DAKAR 2017

El Dakar, el repte més solidari de Nandu Jubany

El cuiner aprofita la seva repercussió mediàtica per donar la màxima difusió al Projecte ARI, una iniciativa que pretén recaptar fons a favor del tractament i investigació de la leucèmia

Nandu Jubany, amb el seu equip i la moto i l'autocaravana amb les que anirà al Dakar
Nuria García
17/11/2016
4 min

CalldetenesFalta un mes i mig perquè arrenqui el Dakar 2017 i Nandu Jubany ja compta els dies. El cuiner, a més de situar-se cada dia darrere dels fogons, és un amant del món del motor. Feia anys que tenia entre cella i cella córrer el Dakar, però el pilot Nani Roma, molt amic seu, li treia la idea del cap. "Feia deu anys que m'ho treia del cap", assegura Jubany.

Fins que aquest any, quan els dos amics es van trobar després que el pilot tornés del Dakar al gener, Jubany va tornar a treure el tema. I aquest cop, no es va deixar convèncer. Anava de debò. "He fet 45 anys i tenia clar que volia anar al Dakar", apunta. I Roma, que s'ha convertit en el seu mànager, va decidir ajudar-lo: l'ha envoltat de gent que l'ha preparat a consciència per disputar el ral·li. "Els seus dies haurien de tenir 35 hores, però com que no pot ser, calia que quan tingués una mica de temps lliure, tot estigués a punt (moto, roba, preparació...) per poder entrenar", explica Nani Roma, que avisa, rient: "Si el preparem molt, arribarà massa bé i correrà molt. I per això li anem posant trampes, l'anem lesionat perquè no arribi tant i tant bé". "Ja sap que jo el passaré cada dia amb el cotxe", li ha dit Roma, però Jubany, atent, li ha contestat, amb un somriure d'orella a orella: "No em passaràs, això ho tinc clar".

Així, Santi Tona l'ha ajudat a millorar sobre la moto i Jordi Viladoms li ha donat un cop de mà per aprendre a entendre el 'roadbook' i no perdre's. "Va venir a Igualada i em va dir que volia anar al Dakar. Faltaven set mesos, vaig pensar que teníem temps, però de sobte em va dir que en tres setmanes havia d'anar a participar a un ral·li a Abu Dhabi!", explica Viladoms, que aquest any ha deixat la competició per ser el director esportiu de ral·lis de KTM.

I va ser a Abu Dhabi on, per voler córrer massa, es va trencar el tendó subespinós de les dues espatlles. "Cada vegada ens posa més a prova, perquè cada vegada es fa mal més a prop de l'objectiu", confessa Marc Codina, el seu fisioterapeuta. "Ara s'ha fet mal al quàdriceps, i farem tot el possible per posar-lo a punt per quan arrenqui el Dakar", afegeix. Codina, al costat del preparador físic Jaume Palau i de Toni Solà (nutrionista) són els que s'han encarregat de posar-lo a punt per emprendre aquesta aventura.

Una moto a canvi de menjar

Jubany, amb Carlos Polo 'Carlitos', amb la cuina que s'emportaran al Dakar

Nandu Jubany s’estrenarà en la propera edició del Dakar amb una KTM. El cuiner amb estrella Michelin ha aconseguit que KTM li presti el material i l'inclogui en el seu equip B, conjunt que gestionen uns polonesos. A canvi, Jubany s'ha compromès a encarregar-se del dinar dels pilots de l'equip de la marca austríaca i el de Husqvarna. Així, Carles Polo, conegut com a Carlitos, viatjarà amb ell al Dakar amb una cuina feta a mida perquè pugui preparar el dinar. "Comptàvem amb preparar uns 12 menús cada dia, però ens emportarem per fer per 25, ja que més d'un s'apuntarà cada dia", diu Jubany rient.

Vessant solidària

Jubany, amb Àngela Jover, mare de l'Ariadna, i el doctor Álvaro Urbano

Jubany anirà al Dakar amb un objectiu solidari. Així, s'ha decidit a aprofitar tota la repercussió mediàtica que ell arrossega per donar la màxima difusió al Projecte ARI, una iniciativa posada en marxa per l'Ariadna, una noia que patia leucèmia, que pretén recaptar fons a favor del tractament i investigació de la leucèmia. "Quan havia decidit fer el Dakar, em van convidar a un concert de Love of Lesbian. Un concert que havia organitzar l'Ari", explica Jubany sobre com es va idear la vessant solidària d'aquest projecte. "Ara l'Ari ens controla des de dalt, però el que hem d'aconseguir és que el que li ha passat a ella no li passi a ningú més". L'Àngela Jover, amiga de Jubany i mare de l'Ariadna, assegura que, amb la seva filla, van decidir que "després de tant de dolor i de tanta lluita, tot havia de servir per alguna cosa". "El tractament als Estats Units costa un milió d'euros per persona. Nosaltres no hi vam estar a temps, però la gran notícia és que en tan sols un any hem aconseguit crear a l'Hospital Clínic una plataforma per tractar els nens aquí a Barcelona. I tot això ha tingut un cost d'un milió d'euros", ha explicat Jover.

Així doncs, Jubany el que vol és difondre aquest projecte per tal que la gent pugui fer donacions i ajudi a créixer el Projecte ARI. Ell hi posa així el seu granet de sorra per tractar que la investigació de la leucèmia i d'altres càncers segueixi endavant a la recerca de la curació total de les persones que pateixen.

stats