El traspàs de poders a Rastar Group obre una nova etapa a l'Espanyol
S'ha tancat l'acord de compravenda del 54% de les accions de Sánchez Llibre i Condal, que ara controlarà el xinès Chen Yansheng, el relleu de Joan Collet a la presidència
Barcelona"Han estat tres anys molt durs, no sempre s'ha valorat la tasca d'aquest consell, però sempre m'he sentit molt ben acompanyat en molts temes", ha exposat en to de comiat un emocionat Joan Collet, president de l'Espanyol fins aquest dimecres, quan ha presentat la dimissió juntament amb la resta de consell d'administració del club blanc-i-blau. Acompanyat de familiars, jugadors, membres del cos tècnic, companys del consell d'administració i altres personalitats, Collet s'ha acomiadat del càrrec que ocupava des del 2012 en un acte amb agraïments, emotivitat i algun retret.
"Els últims dos anys portàvem una dinàmica que no ens agradava i que volíem canviar", s'ha sincerat el fins ara màxim dirigent blanc-i-blau, que ha lamentat les formes com s'ha produït el canvi de propietat, i que deixen l'Espanyol les properes setmanes amb un buit de poder legal. "Potser hagués estat més normal marxar en una junta d'accionistes, però s'ha donat una situació anòmala i creiem que calia posar facilitats i no pals a les rodes", s'ha sincerat Collet, que ha reconegut estar "incòmode", amb la situació amb la qual, temporalment, deixa el club el seu consell. "Del nou consell no en sé res, crec que demà es reuniran, però a mi no m'han comunicat res", ha explicat, deixant palès que el seu comiat no ha estat de la forma que hagués desitjat. "No és cap denúncia, però pensem que no estem actuant amb tota la responsabilitat que mereix aquest consell", ha afegit.
Un comiat meditat
"En el moment que va arribar Rastar, vaig comunicar-li al Daniel Sánchez Llibre que si l'operació acabava tancant-se, donaria un pas enrere o al costat", ha comentat Collet, evidenciant que ja tenia presa la decisió de no continuar. "Aquest club necessita un canvi, gent nova per donar-li la volta al mitjó", ha relatat el ja expresident, que ha desitjat que amb el canvi de propietat l'Espanyol "tingui èxit i faci un pas endavant".
En l'extensa roda de premsa, Collet ha reconegut que ha estat "un orgull enorme i un plaer" haver pogut presidir el club que sempre ha seguit, i que ha procurat defensar fins l'últim dels seus dies com a president. "La meva preocupació sempre ha estat representar aquest club com es mereix", ha afirmat malgrat les dificultats amb les quals ha topat al llarg de la seva gestió. "M'hagués agradat gaudir més dies d'aquesta presidència, especialment tenir més èxits esportius", ha reconegut, tot i mostrar-se "orgullós" del seu llegat. "La situació del club aquests anys era molt greu, sense una tasca tant rigorosa, no sé si ara el club hauria estat venut", ha presumit.
"Sempre he dit que calia encertar amb el company de viatge, calia un inversor que apostés pel club", ha prosseguit Collet, que ha destacat un missatge que li ha enviat un veí seguidor del Barça d'Argentona com un dels que més l'ha emocionat. "Però que no es faci il·lusions, perquè seguirem discutint", ha afegit en to de broma. Preguntat sobre si assistirà al proper partit, dissabte davant el Vila-real, ha negat que vagi a la Llotja, deixant oberta la possibilitat de tornar a la seva localitat. "Encara no l'he estrenat", ha completat.
Rastar i Yansheng, els noms del canvi
El que fins ara era oficiós, ja és oficial. Rastar Group, l'empresa xinesa que dirigeix l'empresari Chen Yansheng, ja controla el 54% de la massa accionarial de l'Espanyol, després que dimarts es tanqués l'acord. Aquest dimecres s'han produït els últims moviments des del club per fer oficial el traspàs de poders. Les accions s'han comprat per 78 euros. El nou grup propietari, a més, ha explicat que seguirà comprant títols als accionistes que desitgin vendre. Per al moment, Rastar n'ha comprat aproximadament un 49%, mentre que l'altre 5% restant segueix en mans de Daniel Sánchez Llibre.
Dos mesos i mig després de l'anunci del seu desembarcament al club blanc-i-blau, Yansheng ja pot assumir el nou càrrec que ocuparà a l'entitat, ja que a banda de ser-ne el nou propietari, també n'esdevindrà el president, i substituirà d'aquesta manera el fins ara màxim mandatari Joan Collet, que juntament amb la resta del consell dimitirà després d'acomiadar-se dels treballadors més propers i de pactar amb l'empresari xinès la seva indemnització econòmica com a conseller delegat, càrrec remunerat.
El fins ara president cessarà de les seves funcions aquest dimecres per deixar pas als nous propietaris. Així, doncs, Collet farà un pas enrere gairebé dues dècades després d'haver arribat a l'Espanyol, el 1997. Des de llavors ha ocupat diferents càrrecs, com ara defensor del soci, portaveu de seguretat de l'estadi, portaveu de la junta, conseller social i conseller esportiu, i finalment, president.
Malgrat les reunions celebrades dimarts, les parts han posposat l'anunci de l'acord fins aquest dimecres, dia assenyalat per a la celebració de la reunió del consell. La majoria dels tràmits –bàsicament la signatura final dels documents i la resolució del càrrec dels avals que fins ara gravaven Sánchez Llibre, Condal i altres consellers com Francesc Ciprés–, iniciats el passat cap de setmana coincidint amb el retorn de Yansheng a Barcelona per reunir-se de nou amb Daniel Sánchez Llibre, han conclòs amb un anunci tan esperat com conegut. Només era qüestió de dies que es fes el pas definitiu, un de tant significatiu. Amb l'acord tancat, Yansheng ja és el nou màxim dirigent blanc-i-blau.
