Rubi es decanta pel projecte del Betis
El maresmenc declina la contraoferta de l’Espanyol, que ja li busca substitut
BarcelonaPoques després d’haver-ho consultat amb el coixí i d’haver-se reunit, a primera hora d’ahir, amb Chen Yansheng a través de videoconferència, Rubi va acabar declinant la contraoferta presentada per l’Espanyol -que li oferia una temporada més amb una millora salarial- perquè no se n’anés al Betis. El tècnic maresmenc ho va comunicar a l’entitat blanc-i-blava a mig matí. Abans de parlar amb el president xinès, amb tot, la decisió no estava del tot presa. Chen no el va poder convèncer de quedar-se, i instants després es van iniciar les converses entre clubs per procedir a la desvinculació del tècnic. Malgrat que la decisió era ferma i ja s’havia anunciat als dirigents blanc-i-blaus, la comunicació oficial es va ajornar perquè a última hora de la tarda encara es tancaven serrells de l’operació, que si no hi ha cap gir inesperat es materialitzarà avui.
Una resolució traumàtica per a una història d’amor que acaba de la pitjor manera possible per als interessos del club espanyolista, que aquesta temporada havia tornat a somriure i plorar d’alegria després del retorn a Europa dotze cursos després. Sens dubte, un desenllaç inesperat i dolorós que podrien haver firmat els guionistes de Joc de trons. En el contracte del preparador maresmenc no hi ha una quantitat concreta, perquè pot variar depenent d’unes quantes variables, com ara les primes per la classificació europea. Però no està previst que Rubi s’acomiadi de l’Espanyol des de Barcelona, i si parla ja serà directament des de Sevilla, quan sigui presentat amb el Betis.
El conjunt andalús li ofereix un projecte esportiu que el convenç més que no el de l’Espanyol. A Sevilla li ofereixen tres anys, a raó d’entre 1,5 i 2 milions nets per curs. L’entitat blanc-i-blava no ha pogut igualar les xifres ni tampoc, segons el criteri del tècnic, la proposta esportiva d’un Betis que vol tornar a Europa amb un projecte renovat al d’aquest curs, en què s’han quedat a les portes de repetir la classificació continental. El maresmenc manté, d’aquesta manera, una tradició que semblava que l’Espanyol aconseguiria trencar sense problemes: dirigir més d’una temporada seguida un mateix equip. Rubi no ho aconsegueix des de fa més d’una dècada, quan va dirigir el filial de l’Espanyol entre el 2005 i el 2008. Des d’aleshores mai ha estat més d’una temporada com a primer entrenador de cap equip: Eivissa, Benidorm, Girona, Valladolid, Llevant, Sporting, Osca i, ara, Espanyol. Vuit etapes diferents per a un entrenador que continua buscant pujar graons tot i no trobar l’estabilitat.
Rubi deixa l’Espanyol 360 dies després de ser presentat. El 6 de juny del 2018 va pronunciar unes paraules que ara, amb el temps, couen especialment en una afició dolguda amb un dels grans artífexs de la classificació europea: “Estic molt agraït a l’Osca i els porto al cor. Però quan et truca casa teva és comprensible que tinguis pocs dubtes. Ser al primer equip de l’Espanyol és un somni complert. És el fet més important de la meva carrera, sens dubte. Hi ha un sentiment al darrere”. El que amb el pas dels mesos semblava que era l’inici d’un matrimoni perfecte ha acabat sent un idil·li fugaç, d’aquells que s’acaben abans del previst, abruptament.
Cop dur per a Òscar Perarnau
El seu comiat és un cop molt dolorós per a l’entitat, però especialment per a Òscar Perarnau, amic personal del tècnic i que va ser el seu principal valedor quan la secretaria tècnica va posar l’estiu passat el seu nom damunt la taula. També va ser el seu principal defensor davant el consell quan l’equip va viure una etapa de 9 derrotes en 10 jornades. Rubi deixa òrfena una banqueta on sempre va rebre el suport unànime del vestidor i dels superiors, i Perarnau, l’home fort de l’àrea esportiva, perd una peça fonamental en la implantació de la idea futbolística que vol per als diferents equips de l’Espanyol.
Ara li toca a Rufete, director de futbol professional, elaborar una llista de candidats que donin continuïtat a aquesta proposta futbolística. David Gallego -que molt probablement deixarà el club si no aconsegueix un ascens-, Francisco i Pablo Machín són alguns dels noms que sonen amb més força. El tècnic del filial és un dels més ben situats, perquè compta amb el vist-i-plau d’una plantilla que ja el va tractar durant el tram final de la temporada 2017-18. El de Súria, a més, planteja un futbol ofensiu i coneix bé la filosofia de Rubi, bon amic seu, i la d’una plantilla que s’ha assabentat del sonat comiat del maresmenc al començament de les vacances.
Hermoso, seduït per l’interès de l’Atlètic
Un altre nom que podria deixar l’Espanyol és Mario Hermoso, que segons algunes fonts té un acord amb l’Atlètic de Madrid. Format al planter del Madrid, ja tindria un acord amb el rival ciutadà del club on es va criar. Al Wanda Metropolitano li ofereixen un contracte de tres milions nets per les pròximes cinc temporades, una proposta que ell veu amb bons ulls. Sobretot després de les sortides de Godín i Lucas, que li permetrien tenir minuts. L’Espanyol, fins ara, s’ha remès a la clàusula de 40 milions, però podria estudiar una proposta inferior, d’uns 20 milions, perquè al central li queda un any de contracte i se’n podria anar lliure el 2020.