Barça

Les dues paelles pel mànec de Frenkie de Jong

El neerlandès, beneficiari d'un gran contracte, no juga ni entrena des de l'abril

3 min
Dani Olmo i Frenkie de Jong seguint el partit des de la grada.

BarcelonaCada vegada que aflora el futbol de seleccions, brota també la sinceritat de Ronald Koeman. L'exentrenador del Barça (2020-2021) ara dirigeix el combinat neerlandès i, esclar, està ben informat sobre l'evolució física dels jugadors que té en cartera per elaborar les seves llistes. Entre ells hi ha Frenkie de Jong, del qual va extreure el millor suc quan van coincidir a Barcelona. Preguntat per la situació del migcampista blaugrana, Koeman va anar de cara a barraca, com és habitual en ell. "És preocupant. Fa molt de temps que no juga. Entenc que les coses van millorant, però no està recuperat del tot [...] Ha tingut lesions al turmell tres cops seguits. El té danyat i necessita temps per recuperar-se", va assegurar l'heroi de Wembley, que va haver de renunciar a un dels seus millors efectius abans de l'Eurocopa. Tampoc l'ha pogut citar per a la reestrena de la Nations League.

Koeman parla més clarament sobre De Jong que no pas el Barça. A través dels seus canals oficials, l'entitat és molt generosa en els detalls associats a la recuperació de Gavi, del qual s'espera la reaparició per al mes de novembre després d'un any lesionat al genoll. En canvi, gairebé no diuen res sobre el procés que està seguint l'exjugador de l'Ajax. El motiu d'aquest contrast és que l'evolució –lenta però segura– de l'andalús respon a un pla que està funcionant, mentre que la de De Jong està marcada per les molèsties constants, la desconfiança i una gran por a la recaiguda. El neerlandès, que no juga ni entrena des del mes d'abril, no ha suportat bé les càrregues que li proposaven des del club i continua lluny d'una plenitud que Hansi Flick espera amb candeletes. L'alemany no va comptar amb ell a la gira i tampoc sap quan el podrà començar a alinear a la Lliga.

Com que la recuperació no està anant bé, des del Barça han temptejat el jugador perquè valori l'opció d'operar-se del turmell dret després de les tres lesions de la temporada passada. La primera va ser fa quasi un any i el va tenir 14 partits de baixa. La segona, fruit d'una mala caiguda a San Mamés a principis de març, el va dur un mes a la infermeria. I la tercera, conseqüència directa d'una forta topada amb Fede Valverde al Bernabéu, és la que va acabar de rematar-lo. L'acumulació de problemes a la sindesmosi del turmell habitualment es tracta sense cirurgia, però, com que aquest pla no ha funcionat, des del club comencen a veure clar que el quiròfan és l'única solució per al cas, tot i que això vulgui dir perdre De Jong fins ben entrat el 2025. "Potser no hi ha més remei", argumenten. Tanmateix, el migcampista, que està assessorat des de fora del club, de moment s'hi oposa. I té els seus motius, perquè operar-se no li garanteix tornar a tenir l'articulació com abans. La sindesmosi és clau per al correcte equilibri del turmell i és complicat ajustar-ne el punt de tensió adequat a través d'una cirurgia.

Frenkie de Jong parlant amb Hansi Flick fa unes setmanes a Sant Joan Despí.

20 milions d'euros garantits aquesta temporada

Com que el Barça no el pot obligar a passar pel quiròfan, De Jong és amo del seu destí a curt termini. "Estem a expenses del que ell vagi dient", asseguren des de Sant Joan Despí. És a dir, les sensacions que tingui marcaran primer el seu retorn als entrenaments i, si escau, derivaran més tard en una alta mèdica que arribarà segur 365 dies després de la primera de les tres lesions al turmell. La situació no és la millor per al segon jugador més car de tota la plantilla blaugrana. Només Lewandowski té un salari més alt que el neerlandès, que té garantits uns 20 milions d'euros bruts aquesta temporada i eleva la xifra més enllà dels 30 milions si es compta també l'amortització pendent del seu traspàs. Les quantitats foraden els comptes del club i llasten el fair play financer. Per això s'ha explorat la possibilitat d'acordar una renovació per espaiar els pagaments i evitar que l'estiu que ve sigui l'últim per intentar traspassar el jugador. Tanmateix, De Jong no té pressa per negociar amb Deco. Com a beneficiari d'un contracte sobredimensionat, té la paella pel mànec també en els temes econòmics.

stats