5. Són els primers noms d'una llista de 74 rivals diferents derrotats a París per Nadal, ja que Soderling i Djokovic el van derrotar, però també van perdre contra ell.

Estadístiques impressionants

“Tot va passar molt de pressa. Vaig passar del número 50 del món a estar lluitant per guanyar Roland Garros en dos mesos. Crec que el meu cap tot això ho va assimilar bé, amb tranquil·litat. Crec que havia rebut l'educació adequada per estar preparat per si passava alguna cosa així. Ho vaig acceptar tot amb normalitat i crec que aquesta va ser una de les claus de poder continuar amb la mateixa intensitat de treball, il·lusió i motivació”, explicava el catorze vegades campió de la Copa dels Mosqueters. L'últim triomf va ser el del 2022 davant Casper Ruud, un jugador que s'ha format precisament a l'acadèmia de Nadal a Manacor. Tota una generació de jugadors ha crescut veient Nadal guanyant a París. Primer com a espectadors i després com a rivals.

A Roland Garros, Nadal hi ha guanyat catorze cops. Mai un jugador havia guanyat deu cops un torneig del Grand Slam i ell ha anat més enllà a la terra batuda francesa. Les estadístiques impressionen, ja que hi ha jugat 2.213 jocs i n'ha perdut 1.142, amb un percentatge del 66,2% de triomfs. En sets, les xifres encara són millors, amb un 90,8% de victòries, que es desglossen en 335 sets guanyats i 37 sets perduts. En 90 dels 112 partits jugats fins avui s'havia imposat per la via ràpida, guanyant per 3 a 0.

Nadal s'ha apuntat per jugar el pròxim Grand Slam, a Wimbledon, en espera de veure com respon el seu cos, castigat per les lesions. De fet, avui ha admès que segurament anirà a Londres, per prioritzar els Jocs Olímpics. A Roland Garros ha tancat la carpeta més especial tal com ell volia, jugant, a la pista, amb un públic entregat que l'ha anat acompanyant en totes les sessions d'entrenament per poder dir que un dia van veure Nadal sobre la terra batuda de la pista Philippe Chatrier. La mateixa pista on va arribar un noi amb cara d'entremaliat, massa modern, amb la seva samarreta sense mànigues, per a molts francesos; massa agressiu per als puristes del tenis; massa cridaner, amb els seus "Vamos!" Però que de mica en mica va anar guanyant-se el cor de tots els amants francesos d'aquest esport i ha acabat tenint París als seus peus. Tal com va dir-li la seva mare, hi ha guanyat. I més cops dels que s'hauria pogut imaginar. L'adolescent que va triomfar per primer cop a Roland Garros ara és un pare que davant de la seva família plora emocionat quan veu que el seu cos pateix massa, però també quan veu tot el que ha aconseguit.

stats