Tour de França

Defensar la corona al Tour després d'una setmana a l'UCI

Jonas Vingegaard té al damunt força interrogants sobre el seu estat de forma després de la greu caiguda del mes d’abril

Robert Marcé
3 min
Vingegaard durant la presentació del Tour de França.

BarcelonaVeure-ho per creure-ho. Jonas Vingegaard començarà dissabte el Tour a Florència. El ciclista danès va patir una greu caiguda a la Volta al País Basc i es va fracturar la clavícula i diverses costelles i va patir una contusió pulmonar i pneumotòrax el 4 d’abril en un descens en què també van anar per terra Primoz Roglic i Remco Evenepoel. Després d’estar una setmana a l'UCI i 12 dies ingressat a l’Hospital Universitari de Vitòria, el doble guanyador del Tour de França va rebre l’alta hospitalària.

El pare del ciclista danès, Claus Vingegaard, en una entrevista concedida al diari Ekstra Bladet del seu país, afirmava dies després del greu accident que encara no havia pogut veure el seu fill ni havia obtingut cap resposta del seu equip. Van ser uns dies en què la informació sobre l’estat de salut del ciclista de 27 anys no existia. Amb l’alta hospitalària, Jonas Vingegaard va viatjar a Dinamarca, on va tornar a pujar a la bicicleta un mes després de l’accident. A finals del mes de maig Vingegaard es va entrenar en solitari per Mallorca i també ha format part de la concentració del seu equip a Tignes, als Alps Francesos, d’on han sortit els vuit escollits per a les tres setmanes de competició.

“La meva ambició en aquest Tour és fer el millor resultat possible a la general. La caiguda va ser molt dura i el fet d’estar aquí ja és un triomf; el que aconsegueixi serà un extra”, explica Vingegaard des de Florència, on dissabte comença el Tour. El danès reconeix que després de l’accident va viure un dels moments “més difícils” de la seva carrera. “Sense l’accident diria que vinc per la victòria. Ara no ho puc afirmar, ja ho veurem, però tot el que aconsegueixi ja és beneficiós”, apuntava Vingegaard. A més, el seu equip arriba amb una baixa important d'última hora, el gregari de luxe i darrer guanyador de la Volta a Espanya, Sepp Kuss. El nord-americà, resident a Andorra i amb connexió catalana amb el Berguedà, no s’ha recuperat del tot després de la covid que ha patit recentment i l’equip Visma - Lease a Bike l’ha deixat fora. Kuss va ser una peça clau com a ciclista gregari en els dos triomfs de Vingegaard al Tour (2022 i 2023) i en les tres victòries de Primoz Roglic a la Volta a Espanya (2019, 2020 i 2021). 

Pogacar valora Vingegaard

“Si és aquí és perquè està en forma”, en diui Tadej Pogacar, el màxim rival de Vingegaard en els darrers Tours de França. “Si no estigués a punt no hauria vingut, i per a mi és un plaer que hi sigui, crec que és bo per a l’espectacle”, diu l’eslovè. Les conseqüències del greu accident a la Itzulia al mes d’abril i el fet de no haver-se pogut entrenar al nivell habitual després d’un accident d’aquestes característiques és el que fa més gran l’interrogant sobre si Vingegaard pot arribar a ser competitiu en aquest Tour de França i, sobretot, sobre com arribarà a la tercera setmana de competició.

Pogacar fa una fotografia en el podi del Tour de França.

“Tres setmanes són molt de temps –recorda Pogacar–, ningú sap com reaccionarà el seu cos. L’any passat em va passar a mi: estava en bona forma per a una cursa d’una setmana, però tres van ser massa”. El dia de Sant Jordi del 2023 Tadej Pogacar va patir una fractura de canell en un accident a la Lieja-Bastogne-Lieja i amb recuperacions més senzilles va protagonitzar un duel meravellós durant el Tour amb Vingegaard fins a l’etapa 17. L’eslovè, camí de Courchevel, ja no va poder més i va dir per ràdio la frase del Tour de l’any passat: “I’m gone. I’m dead” (No puc més. Estic mort). Pogacar no va guanyar el seu tercer Tour, però va acabar segon al podi de París.

Aquest any l’eslovè comença el Tour després de guanyar el Giro d’Itàlia liderant la prova des de la segona etapa. De fet, la primera etapa a Itàlia no la va guanyar per molt poc. L’eslovè, que vol guanyar el doblet Giro-Tour, també va patir la covid després de guanyar la cursa italiana. “Va ser una covid menys forta que fa quatre anys. Vaig estar un dia totalment parat i quan vaig deixar de ser contagiós vaig tornar a córrer”. Pogacar també va brillar a la Volta Ciclista a Catalunya, amb un triomf inapel·lable a la general, i explica que arriba al Tour de França amb millors cames que mai. Per a ell guanyar el Tour després d’aconseguir el Giro és “un repte”. La carretera determinarà quins són els rivals de Pogacar, que busca el tercer triomf al Tour de França, igual que Vingegaard, que en porta dos de consecutius. 

stats