Ramon Robert, nou conseller delegat
Tal com va quedar explicitat en un primer moment en l'acord de compravenda, l'expresident Daniel Sánchez Llibre seguirà lligat al club com a assessor del nou president, funció que exercirà durant els propers quatre anys. Tant Llibre com Ramon Condal mantindran un 5% de les accions del club. El nou consell d'administració serà més reduït, i constarà d'uns vuit membres, tots de confiança de Yansheng. La majoria, de fet, seran executius del seu grup empresarial. Així, és probable que, juntament a Yansheng, hi hagi tres o quatre executius xinesos, dos advocats espanyols i el fins ara director de control de la gestió espanyolista, Ramon Robert, que passarà a ocupar el càrrec de conseller delegat –l'únic remunerat al consell–. No es descarta, però, que s'hi puguin afegir altres membres que tinguin un ampli bagatge i coneixement de l'entitat i que puguin exercir d'assessors, com ara algun representant de Genètica Perica.
La xifra d'accions que controla des d'aquesta setmana Rastar podria veure's ampliada en els propers mesos, ja que Chen Yansheng ja ha anticipat que vol controlar un paquet accionarial encara més gran. Tant el seu grup com Genètica Perica ja van anunciar que seguirien comprant accions. El nombre actual de tots dos, però, pot quedar alterat de manera significativa després de l'ampliació de capital que es convocarà en els propers dies, i que podria permetre Rastar obtenir una xifra propera al 80% de l'Espanyol. També els fins ara consellers Anna Maria Fusté, Enrique Beltran, José Manuel López Marcote i membres de la família de Montse Tordera han venut les seves accions.
L'ampliació de capital serà un dels passos més imminents que farà Rastar un cop assumit el poder. Per tramitar aquesta operació, que permetrà aportar uns 90 milions d'euros, abans caldrà convocar una junta general extraordinària d'accionistes. Com que per convocar-la cal donar de marge 50 dies hàbils –ho exigeix la llei de les societats esportives–, aquesta no se celebraria, com a mínim, fins al març.
El mateix Yansheng es farà càrrec de la meitat de la mateixa ampliació, de la qual assumiria uns 45 milions. La resta, l'haurien d'afrontar altres accionistes del club –com ara Genètica Perica, posseïdora d'un 26%, aproximadament– o altres inversors. El mateix empresari ha reconegut que busca altres empreses interessades a invertir d'alguna forma al club, i segons ha pogut saber l'ARA, ha mantingut reunions amb diferents empresaris xinesos, alguns dels quals van presenciar 'in situ' des d'una de les llotges de Daniel Sánchez Llibre l'empat 0-0 davant el Barça corresponent al primer partit de Lliga del 2016.
Una aposta en ferm
Una nova era comença a un Espanyol que, per primer cop en els seus 115 anys d'història, passarà a estar dirigit per mans estrangeres. Concretament, pel màxim accionista d'una empresa xinesa dedicada a les joguines, les maquetes de cotxes i els videojocs, i que compta amb més de 10.000 treballadors i una cotització en borsa que ronda els 3.000 milions de dòlars. L'Espanyol, així doncs, passa a ser un actiu més d'aquest gran grup empresarial que conté diferents empreses dedicades al món de l'oci. Una d'elles, 52tt.com, ja apareix de fet a la part frontal de la samarreta del club espanyolista des del derbi del 2 de gener. Serà la primera de les diferents marques rotatòries que Rastar publicitarà a la samarreta de l'Espanyol si l'empresa decideix ampliar un acord que, de moment, només és vigent fins a final de la temporada 2015-16. La imatge de Rastar, a més, també apareix en la publicitat estàtica de l'Estadi RCDE, així com en les sales de premsa i en el web del club.
Una mostra més de la fermesa de l'aposta de Yansheng per l'Espanyol –un club al qual ha declarat en diverses entrevistes que destinarà inicialment 60 milions d'euros, una xifra que serà augmentada més endavant–, són els diversos projectes paral·lels que hi ha engegat –abans mencionats– o que té previst iniciar. Els primers desemborsaments, 35 milions per la cancel·lació del crèdit sindicat i 15 més en la compra d'accions. En les reunions de dimarts, i segons va explicar el diari 'AS', també es van tractar dos acords més: un amb Hisenda per refer un nou calendari amb l'Agència Tributària i l'altre amb la constructora de l'Estadi RCDE UTE, que ja hauria rebut un avançament de les quantitats que se li reclamaven en els jutjats.
Un dels propers temes que caldrà tractar és la inversió econòmica que realitzarà en fitxatges en aquest mercat d'hivern, en contra del que havia dit el club inicialment, en defensar que totes les arribades havien de ser a cost zero. Rastar ha promès invertir en noves incorporacions en aquesta finestra de traspassos, conscient de la delicada situació esportiva que viu el club, a només cinc punts del descens.
L'apartat esportiu, però, no és el que més urgeix a la nova propietat, que s'ha marcat com a objectiu prioritari sanejar els delicats comptes que presenta l'Espanyol, actualment en números vermells a causa de l'elevat deute que arrossega amb Hisenda i altres creditors. Treure el club de la grisor en què viu instal·lat, un repte a llarg termini que ara assumirà un nou inversor.