Una catalana i dues mallorquines, protagonistes en la primera regata femenina de la història de la Copa Amèrica

“És un moment històric, jo veia la competició per la tele i mai hauria pensat que podria participar-hi”, explica la regatista barcelonina Sílvia Mas

ARA
i ARA

Aquesta tardor a Barcelona s’obre un camí perquè les dones esportistes ocupin el lloc que els correspon a la vela mundial amb la final de la Puig Copa Amèrica Femenina, la primera regata de dones de la història de la Copa Amèrica, que tindrà lloc aquest dissabte al Port Olímpic sota els focus dels mitjans de comunicació de tot el món. 

Les regates es disputaran a pocs metres de la platja, en un espectacle a l’aigua que impulsarà la participació femenina al següent nivell. Als sis participants oficials ja establerts que representen Nova Zelanda, la Gran Bretanya, Itàlia, Suïssa, els Estats Units i França, s’hi sumen els equips d'Espanya, els Països Baixos, el Canadà, Alemanya, Suècia i Austràlia. La incorporació de nous equips i països fa preveure una experiència nàutica extraordinària.

Entre les regatistes que hi participen hi ha Neus Ballester i Paula Barceló, de Palma, i Sílvia Mas, de Barcelona. “Aquesta competició aportarà a les regatistes que són el futur de la Copa Amèrica la plataforma definitiva per mostrar les seves habilitats en una flota de primera en la qual s’exhibeixen els seus talents. La Puig Copa Amèrica és el camí definitiu i la competició perfecta en què les millors podran brillar a escala mundial. És un moment històric, jo veia la Copa Amèrica per la tele i mai hauria pensat que podria participar-hi”, assegura la regatista Sílvia Mas. 

1.
Sílvia Mas (Barcelona, 1996)

Medalla d'or al Campionat del Món de 470 W el 2021, set medalles internacionals i dos títols de campiona del món juvenil

Cargando
No hay anuncios
2.
Paula Barceló Martín (Palma, 1996)

Campiona del món de 49er FX el 2020 i quarta als Jocs de Tòquio. L'equip s'endú el bronze a l'Europeu

3.
Neus Ballester (Palma, 2003)

Jove promesa de la vela, campiona del món U17 de 420 el 2019, i el 2021 guanyadora del Mundial Juvenil

A l’aigua des dels 8 anys

El primer contacte de l’esportista amb el mar va ser als 8 anys. “El món de la vela ens ve de família. Els meus pares havien navegat tota la vida i volien que els cinc germans també ho féssim. Tenien molt clar que volien que adquiríssim els valors d’aquest esport. Quan comences ho fas amb una embarcació individual, així que des de ben petita aprens a adquirir responsabilitats, estàs navegant sola al mar amb vent, pluja i onades. Aprens esforç i resiliència. Quan ja ets més gran, passes a una embarcació doble, i aleshores aprens el treball en equip, a ajudar-te i empènyer-te mútuament”, explica Mas.

Característiques de l’AC40
Cargando
No hay anuncios

Per a la regatista, la sensació de conduir un AC40, el vaixell designat per a l'edició inaugural de la competició, és “increïble”. “Sents que voles. És com conduir un cotxe de carreres al mig de l’aigua. Per a mi, combina a la perfecció la meva passió pel mar i per l’adrenalina”, assegura. Durant els entrenaments han assolit velocitats de fins a 42 nusos, que són gairebé 80 quilòmetres per hora.  

La regatista celebra que la Puig Copa Amèrica Femenina permetrà a les dones brillar. “Crec que aquesta competició serà un abans i un després”, conclou. 

Un format emocionant 

L'equip guanyador de l'edició inaugural de la Puig Copa Amèrica Femenina serà el que pugui dominar les regates de flota a bord dels AC40 amb foils i que després sigui capaç de fer el canvi al format de match race, és a dir, un contra un. Un format emocionant per decidir les millors atletes de foiling del planeta. La flota de dotze equips es dividirà en dos grups: d'una banda, els equips convidats i, de l'altra, els equips de la Copa Amèrica. La competició començarà amb les regates de flota aquest dissabte, 5 d'octubre. 

