Mercat d'hivern

Així ha après l'Espanyol a conviure amb l'hivern més cru

El club blanc-i-blau es prepara per tornar a Primera sense recórrer a uns fitxatges que en les últimes temporades no l’han salvat

Denis Suárez, Pacheco i Gragera van arribar a l'Espanyol en el mercat d'hivern de la temporada 2022-2023.
3 min

BarcelonaFran Garagarza és un home pragmàtic. "No som un club de Primera, som un club de Segona que ha estat a Primera i que ha baixat dues vegades en quatre anys”, va sentenciar al pòdcast Arquitectos un parell de setmanes enrere. El de Mutriku és el sisè director esportiu de l’era Chen Yansheng, i sap bé què és aconseguir l’ascens sense abusar de despeses. Va treballar a l’Eibar durant deu anys, i el club va arribar a Primera Divisió l’any 2014 després d’encadenar dues promocions tot i les seves limitacions econòmiques.

Quan va fitxar per l’Espanyol, Garagarza ja era ben conegut com a expert en plusvàlues, i durant l'últim mercat d’estiu les va poder generar: 33 milions en ingressos, amb vendes de jugadors com ara César Montes per 14 milions o Sergi Darder per 8, i despeses de poc més de tres milions en total per Pere Milla i Salvi Sánchez. Segons ha pogut confirmar l'ARA, l’Espanyol té fair play financer per a aquest mercat d’hivern, però també genera pèrdues cada any, i acumula una quantitat de 54 milions des del curs 2020-2021. De moment, a una setmana del tancament del mercat hivernal, encara no s’ha utilitzat aquest marge salarial per moure fitxa i reforçar la plantilla.

Ara, a Segona, l’equip de Ramis és tercer i no convenç. La posició encara permet aspirar a l’ascens directe, però la situació és límit, amb una classificació molt ajustada. Entre el segon i el novè només hi ha cinc punts de diferència, i cada cap de setmana puja i baixa l’ascensor. Els últims partits no han deixat sensacions d’estabilitat ni solidesa. Després de cinc enfrontaments sense victòries, l’Espanyol per fi va sumar tres punts a l'última jornada contra el Vila-real B, un filial. Però l’equip no es va lluir: victòria i gràcies. El resultat fàcilment podria haver estat diferent. Aquest cap de setmana, els periquitos juguen a Elda (14 h, Movistar) contra un acabat d'ascendir.

Anteriorment s’ha volgut reparar la crisi esportiva amb diners i fitxatges. L’Espanyol ha fet grans apostes en els últims mercats hivernals. El de la temporada 2019-2020 va ser un dels més importants de la història blanc-i-blava, amb una despesa total de 43 milions d'euros per Raúl de Tomás, Adrián Embarba, Lele Cabrera i Oier Olazábal. El curs següent (2020-2021), quan l'equip militava a Segona, només va arribar Landry Dimata, cedit per l'Anderlecht. El procediment va ser semblant a l'hivern de 2021-2022, amb la cessió del migcampista Tony Vilhena. La temporada passada, veient que perillava la permanència, es van invertir 8 milions en César Montes, prop de 3 en Gragera i 2,2 en Pacheco. En cap cas es va poder evitar el descens.

Cautela i atenció a les gangues d'hivern

Des del club informen que la sensació general és que no es pot ni es vol solucionar tot amb fitxatges cars, més veient la situació econòmica i que aquesta política ja va fracassar anteriorment. Tant Chen com la resta de la cúpula volen treure partit dels actius de què disposen i confien en les capacitats de la plantilla actual per tornar a Primera Divisió, "amb gairebé totes les posicions doblades", subratllen, i la incorporació de jugadors del filial. Sembla que els blanc-i-blaus hauran de capejar la tempesta sense més ajuda, convivint amb el seu particular hivern.

Si Garagarza finalment porta reforços seguint el seu mètode habitual, serà esgotant fins a l’últim instant la finestra FIFA i aprofitant una oferta compatible amb la crisi econòmica del club. El director esportiu ja va advertir que l’Espanyol s’hauria d’adaptar a les circumstàncies de la categoria i utilitzar els rems amb humilitat, sense perdre de vista l’objectiu.

 

stats