Barça
Esports08/09/2023

Després de la tisorada, el Barça posa La Masia en mans d'un vell conegut

Andrei Xepkin, exjugador d'handbol i íntim amic d'Enric Masip, és oficialment el responsable del centre de formació blaugrana

Marc Gironès
i Marc Gironès

BarcelonaEl pla de retallades al Barça segueix vivint episodis a causa de la delicada situació econòmica que travessa el club i va més enllà de les seccions i els treballadors. Ara els afectats són els jugadors del planter i també els residents de La Masia, entre els quals hi ha Lamine Yamal, nova sensació del primer equip. És vox populi des de fa setmanes que el Barça ha prescindit de certs serveis que oferia als jugadors del planter. Per exemple, l'entitat ha pres la decisió de prescindir del servei de taxis amb què comptava des de fa més de 25 anys i que servia per portar prop del 80% dels futbolistes del planter blaugrana als seus respectius entrenaments a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Aquesta és la principal novetat amb què haurà de lidiar el nou responsable del centre formatiu, Andrei Xepkin, exllegenda del Barça d'handbol i excompany i amic íntim d'Enric Masip, mà dreta del president Joan Laporta. L'expivot blaugrana, de 58 anys, va ser anunciat aquest dimecres, coincidint amb la tornada a l'escola dels alumnes de primària i secundària, com a nou cap de La Masia en substitució de Mike Puig, que el 2021 va agafar les regnes a Xavi Martín, cessat per la nova junta després de les eleccions. Després de retirar-se, Xepkin ha fet una modesta carrera com a entrenador en categories inferiors. També va posar nom al pavelló d'esports de Sant Feliu de Llobregat.

Sense servei de taxis en tot el territori

El Barça tenia contractats 30 vehicles i 40 conductors que es movien per tot el territori per transportar els jugadors i les jugadores més joves que no residien a La Masia des de la mateixa porta de l'escola fins a Sant Joan Despí. I, posteriorment, retornar-los a casa. Molts d'ells a última hora de la nit. Ja fa més de dos anys que Joan Laporta és al capdavant del Barça i, malgrat haver promès potenciar La Masia, l'herència econòmica de Bartomeu l'ha obligat a canviar els plans i estrènyer-se el cinturó en aquest sentit. Actualment, fins a 90 esportistes resideixen al centre, però durant el dia poden arribar a passar-hi al voltant de 800 joves esportistes que no dormen a les instal·lacions.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat no superar els 500.000 euros del pressupost anual, la decisió de retirar els cotxes no ha deixat a ningú indiferent, especialment als pares dels afectats, que han vist com el club els ha canviat les condicions pactades. Molts d'ells no compten ni amb el temps ni amb els recursos a què els obliga aquesta decisió. No obstant això, cinc rutes alternatives d'autocar substitueixen el servei de taxis. Surten des de Tarragona, Lleida, Girona, Vic i Manresa, on els pares hauran de dur els seus fills en cas de no voler fer-ho directament a la Ciutat Esportiva Joan Gamper, a Sant Joan Despí. El servei va començar dimarts. "Sense incidències", apunten des de les oficines blaugranes.

Tanmateix, i malgrat aquesta possibilitat, hi ha pares que ja han mostrat la seva disconformitat, ja que se senten enganyats, i no descarten desfer el vincle amb l'entitat catalana. Els altres afectats són els entrenadors, que veient la reacció dels familiars a la notícia temen quedar-se sense algunes de les perles del planter.

Cargando
No hay anuncios

"És una decisió que no només afecta els futbolistes, sinó també totes les altres seccions, i em consta que hi ha nanos que no podran anar als entrenaments. El que d'entrada pot semblar un estalvi a la llarga ens pot acabar sortint més car. Qui et diu que escatimant per aquí no ens estiguem perdent al pròxim Lamine Yamal o Ansu Fati?", diu amb resignació un exdirectiu del club. Tots els jugadors del planter d'una manera o altra, amb més o menys freqüència, han estat usuaris d'aquest servei, un factor clau a l'hora de negociar incorporacions al club blaugrana, que amb aquesta pèrdua veu com els planters de l'Espanyol i del Girona l'avancen per la dreta.

Sense menjar a les instal·lacions ni residència per als joves més grans

A banda dels taxis, La Masia també ha deixat d'oferir el servei de menjador a les instal·lacions. El pla nutricional també s'ha vist afectat per la política de retallades del club i, a hores d'ara, tan sols el primer equip manté la pensió completa, que va reinstaurar Xavi quan va tornar com a entrenador. Amb l'objectiu de fer pinya i cohesió de grup, jugadors i cos tècnic fan els àpats junts al menjador de La Masia, però el filial de Rafa Márquez haurà de deixar de banda aquestes prestacions.

Cargando
No hay anuncios

Durant els darrers anys els futbolistes del planter esmorzaven i dinaven a la Ciutat Esportiva i, tot i que mai havia estat obligatori fer-ho, ara no tindran la possibilitat d'escollir i s'hauran de conformar a fer només el primer àpat. D'aquesta manera, també es perd el control de l'alimentació dels més joves, un aspecte clau a l'hora de rendir sobre el terreny de joc, mantenir-se en forma i evitar lesions.

D'altra banda, el Barça compta amb una flota de pisos per als jugadors que viuen a La Masia, que tenen l'opció d'independitzar-se durant el tercer any de juvenil o esperar a la majoria d'edat, quan ja és obligatori abandonar el centre. Durant els darrers anys, i en aquest marc de retallades, aquest aspecte també s'ha vist perjudicat. Alguns jugadors en particular i esportistes de les seccions professionals van haver de buscar alternatives, ja que el club els va deixar de subministrar aquesta ajuda.

"En edat de juvenil vaig demanar instal·lar-me a La Masia, ja que per tema horaris m'era impossible quedar-me a casa. Allà estudiava, menjava i dormia. En el moment que en vaig fer 18, per norma general no podia compartir residència amb menors d'edat i el que normalment fa el club és donar-te un ajut per compartir pis amb els companys d'equip. En el meu cas, però, per culpa de la situació econòmica del club, em van dir que em busqués la vida, que no em podien pagar l'estada", comentava un exjugador del Barça i resident de La Masia.

Cargando
No hay anuncios

El buit de Paco Seirul·lo

L'any 2019 es va reformar La Masia, que va incorporar una sèrie de millores, com ara la introducció de noies al centre, que fins a la data només acollia nois. El centre de formació, que fins aleshores era pioner, ha anat perdent efectius: les reunions i xerrades setmanals dels màxims responsables amb els entrenadors i treballadors del futbol base i l'àrea de metodologia liderada per Paco Seirul·lo, probablement l'home que coneix millor l'ADN Barça, i Isaac Guerrero, la seva mà dreta. També s'ha prescindit de la cap de psicologia, Anna Merayo, que portava 15 anys al club i encara no té relleu.