Estan programades vuit regates de flota per a cada grup. Els tres primers de cada grup passaran a les semifinals de la Puig Copa Amèrica. Les semifinals es disputaran en una sola jornada, l'11 d'octubre. Els sis millors equips completaran quatre proves de flota, que serviran per decidir els dos millors, que seran els que accediran a la final, en què el format es canvia a match race. 

Cargando
No hay anuncios
Els equips participants

Està previst que aquesta final es disputi el diumenge 13 d'octubre. Per aconseguir la màxima exposició mediàtica, la final de la Puig Copa Amèrica Femenina es disputarà entremig de les regates de la 37a edició de la Copa Amèrica masculina i es retransmetrà en directe i gratuïtament per tot el globus.

La primera dona de la Copa Amèrica

La història de la participació femenina a la Copa Amèrica es remunta al 1886, quan Susan Henn, dona del tinent William Henn, va navegar a bord del desafiador irlandès Galatea. La llegenda explica que la Susan va insistir que les seves mascotes, un ós rentador i un mico anomenat Peggy, pugessin a bord, ja que ella portava el cronometratge de la regata.

Encara que les dones han estat presents a la Copa Amèrica des d'algunes de les primeres regates, mai hi han estat de manera constant. Les europees van ser les primeres a participar-hi: Susan Henn (1886) a bord del desafiadorirlandès Galatea, i també a bord dels anglesos Enid Wyndham-Quinn (1893) i Phyllis Sopwith, als anys 1930. Del costat americà, la primera va ser Edith Hope Goddard Iselin amb l'equip guanyador en tres ocasions (entre el 1895 i el 1903), Gertrude Vanderbilt (1930) i també Elizabeth Sis Hovey (1934).

Cargando
No hay anuncios
Una pràctica al Port de Barcelona amb l'AC40

This browser does not support the video element.

Després d'anys d'absència de dones, el 1995 hi va haver un desafiament femení d'Amèrica a bord del Mighty Mary, patrocinat per Bill Koch i que va capitanejar la regatista nord-americana Dawn Riley. Des del ràpid avenç de l'era dels foils, a la Copa no hi ha hagut dones a bord dels AC75. Amb la primeraPuig Copa Amèrica Femeninai el desenvolupament dels AC40, més tecnològic i menys físic, s'ha obert un camí per a la participació d'esportistes femenines. A la cita de Barcelona, 70 regatistes mostraran al món el seu talent.

Aquesta tardor, doncs, Barcelona celebrarà que per primera vegada en els 173 anys d'història de la Copa Amèrica hi haurà un esdeveniment femení independent, la Puig Copa Amèrica Femenina, on més de 70 regatistes mostraran al món el seu talent. 

Cargando
No hay anuncios

Un trofeu dissenyat per una arquitecta

L’arquitecta i dissenyadora espanyola Patricia Urquiola va rebre l'encàrrec de dissenyar i donar forma al trofeu que l’equip femení guanyador rebrà el 13 d’octubre. Urquiola ha utilitzat “una figura geomètrica senzilla, a manera de cilindre, sense elements decoratius ni base, que en un moment s'obre com una gran vela agitada pel vent”. Fabricat amb plata, amb una alçada de 58 cm i un pes d'uns 5 kg, amaga a l'interior un efecte or rosa.

L'impuls d'una firma catalana

Puig, líder mundial en la indústria de la bellesa i la moda amb seu a Barcelona, va anunciar el juny del 2023 el seu acord amb la 37a Copa Amèrica com a global partner de la competició i com a naming partner de la primera regata femenina de la història d'aquesta cursa, amb l'objectiu de proporcionar a les dones regatistes una plataforma per visibilitzar les seves habilitats i talent als vaixells AC40 amb foils i preparar el seu camí cap a la Copa Amèrica en si mateixa. Al donar suport a l'edició inaugural, Puig demostra el seu compromís amb la inclusió, la igualtat de gènere i la diversitat dins l'esport de la vela. La col·laboració de Puig amb la Copa Amèrica té un significat especial afegit: reflecteix la seva identitat local com a empresa amb seu a Barcelona, un ric patrimoni esportiu marítim i aspiracions globals. 

Com seguir la regata
Des del Race Village (Moll de la Fusta) o a les platges entre el Port Vell i el Port Olímpic. L’assistència és gratuïta