Eurocopa

Sense dones ni protestes: així s'ha dissenyat l'Eurocopa

La UEFA no inclou cap àrbitra en una competició en què els capitans seran els únics autoritzats a parlar amb els col·legiats

3 min
El trofeu de l'Eurocopa que va guanyar Itàlia el 2021

BarcelonaJa fa alguns dies que els àrbitres són a Alemanya, concentrats per dirigir els partits de l’Eurocopa que s’inaugura aquest divendres. Com passa habitualment, les tripletes seleccionades s’han reunit amb Roberto Rosetti, el màxim responsable de l’arbitratge de la UEFA, que ha donat a conèixer les línies mestres que hauran de seguir fil per randa en aquesta competició internacional.

La directriu més cridanera fa referència a les protestes dels jugadors. La FIFA està força preocupada pel clima d’animadversió amb els col·legiats i fa uns mesos va posar en mans de la International Board, l’organisme que regula les regles del joc, la possibilitat de limitar les protestes dels jugadors. La idea que es va posar damunt la taula és precisament la que s’aplicarà en aquesta Eurocopa: cap futbolista no es podrà acostar a l’àrbitre per protestar alguna decisió a excepció del capità de l’equip.

Rossetti vol provar aquesta regla en una competició d’alt nivell. Si funciona, es podria aplicar de manera formal de cara a la temporada vinent. Per tant, a Alemanya els àrbitres només estan autoritzats a parlar amb el capità i tindran l’obligació d’amonestar qualsevol jugador que li faci observacions de manera desconsiderada. Veurem si els seleccionadors opten per triar un capità que actuï a la zona del mig del camp en detriment d’un davanter o d’un porter, ja que aquestes posicions gairebé sempre seran massa lluny de l’àrbitre.

D'altra banda, l’organització ha demanat als col·legiats internacionals que siguin valents en la presa de decisions i xiulin com si no hi hagués VAR. Els màxims dirigents han observat que s’abusa de la xarxa de seguretat del videoarbitratge i que, en certes ocasions, els àrbitres prefereixen no mullar-se sabent que si han comès un error greu obtindran ajuda des de la sala VOR. Roberto Rosetti vol que els col·legiats recuperin la personalitat i prenguin decisions crucials tot i que a vegades siguin impopulars.

L’arbitratge femení fa un pas enrere a Europa

La presència de Stéphanie Frappart (França), Salima Mukansanga (Ruanda) i Yoshimi Yamashita (Japó) al Mundial de Qatar semblava una declaració d’intencions de la FIFA de cara als pròxims esdeveniments internacionals, però la UEFA ha fet baixar el suflé de cop. Stéphanie Frappart va causar sensació quan va xiular una final de la Supercopa d’Europa i va ser la primera dona a dirigir un partit de Mundial, però la seva absència a Alemanya marca un punt final en la seva carrera. L’arbitratge femení ha rebut un cop molt dur, amb l’agreujant que a curt termini no hi ha cap col·legiada amb prou nivell per agafar el relleu.

En canvi, la Copa Amèrica viu una situació diametralment oposada, ja que per primera vegada hi haurà dues àrbitres a la convocatòria: la brasilera Edina Alves i l’estatunidenca Tori Penso, que l’any passat va xiular la final del Mundial Femení entre Espanya i Anglaterra.

Gil Manzano sí, Sánchez Martínez no

L’error garrafal de Mestalla no ha impedit a Gil Manzano formar part de les 18 tripletes seleccionades per a l’Eurocopa. L’extremeny ha sabut ocupar el buit deixat per Mateu Lahoz i Del Cerro Grande i serà l’únic representant espanyol al terreny de joc. Hernández Hernández i Martínez Munuera exerciran de VAR.

L’alegria va per barris i Sánchez Martínez haurà de veure la competició des de Múrcia. Tot i la seva gran temporada, la UEFA ha decidit que la lliga espanyola només tingui un representant, a diferència de les de França (Turpin i Letexier), Anglaterra (Oliver i Taylor), Itàlia (Orsato i Guida) i Alemanya (Siebert i Zwayer). L’argentí Facundo Tello també xiularà a Alemanya fruit de l’acord amb la Conmebol, que en contrapartida incorporarà l’italià Maurizio Mariani a la Copa Amèrica.

stats