David de la Cruz, la nova referència del ciclisme català
El sabadellenc lluita per fer una gran Vuelta just abans de marxar al Team Sky
BarcelonaL’any passat va ser la revelació de la Vuelta a Espanya. Una escapada al mític alt del Naranco, on va aconseguir guanyar l’etapa, va portar-lo al liderat al final de la primera setmana, i va acabat 7è a Madrid. De llarg, el seu millor resultat en una volta de tres setmanes. Però aquest 2017 David de la Cruz s’està consolidant com algú que pot competir de tu a tu amb els millors ciclistes del món i agafa així el relleu de la referència del ciclisme català en el primer any sense Purito Rodríguez al pilot. Només un quatre vegades guanyador del Tour de França com Chris Froome, per dos segons, va fer que se li escapés un nou liderat a la tercera etapa de la Vuelta, acabada a Andorra. Ara és 6è a la general, i encara han d’arribar les seves millors etapes. “M’agradaria lluitar per estar entre els cinc primers, i si pot ser, al podi. Ara venen ports llargs, que s’adapten millor a les meves característiques, i una crono que tinc ganes de disputar”, afirma.
El ciclista sabadellenc, de 28 anys, està a la recta final de la seva tercera temporada en un equip de primera línia mundial, el belga Quick Step, al qual va arribar després de tres anys al navarrès Caja Rural - Seguros RGA (2010-2012) i de dos a l’alemany NetApp-Endura (2013-14), on va poder començar a debutar a les grans curses però va tenir molt mala sort amb les lesions. Va haver d’abandonar la Vuelta a Espanya del 2013 per una lesió de genoll i també va plegar al Tour de França del 2014 després de trencar-se la clavícula un dia que anava escapat. La primera gran volta que va acabar va ser el Giro d’Itàlia del 2015, on va fer un gran paper en favor del colombià Rigoberto Urán.
Des d’aleshores, De la Cruz no ha parat de créixer. El català, un fi escalador amb més bons resultats en contrarellotge que la mitjana, ha anat adquirint galons i maduresa. Ara, amb 28 anys, li arriba la gran oportunitat amb el fitxatge pel millor equip del món, Team Sky, on suplirà les baixes de dos grans ajudants de Chris Froome, com han sigut Mikel Landa i Mikel Nieve, però on diu que està convençut que trobarà el seu espai. “Pot ser que Froome només faci el Tour l’any que ve, i per què no podria ser jo el líder a la Vuelta? Em veig com un corredor de grans voltes, i crec que Sky és el millor equip per desenvolupar-me”, explicava fa uns dies en una entrevista a Televisió Espanyola.
Un inici amb lesions
Un inici amb lesionsDe la Cruz defensa que continua tenint marge de progressió: va començar molt tard en el ciclisme, amb 18 anys, després de fer atletisme, i les lesions no li han deixat tenir continuïtat. El seu progrés a l’hora d’anar agafant recursos a la carretera ha sigut meteòric des d’anècdotes significatives com el dia que el mite Tom Boonen, company d’equip a Quick Step, el va agafar per banda al Giro d’Itàlia d’ara fa tan sols dos anys. “David, algú tan bo com tu no pot fer els descensos amb tanta por. Demà traçarem tots els revolts junts”, li va dir el belga. I un De la Cruz prudent però conscient que encara no sap quin és el seu sostre va escoltar i aprendre.
Ara és una de les referències del pilot i demostra que la nova generació del ciclisme català no ha trigat a omplir una ombra de Joaquim Rodríguez que es temia massa allargada. Amb el sabadellenc enfilat a la general i el debutant Marc Soler (Movistar Team) mostrant actitud amb incomptables escapades després de demostrar que la general encara li quedava massa lluny, el ciclisme internacional continua parlant català.