Després d'abandonar Barcelona, la Copa Amèrica de vela segueix sense seu
La DANA ha modificat l'agenda de València i ha deixat els organitzadors de la Copa sense un port on fer l'edició del 2027


BarcelonaLa Copa Amèrica de vela segueix sense port de cara al futur, quatre mesos després de la 37a edició, que es va celebrar a Barcelona. La competició més antiga de vela semblava destinada a tornar a València, on ja van celebrar-se dues edicions, però la tragèdia de la DANA ho va canviar tot. Les autoritats locals han passat de veure amb bons ulls l'organització del torneig a considerar que no seria una bona idea invertir diners en aquesta competició. El CEO de l'Emirates Team New Zealand, Grant Dalton, va anunciar després del divorci amb Barcelona que volia organitzar la pròxima Copa en un termini de tres anys, és a dir, el 2027, i que es donava de marge vuit mesos per trobar una seu que li permeti fer créixer la competició. Quatre mesos després, segueix sense seu.
Quan l’any 2022 Grant Dalton va presentar el contracte que portava la Copa per primer cop a Barcelona es parlava obertament de la possibilitat que es fessin diferents edicions a la capital catalana en cas de triomf del vaixell de Nova Zelanda, ja que el guanyador decideix on es competeix. I efectivament, el vaixell de Nova Zelanda va guanyar l'última edició però no es va arribar a un acord per seguir a Barcelona, ja que els resultats no van ser els esperats. A part de la reacció de la població –bona part de la ciutadania va ignorar la Copa i una altra part s'hi va oposar–, les xifres no van ser les esperades. L’Ajuntament de Barcelona, que durant mesos va parlar de la voluntat d’organitzar-ne una segona edició, va acabar canviant d’opinió, cosa que va provocar certa tensió entre els empresaris de la ciutat que sí que la volien. Al final, les dues parts van acordar que no hi hauria una segona Copa a Barcelona. Dalton va afirmar que volia un port que pogués oferir encara més espai del que Barcelona podia oferir, i el port català veia amb bons ulls el canvi de seu després dels debats a la ciutat i els dubtes sobre la inversió. Així que tot semblava encaminat a València.
La capital valenciana, que ja va organitzar les edicions del 2007 i el 2010, s'havia posicionat com a principal aspirant. Tenen les instal·lacions fetes d’aquelles cites del passat i semblaven disposats a pagar els diners que Dalton vol. Però la tragèdia de la DANA ha obligat les administracions locals a reorientar les seves prioritats. Carlos Mazón, el president de la Generalitat, havia arribat a afirmar que era un deure tornar la Copa a València, ja que "és la ciutat que millor pot organitzar-la", però ara fa mesos que té altres necessitats. L’alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, admet el canvi de parer: "Teníem un full de ruta fins al dia 29, i des del 29 en tenim un altre". Dins del PP valencià es debat si just després d’aquesta desgràcia és idoni organitzar una competició que sol ser vista com a elitista. Fonts properes a les negociacions expliquen que Dalton ha entès la situació i explora altres vies, conscient que portar la Copa a València el 2027 sembla molt complicat ara mateix.
Dalton, doncs, ha vist com li cauen les seves dues millors opcions: primer va ser Barcelona i ara València. A Barcelona alguns dels actors que van portar la Copa a la ciutat el 2024 van sondejar la possibilitat de refer ponts amb Dalton després de veure que València quedava descartada, però les autoritats locals han deixat clar que la Copa Amèrica ja no és benvinguda després dels resultats del 2024. El patró de Nova Zelanda està sondejant opcions a Itàlia, on no s’hi ha celebrat mai tot i que hi té prou seguiment, a diferència d’Espanya, però sembla una opció sense sortida. Itàlia vol organitzar-la el dia que guanyi el seu vaixell, no amb Nova Zelanda d'amfitrió. De fet, quan el port sard de Càller va estar a un pas d'acollir regates prèvies de l'edició de Barcelona, l'acord es va acabar trencant. Dalton, doncs, ha recuperat les converses amb Màlaga, que va competir amb Barcelona per ser la seu del 2024. Però fa uns mesos, quan es va saber que Barcelona renunciava a una segona edició de la Copa, Màlaga va preferir no fer el pas endavant per una qüestió econòmica. Dalton demana de sortida un fons d'aproximadament 40 milions a la ciutat que vulgui ser seu de la competició, una xifra que pot acabar elevant-se per sobre dels 75 milions de sortida en inversions, ja que el seu objectiu és tenir una Copa encara amb més regates i més vaixells participants que a Barcelona. Els darrers dies s'havia parlat de la possibilitat de fer-ho a Rio de Janeiro, una opció que fonts properes a les negociacions descarten. L’Aràbia Saudita, amb el port de Jiddah, sí que pot pagar la xifra que Dalton vol. I més. Però Dalton no vol anar a un port saudita per una qüestió de calendari, de clima i de drets humans. El port saudita, com va passar el 2024, podria ser seu de curses preliminars, però no de la gran final.
En cas de no aconseguir tancar cap contracte internacional, Dalton sempre podria tornar a casa. Històricament, els vaixells gairebé sempre han defensat el títol a casa seva, però després de l’edició de l’any de la pandèmia, quan el Team Emirates va guanyar la Copa a la badia d’Auckland, alguna cosa es va trencar. Les autoritats locals no van accedir a les peticions econòmiques de Dalton, que després de veure com els números no sortien en part per culpa de la pandèmia, va decidir buscar un port estranger que li permetés obtenir beneficis econòmics. L’escollit seria Barcelona, on les coses no van acabar d’anar tan bé com s’esperaven. Ara Dalton segueix buscant un nou port on portar una Copa que va arribar per la porta gran a Barcelona i en va marxar entre debats.