Espanyol
Esports03/12/2019

L’Espanyol busca terrenys on ubicar la nova Ciutat Esportiva

L'ampliació de capital permetrà al club endeutar-se amb nous projectes

Roger Requena
i Roger Requena

Barcelona“La Ciutat Esportiva de l’Espanyol s’ha quedat petita”, clama el seu director, Eloy Pérez, una de les nombroses veus autoritzades del club que, des de fa temps, coincideix que cal una solució contra la saturació que pateixen unes instal·lacions que viuen al límit. “No podem pensar que amb la Ciutat Esportiva de Sant Adrià aquest club pot aspirar a ser el sisè. És noble pensar-ho, però quan els teus competidors fan el que estan fent…”, reconeixen des dels despatxos nobles de l’RCDE Stadium. Quadrar els horaris de les sessions en els cinc camps d’entrenament és, des de fa temps, un autèntic maldecap, sobretot pels responsables del futbol formatiu blanc-i-blau. Prop d’un miler de jugadors de tots els equips de l’entitat, inclosa la RCDE Escola, desfilen cada setmana per unes instal·lacions que inicialment havien de donar cabuda a 240 jugadors d’entre 10 a 23 anys. Ara, 18 anys després de la seva inauguració, el 2001, n’acullen quatre cops més, inclòs un primer equip que, en un primer moment, en quedava al marge.

L’Espanyol ha reiniciat un procés de recerca de nous terrenys a l’àrea metropolitana de Barcelona per construir-hi una nova ciutat esportiva per als seus equips professionals. La idea no és nova, fa més de dos anys que ronda pel cap dels dirigents de l’entitat, però aquest dimarts, el director general corporatiu, Roger Guasch, ha anunciat que ja hi treballen en un esmorzar amb els mitjans de comunicació: “Ens agradaria construir una nova ciutat esportiva en què es pugui desglossar el futbol base del futbol professional”. El dirigent econòmic ha deixat clar que, encara que “el club pot tenir moments d’inestabilitat esportiva, ha de seguir treballant en els projectes que té”.

Cargando
No hay anuncios

L’actual Ciutat Esportiva, rodejada per les vies del tren i de les rondes, no permet ampliar les seves instal·lacions. La localització actual, de fet, ja va desfermar algunes crítiques cap a l’aleshores alcalde de Barcelona, Joan Clos, a qui alguns seguidors van recriminar, en la inauguració el setembre del 2001, que no facilités el fet de trobar un espai a Barcelona. Ara, l’Espanyol torna a parlar amb diferents ajuntaments de la zona per buscar un altre emplaçament “de set a quinze hectàrees que siguin d’ús qualificat per a terrenys esportius”. Una negociació que no és senzilla, donades les dimensions del projecte. En un principi es va estudiar la viabilitat en alguna zona propera a l’estadi, a Cornellà o fins i tot a Gavà, però encara es busquen els terrenys idonis per tirar endavant aquest projecte. Una operació que, segons ha pogut saber l’ARA, podria tenir un cost força superior als 15 milions previstos fa uns mesos. “Si es vol fer grossa, podria costar uns 35 milions, i no la pagarem al comptat”, expliquen des dels despatxos nobles del club. Cal recordar que la Ciutat Esportiva Dani Jarque, que en el seu moment va permetre unificar els entrenaments que es feien en diverses instal·lacions repartides per Barcelona, va costar 8,4 milions d’euros. Una quantitat “inassumible” fins fa ben poc per l’Espanyol, que disposarà d’un cert marge d’endeutament un cop es completi l’ampliació de capital que s’aprovarà a la junta d’accionistes de la setmana vinent, i que deixarà el deute del club en poc més de 30 milions. Un deute que, per cert, l’Espanyol vol renegociar per transformar-lo de curt a llarg termini. “Passarem de ser un club C de la Lliga a un club A, serà un dels set o vuit primers pel que fa a solidesa de balanç”, ha presumit el dirigent.

El límit salarial s’amplia a 12 milions

En la trobada amb els mitjans, Guasch també ha reconegut que, després d’informar la Lliga dels ingressos derivats de la participació a l’Europa League –que, drets televisius i taquillatge a part, ja superen els 8,4 milions d’euros–, l’Espanyol veurà augmentat el seu límit salarial en 12 milions, dels 68 que tenia a l’estiu als 80 que tindrà ara. Això li permetrà afrontar el mercat hivernal amb més possibilitats de les que tenia fa poques setmanes. “Ara anirem a full”, ha anunciat Guasch, i ha deixat clar que Chen Yansheng no considera el descens. “És més barat apostar ara que fer-ho a Segona. El missatge és d’optimisme, que tirarem endavant entre tots. Si no, no gastaríem 12 milions més”, ha apuntat. El límit salarial, ha puntualitzat, també inclou “les amortitzacions dels traspassos, les primes, la seguretat social i els salaris del futbol femení i del planter”. El director general corporatiu també ha anunciat que preveuen uns ingressos rècord de 131 milions per l’exercici 2019-20 i que el club té actualment 27.329 socis (22.970 dels quals abonats amb seient), 2.608 més que la temporada passada. “Tenim una assignatura pendent, que no acabem d’aconseguir que el soci vingui a l’estadi”, ha lamentat.