Futbol

Un altre error de càlcul retarda la inauguració del Bernabéu

El Reial Madrid projecta obres als vestidors per a l'estiu per poder acollir partits de la NFL

Florentino Pérez, president del Reial Madrid, durant una presentació recent
30/03/2025
4 min
Regala aquest article

BarcelonaÉs molt probable que la majoria dels espectadors que veuen els partits del Reial Madrid per televisió pensin que les obres del Santiago Bernabéu ja estan acabades. La realitat és que, sis anys després d'haver començat la remodelació, encara hi ha operaris feinejant pels budells de l'estadi madridista. El que les càmeres no ensenyen són les lones que tapen les tasques pendents i que molts assistents han de travessar per accedir a les seves localitats, a més de les tanques i senyalitzacions provisionals que hi ha als carrers que hi limiten. Florentino Pérez, el president plenipotenciari del club, s'havia marcat l'estiu del 2025 com a data per fer la inauguració del nou Bernabéu, però un nou error de càlcul ho impedirà.

La raó? Que ja s'han previst noves obres per a l'estiu: la reforma d'una reforma projectada. La NFL, la lliga de futbol nord-americà, va pactar amb el Reial Madrid acollir un partit de la fase regular de la temporada 2025 pels volts d'octubre. El que ningú va preveure era que els vestidors de l'estadi no eren prou grans per encabir-hi l'exèrcit de jugadors que intervenen en cada partit: 45. I cal sumar-hi encara preparadors físics, tècnics assistents i altres membres de l'staff. Tot i que no es tracta d'un projecte milionari, és prou complex -es fa al soterrani- perquè els operaris hi dediquin tot l'estiu.

No és l'única cosa que cal canviar. Confirmada l'elecció d'Espanya, el Marroc i Portugal com a seus principals del Mundial del 2030, Florentino té entre cella i cella que el Bernabéu aculli la gran final. El problema és que l'estadi madridista té un aforament de 80.000 espectadors. És el requisit mínim que demana la FIFA, tot i que queda molt lluny dels 115.000 que tindrà l'estadi Hassan II, al Marroc, o els 105.000 del nou Camp Nou, un cop acabades les obres. Per això, el president madridista vol retocar la primera graderia i guanyar algunes files addicionals per apujar l'aforament, com a mínim, fins a les 85.000 localitats, segons avança Relevo. Serviria per al Mundial, però també per fer més calaix durant la temporada.

El negoci del nou Santiago Bernabéu, en qüestió

Tot parteix de la necessitat de fer negoci més enllà del futbol de clubs. És un problema que ve de lluny. Quan el Bernabéu va quedar obsolet, Florentino va haver de debatre's entre remodelar l'estadi del barri de Chamartín o construir-ne un de nou a la ciutat esportiva de Valdebebas. El trasllat era molt atractiu, perquè el club tenia terrenys i tot l'espai del món per construir-hi, a més, un gran centre comercial per engreixar el compte de resultats de l'entitat. Ara bé, assessorat per José Ángel Sánchez, JAS, la seva mà dreta, va optar per quedar-se on era i remodelar de dalt a baix l'històric estadi del club.

A priori, les opcions de negoci del Bernabéu quedaven reduïdes a les noves llotges vip, al museu i als diners que s'obtenien de les poques botigues i restaurants que s'hi podien instal·lar. Com que amb això no n'hi havia prou per justificar la gran reforma, el pla B de Florentino eren els grans esdeveniments a l'interior de l'estadi els dies que no hi havia partit. D'entrada es va projectar un sostre retràctil per als dies de pluja i més endavant es va instal·lar l'hipogeu per treure la gespa i guanyar un espai majúscul per fer-hi concerts.

Havia de ser El Dorado. Però passa que amb pocs mesos es va veure que l'invent feia aigües. La gespa retràctil tenia un cost de manteniment elevadíssim i presentava problemes amb la conservació del terreny de joc. I els concerts es van haver d'ajornar per les queixes dels veïns, que comprovaven horroritzats com el soroll superava de molt els límits permesos segons la normativa municipal. Era una pedra a la sabata important perquè el Madrid necessitava aquests ingressos per tornar el crèdit de més de 1.000 milions que havia sol·licitat. El club va buscar una manera d'aïllar acústicament l'estadi, tot i que els arquitectes ja van dir que era impossible. Efectivament, tots els concerts s'han ajornat sine die.

En paral·lel, Florentino també topava amb l'oposició veïnal per al macroprojecte d'aparcaments al passeig de la Castellana, que finalment s'aturava per ordre judicial. L'últim entrebanc era l'Skybar, un local de restauració de luxe a la darrera planta del Bernabéu que havia d'acollir convits i grans celebracions. Ja havia d'estar en marxa, però l'empresa que n'havia guanyat la concessió va fer fallida. El president va cedir la llicència a un altre empresari, tot i que de moment no hi ha data d'obertura. De fet, expliquen a la capital que les obres no estan acabades i que cada vegada que hi plou, hi ha goteres.

En un intent per defensar-se de les crítiques, Florentino va fer servir la darrera assemblea per minimitzar aquests problemes i dir que el volum de negoci que es perdia amb concerts, aparcaments i bars era mínim. Unes declaracions que xoquen amb les projeccions que ell mateix havia fet antigament i que es contradiuen amb la urgència de vendre l'explotació de les llotges vip a una tercera empresa -una operació semblant a la que va fer el Barça posteriorment- per evitar pèrdues al balanç de comptes de la temporada 2023-24. Tot un avís per a navegants: fer diners amb un estadi és molt més difícil del que diuen els estudis abans de començar les obres.

stats