Futbol

Enric Masip tanca el seu compte a X després de rebre crítiques per simpatitzar amb l'extrema dreta

Masip havia republicat piulades racistes i homòfobes

3 min
Joan Laporta i Enric Masip amb Xavi Hernández en un entrenament del Barça.

BarcelonaDesprés que durant tot el dia d'ahir es viralitzessin a X un seguit de republicacions fetes per Enric Masip, exjugador d'handbol del Barça i assessor de Joan Laporta, de caràcter racista i homòfob, l'executiu del Barça ha anunciat aquest dimecres al migdia que tancarà els comptes de les seves xarxes socials. En el comunicat, Masip reconeix que la llibertat d'expressió "de vegades sí que pot entrar en conflicte amb el rol que un té assignat en el món laboral". A més, ha lamentat haver posat Laporta i el Futbol Club Barcelona en una "situació incòmoda".

En alguns dels tuits xenòfobs que Masip havia republicat s'hi poden llegir idees com aquesta: "El pitjor no són els actes dels menes, el pitjor és la passivitat dels espanyols veient com destrossen el país amb els diners dels seus impostos. [...] I tot això donat suport pel consens progre de la classe política acomodada i parasitària".

Algunes repiulades d'Enric Masip.
Algunes repiulades d'Enric Masip.
Algunes repiulades d'Enric Masip.

Malgrat que el darrer episodi hagi sigut el que ha fet vessar el got, no és la primera vegada que Masip té problemes a les xarxes socials. És un personatge temperamental que no té por de dir el que pensa, encara que això li comporti conseqüències. Li ha estat fàcil discutir amb la gent, sigui amb missatges públics o privats. Però sempre defensant la seva ideologia –té un perfil conservador– i, esclar, Joan Laporta.

Qui és Enric Masip i quina relació té amb Joan Laporta?

De la mateixa manera que el president executiu culer està assessorat a l'ombra pel seu inseparable excunyat, Alejandro Echevarría, Masip es deixa veure molt sovint al seu costat. L'acompanya a la majoria d'actes públics i vetlla per la seva imatge. Es van conèixer fa molts anys, el 2003, quan Masip era el capità de la secció d'handbol. Aleshores, Laporta acabava de guanyar les eleccions per primera vegada. Un any després, l'esportista es retiraria per una lesió crònica al peu, però continuaria vinculat al club. Primer a la Fundació i, després, com a secretari tècnic de la secció d'handbol, càrrec que va abandonar el 2013, quan va ser acomiadat per l'aleshores mandatari, Sandro Rosell.

Entre l'amistat amb Laporta i el ressentiment amb l'anterior directiva, Masip tornaria a entrar a escena el 2015. Aleshores era membre de la candidatura de Laporta. En cas de guanyar, hauria recuperat el càrrec a la secretaria tècnica d'handbol. Però el vencedor va ser Josep Maria Bartomeu, hereu de Rosell a la presidència, i va haver d'esperar fins al 2021 per tornar al Barça, en aquest cas com a assessor personal del president en matèria esportiva. Era un dels membres de la "guàrdia pretoriana" que deia el vicepresident econòmic Eduard Romeu quan va dimitir. També forma part de la comissió esportiva del primer equip de futbol.

Negociant el sou en l'autobús de campanya

Al club hi ha opinions sobre Masip per a tots els gustos. Alguns el defineixen com a bona persona, però d'altres critiquen que sempre vagi a la seva. No tothom accepta que tingui un rol tan proper al president, ni tampoc la seva retribució. Encara durant la campanya, a l'autobús, tornant d'un acte, recorden com Masip va estar negociant amb Laporta el seu salari un cop guanyessin les eleccions: demanava 250.000 euros anuals. I quan el llavors candidat arrufava el nas, Masip responia que això era "només una vegada a la vida" i que calia "molta dedicació". Finalment, va acabar entrant al club, però amb un sou per sota d'aquestes pretensions.

Malgrat les crítiques, Laporta el considera una persona lleial, tot i que últimament el president ha discrepat d'algunes de les decisions que ha pres. Un clar exemple és el serial amb Xavi Hernández: Masip era partidari de cessar-lo, mentre que Laporta va optar per mantenir-lo al càrrec en la famosa nit del sushi. Setmanes després, Xavi acabaria sent destituït. Però abans, quan el futur de l'entrenador no estava clar, Masip s'havia encarregat de contactar amb periodistes afins per fer arribar les seves discrepàncies. A vegades a través de missatges i alguns cops amb trobades casuals, al carrer o en actes diversos, Masip aprofitava per fer campanya en contra del tècnic egarenc.

stats