Des de Franco, cap president d'Espanya ha vist un partit del Barça a Barcelona: per què?
En l'època democràtica, només Leopoldo Calvo-Sotelo ha estat al Camp Nou durant l'exercici del seu càrrec, i va ser per inaugurar el Mundial del 1982
BarcelonaHi ha dies que el futbol i la política es barregen més del que ja és habitual. Això és el que va passar el 23 de febrer del 2005. Aquella nit, el Barça va rebre el Chelsea al Camp Nou per disputar l'anada dels vuitens de final de la Champions League. El conjunt blaugrana, entrenat per Frank Rijkaard, va remuntar per guanyar per 2-1 amb un heroi inesperat: Maxi López. Gol i assistència. Des de la llotja del Camp Nou ho van presenciar el president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall; el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach; i l'alcalde de Barcelona, Joan Clos. El Barça també havia anunciat l'assistència del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, però el mateix dia el socialista va cancel·lar el seu viatge excusant-se en les condicions meteorològiques adverses que aquella setmana va patir Espanya.
En cas d'haver-hi anat, hauria estat la primera vegada que, en democràcia, un president espanyol assistia al Camp Nou per veure jugar el Barça. Gairebé 50 anys després de la mort del dictador Francisco Franco, l'únic president d'Espanya que ha assistit a un partit al temple blaugrana en representació del seu càrrec ha estat Leopoldo Calvo-Sotelo. Però la seva visita no va tenir relació amb el conjunt català. Calvo-Sotelo va presidir, juntament amb els aleshores reis d'Espanya, Joan Carles I i Sofia, la inauguració del Mundial el 13 de juny del 1982 (els reis també van assistir a la final de futbol dels Jocs Olímpics entre Espanya i Polònia el 1992). De fet, el polític de la Unió de Centre Democràtic (UCD) va ser l'encarregat de fer el servei d'honor del partit entre l'Argentina i Bèlgica, amb la presència d'un Maradona acabat de fitxar pel Barça.
A banda de Calvo-Sotelo i Zapatero, tampoc han visitat mai el Camp Nou com a presidents espanyols Adolfo Suárez, Felipe González, José María Aznar, Mariano Rajoy ni Pedro Sánchez. "Saben que venir al Camp Nou els faria perdre vots", explica a l'ARA una font dels despatxos d'Arístides Maillol. "La política està plena de simbolisme i acaba reflectint el sentiment de l'electorat. El component emocional és molt fort i, si alguna cosa és el futbol, és una emoció que mou masses. Que durant aquest temps cap president espanyol hagi anat al Camp Nou només té una explicació electoral", analitza Jordi Pacheco, degà del Col·legi de Professionals de la Ciència Política i la Sociologia de Catalunya.
El cas de Zapatero és especialment rellevant perquè és l'únic de tots ells que s'ha declarat públicament aficionat del Barça. El val·lisoletà, que va ser convidat pel conjunt blaugrana en diverses ocasions, va tenir algunes oportunitats posades en safata per trepitjar l'estadi, com el Barça - Reial Madrid de l'1 d'abril del 2006, que es va disputar hores després que Zapatero tingués un acte del PSC a Cornellà. Però ni així. En canvi, durant el seu mandat sí que va assistir a dues finals de la Champions League del conjunt blaugrana: la de París el 2006 i la de Roma el 2009. El 2011, però, no va poder anar a Wembley per problemes d'agenda.
Menys problemes per anar a la llotja del Santiago Bernabéu
Ben diferent és la consideració que tenen generalment els polítics espanyols de la llotja del Santiago Bernabéu, l'estadi del Reial Madrid. Allà hi van anar força vegades els populars José María Aznar i Mariano Rajoy, dos madridistes declarats, durant l'exercici del càrrec de president espanyol. "Hi ha una explicació geogràfica, que és que la llotja del Bernabéu els queda al costat. Però també és cert que anar a la llotja del Camp Nou no llueix tant, al Bernabéu hi ha el poder de l'Estat", considera la font del conjunt blaugrana.
"Si volen venir només cal que ho diguin. Es convida qui ho demana. I, si el protocol ho exigeix, es convida i ells decideixen si venen", diu, per la seva banda, una altra persona des de les oficines del Camp Nou. "Els presidents del govern espanyol resideixen a Madrid mentre exerceixen. Això fa que anar al Bernabéu sigui una decisió més fàcil. En canvi, anar fins a Barcelona és una decisió més meditada i pot afectar la seva imatge davant part de l'electorat", apunta Pacheco.
Qui no ha anat mai al jardí de Florentino Pérez per veure un partit del Reial Madrid és Pedro Sánchez, que va jugar a les categories inferiors del Madrid de futbol i, posteriorment, es va passar al bàsquet a les files de l'Estudiantes. "Si m'hi conviden, no aniré mai a la llotja del Bernabéu. Ho declinaria", va assegurar el mateix Sánchez el 2015 en una entrevista a El larguero de la Cadena SER, quan faltaven encara tres anys perquè es convertís en president espanyol. I, fins ara, ha complert la seva paraula en aquest sentit. Almenys, pel que fa als partits del Reial Madrid. Sánchez, ja com a president, va assistir a la final de la Copa Libertadores que Boca Juniors i River Plate van disputar al Santiago Bernabéu a finals del 2018.
L'altra vegada que va anar a un estadi de futbol per presenciar un partit va ser el 2021, quan va presenciar l'Atlètic de Madrid - Barça (és seguidor matalasser) al Metropolitano. I, el 27 de juny de 2022, Sánchez va trepitjar el Camp Nou. Però la seva visita va ser extraesportiva. Aquell dia l'estadi va acollir els Premis Pimes, que van guardonar les millors iniciatives empresarials desenvolupades a Catalunya l'any anterior amb la presència del president del Barça, Joan Laporta.
Franco va visitar quatre vegades el Camp Nou
El dictador Francisco Franco, per la seva banda, va visitar en quatre ocasions el Camp Nou. La primera va ser en un Barça-Sevilla de Lliga disputat el 10 d'octubre de 1957, mesos després de la inauguració del recinte, a la qual no va assistir malgrat que estava previst que la presidís. Hi tornaria l'1 de maig de 1960 per la celebració de la Demostració Sindical (un esdeveniment que normalment es feia al Santiago Bernabéu). Més endavant, va estar present en dues finals de la Copa del Generalíssim disputades al Camp Nou: la del 23 de juny del 1963 entre el Barça i el Saragossa i la del 28 de juny de 1970 entre el Reial Madrid i el València. Precisament, una final de la Copa del Rei, la del 30 de maig del 2015 entre el Barça i l'Athletic Club, és l'única vegada que el rei Felip VI ha estat al Camp Nou.