La 'desaparició' dels vicepresidents del Barça
Rafa Yuste, Juli Guiu i Antonio Escudero tenen actualment un paper secundari al club que no es correspon amb el seu càrrec
BarcelonaHi ha un vicepresident del Barça que té un castell amb una plaça de toros, que alguns empleats del club blaugrana no el sabrien reconèixer si se'l trobessin cara a cara i que és conegut pels boleros que canta quan visita les penyes. Es tracta d'Antonio Escudero, empresari establert a la Jonquera i vicepresident de l'àrea social del Barça. Però, des dels despatxos d'Arístides Maillol, expliquen a l'ARA que "no és gens habitual que vingui a les oficines".
Forma part de la junta de Laporta gràcies al fet que va ser una de les persones que més diners va aportar a l'aval que va permetre el segon mandat de l'advocat. "Fa temps que tot el que faig en aquesta vida és per gust. Ja no faig res per diners, perquè això ja ho tinc cobert", va explicar Escudero en una conversa amb aquest diari el desembre del 2022. Més enllà del seu tour per les penyes del Barça, poca influència té a la part social del club malgrat ser-ne el vicepresident responsable. Una demostració és que no té un rol protagonista en el conflicte entre l'Espai d'Animació i la junta de Laporta després que aquesta no el deixi entrar a Montjuïc fins que no pagui els 21.000 euros de sanció per comportaments inapropiats.
El cas d'Escudero és un exemple de la importància residual de la majoria de vicepresidents del Barça actualment. Aquesta dinàmica es va accentuar després de la dimissió el març passat del vicepresident econòmic Eduard Romeu, l'ideòleg del concepte palanca per referir-se a la venda de patrimoni del club per aconseguir ingressos a curt termini per fitxar o inscriure jugadors. L'excepció és la vicepresidenta institucional Maria Elena Fort, que té un paper important, com a mínim a l'hora de donar explicacions públiques, en la remodelació del Camp Nou i en l'exili temporal del primer equip de futbol masculí a Montjuïc. Els dos vicepresidents restants, Juli Guiu i Rafa Yuste, han vist com el mandat avançava en paral·lel a la seva reducció de poder.
L'abans i el després de la negociació amb Nike
La renovació del contracte del Barça amb Nike ha deixat diverses ferides obertes. Una de les més punyents és la decepció de Guiu, el vicepresident de l'àrea de màrqueting, pel seu paper secundari durant la negociació amb la companyia nord-americana després d'haver tingut una rellevància significativa en l'acord amb Spotify. Aquesta vegada la batuta l'ha portat en tot moment el president Laporta, que va decidir que Darren Dein, exagent de Cesc Fàbregas i fill de l'exvicepresident de l'Arsenal David Dein, hi participés com a intermediari, com ja havia fet amb Spotify. A canvi, tal com va avançar l'ARA, Dein s'emportarà uns 50 milions d'euros de comissió que pagarà majoritàriament el Barça.
La participació de Dein no va agradar a Guiu que, malgrat ser el vicepresident responsable de l'àrea de màrqueting, va decidir passar desapercebut a l'assemblea extraordinària del 21 de desembre en què els socis compromissaris van ratificar l'acord amb Nike. Les cares visibles van ser el president Laporta i Ferran Olivé, el tresorer amb algunes funcions de director general.
El cost de defensar Xavi
A Rafa Yuste, vicepresident esportiu del Barça, li agrada recordar habitualment que ell coneix Laporta des que tenien 6 anys, quan es van fer amics a l'escola. L'amistat es va anar consolidant i van compartir aventures de joventut, com la de presenciar tots dos junts a les graderies de Wembley la final que va donar la primera Copa d'Europa al Barça de futbol el 1992. El 2005, va entrar a formar part de la junta directiva del primer mandat de Laporta i ha repetit des de l'inici del segon.
Així com durant el començament d'aquesta segona etapa Yuste apareixia sovint al costat de Laporta, la seva presència fotogràfica s'ha anat reduint els últims mesos. Continua formant part de la comissió esportiva, però la seva veu cada vegada se sent menys quan es tracta de prendre decisions. Fins i tot, l'altre directiu membre de la comissió esportiva (sense càrrec de vicepresident), Joan Soler, li ha passat pel davant. Actualment, les decisions en clau esportiva es cuinen entre el mateix Soler, Deco, Enric Masip, Alejandro Echevarría des de l'ombra i, evidentment, Laporta.
La pèrdua d'influència de Yuste té una relació directa amb la sortida de Xavi Hernández l'estiu passat. El vicepresident esportiu va estar al costat de l'entrenador terrassenc en tot moment. Es va oposar a la destitució, li va donar suport mentre la resta de la comissió esportiva ja tramava l'arribada de Hansi Flick i va liderar l'expedició a Sevilla en l'últim partit de Xavi a la banqueta. Poc després, Yuste ja no va viatjar a la gira nord-americana del Barça i també ha estat absent en partits transcendentals d'aquest curs a domicili, com el recent a Dortmund.